Romii: neam săturat de manipulări politice!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Praful din “ţigănie” nu prea a văzut pantof de politician, căci votul romilor a fost obţinut de fiecare dată uşor, mult prea uşor raportat la problemele cu care se confruntă aceste comunităţi.

Tehnicile politicienilor, fără să generalizez, au fost diverse de-a lungul anilor şi, de fiecare data, au implicat şi câte un lider local rom care s-a mulţumit cu privilegii personale în mobilizarea lor masivă la vot. Au fost porci sacrificaţi în ziua alegerilor, la pachet cu muzică locală şi transport gratuit; pachete clasice cu zahăr, făină şi ulei; blesteme publice, în biserica ortodoxă din comună, de tipul: “cine votează cu x… să îi moară, să facă, să dreagă”, cu capul sub patrafirul preotului, filmată şi distribuită în comunitate.

Un alt tip de mobilizare a romilor la vot o reprezintă clasica ameninţare a primarului (implicită sau explicită), mulţi fiind dependenţi de deciziile primarilor pentru existenţa sau evoluţia lor.

sursa: antimafia

Pentru a opri astfel de abordări ale politicienilor s-a născut platforma civică #Aresel! #Ajunge!, care îşi propune, prin campania “Putere romilor!”, să solicite politicienilor rezolvarea problemelor structurale cu care se confruntă aceste comunităţi, lansând o petiţie cu următorul conţinut:

În atenţia: partidelor politice, din România, care s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile pentru Parlamentul European

Către: toţi candidaţii pentru un mandat de europarlamentar

Ref: #aresel! #ajunge! #enough! #basta! #eleg!

Stimaţi candidaţi [1] ,

În timpul campaniilor electorale, votul nostru, al romilor, este egal cu cel al oricărui cetăţean român, iar dumneavoastră ştiţi cel mai bine acest lucru, căci brusc în comunităţile de romi apar reprezentanţi electorali. Însă, în restul timpului, nu mai suntem trataţi cu acelaşi interes şi pentru asta spunem #aresel! #ajunge! Ştim că de foarte multe ori evitaţi să treceţi prin „ţigănie”, să vedeţi problemele cu care ne confruntăm zi de zi şi realitatea în care trăim. Atât timp cât politicienii locali scot „ţiganii” la vot, mecanismul funcţionează, politica merge mai departe, iar noi rămânem să ne zbatem în sărăcie şi segregare, generaţie după generaţie.

Noi, după 28 de ani de democraţie, vă spunem #aresel! #ajunge!

Credem în binele comun şi omenie, nu în manipulare şi corupţie!

Nu generalizăm. Ştim că sunt şi altfel de politicieni. Sunt cei care aleg să ignore „ţigănia”, sau cei care vorbesc despre politici publice nepotrivite pentru cei mai mulţi romi, luxuri teoretice, precum hrana bio sau tranziţia la automobilele electrice. Sunt acei politicieni care uită sau aleg să ignore că peste jumătate din familiile rome abia supravieţuiesc de la o zi la alta din cauza marginalizării sistematice, a sărăciei şi discriminărilor la care sunt supuse în România.

Din acest motiv, pentru că ne ignoraţi, vă spunem #Ajunge! #Aresel!

Suntem cetăţeni şi cetăţene ale acestei ţări, iar dumneavoastră ne reprezentaţi şi pe noi. Vrem să vorbiţi şi despre nevoile şi problemele noastre!

Domnilor şi doamnelor politicieni, #Aresel! cu vechile tehnici de a obţine voturile romilor!

Noi, semnatarii/semnatarele acestei petiţii, indiferent de “atenţiile” dumnevoastră şi promisiunile rămase în acest stadiu, nu vă mai acordăm votul fără să ne prezentaţi public soluţii pentru incluziunea socio-economică a romilor, combaterea urii şi discriminării împotriva romilor şi promovarea culturii romilor din/în România.

Noi, stimaţi candidaţi, dorim ca dumneavoastră să respectaţi următoarele principii pentru comunitatea romă din ţara noastră:

1. Să folosiţi întodeauna cuvântul rom atunci când vă referiţi la noi. Noi suntem cetăţeni români de etnie romă, iar dumneavoastră ne reprezentaţi prin votul cu care aţi fost investiţi.

2. Să condamnaţi public discriminarea şi segregarea geografică, şcolară sau în spitale a persoanelor de etnie romă şi să iniţiaţi rezoluţii în Parlamentul European care să sancţioneze financiar (puncte în minus la finanţările europene, de exemplu) autorităţile locale care promovează segregarea şi discriminarea etnică şi de gen.

3. Să veniţi să discutaţi cu noi, în comunităţile noastre, locul unde politicile dumneavoastră trebuie să producă diferenţe semnificative. Aşa va fi cel mai uşor să ne înţelegeţi problemele.

4. Să organizaţi întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale pentru a stimula intervenţiile şi investiţiile în comunităţile de romi.

5. Să angajaţi tineri şi tinere de etnie romă în biroul de europarlamentar şi să îi pregătiţi pentru o carieră politică.

6. Să încurajaţi participarea civică şi politică a femeilor rome şi să ţineţi cont de dimensiunea de gen atunci când formulaţi politici publice pentru etnia romă.

7. Să propuneţi strategii europene care să fie fundamentate pe soluţii locale, bazate pe consultări publice cu membrii comunităţilor de romi, integrate (adică, să reflecte toate dimensiunile problematicii locale) în programele de coeziune socială ale Comisiei Europene, ale Guvernului României şi ale autorităţilor locale.

Dacă vă asumaţi principiile de mai sus, stimaţi candidaţi şi stimate candidate, vă aşteptăm în data de 18 mai 2019 la forumul politic UE2019ROMA pentru a prezenta public perspectiva şi viziunea dumneavoastră în ceea ce priveşte comunitatea romilor din România.

----

[1] indiferent de partid, ideologie, regiune, etnie, religie sau gen.

Petiţia se adresează în special cetăţenilor români de etnie romă, dar poate fi susţinută de către orice persoană interesată de dezvoltarea României.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite