Romaşcanu, despre sondaje: Scopul acestor manipulări e acela de a dezamăgi electoratul PSD, de a-l ţine în casă. Se mizează pe o propagandă stalinistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Romaşcanu, senator PSD. FOTO Eduard Enea
Lucian Romaşcanu, senator PSD. FOTO Eduard Enea

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu susţine că în spaţiul public au fost publicate unele sondaje care au ca scop manipularea electoratului social-democrat, scopul fiind acela de a-l demobiliza. Fostul purtător de cuvânt al PSD e de părere că e dusă „o propangandă stalinistă”.

„Cum se aude zvon că au loc alegerile, cum ies unele case de sondare şi publică, sub pretextul obiectivităţii totale, starea politică a naţiunii, în procente. În majoritatea covârşitoare a cazurilor, aceste sondaje nu au nicio legătură cu realitatea, iar scopurile manipulatoare sunt transparente. Sigur că efectele nu sunt chiar cele scontate de realizatorii acestor manipulări grosolane, şi asta pentru că votul la urne este singurul test real al preferinţelor politice pentru un partid. Ca să ne convingem, totuşi, că manipularea prin sondaj rămâne o preocupare constantă a unora care se vor noi în politica naţională, vom face un umil apel la memorie. Pe 31.08. 2020, un barometru Europa Fm realizat de IMAS a construit, în baza unor metodologii sociologice despre care avem toate rezervele, cum va deveni evident, o ierarhie după cum urmează: PNL – 33.6%, PSD - 20.8%, USR-PLUS – 18.3%. La o lună distanţă, Biroul Electoral Central a validat rezultatele alegerilor locale din 27 septembrie. Scorurile generate de votul românilor au fost următoarele: PNL – 34.58%, PSD – 30.34%, USR-PLUS – 6.58%”, a afirmat Lucian Romaşcanu, senator PSD de Buzău, într-un comunicat de presă.

Lucian Romaşcanu susţine că erorile de calcul nu au fost doar în cazul PSD, ci şi al USR. „Ca să spunem lucrurilor pe nume, PSD a fost cotat cu aproape 10 puncte procentuale mai jos în sondajul IMAS decât în realitate. O eroare de 10 puncte procentuale este inadmisibilă pentru casele serioase de sondare. Dar, ceea ce este cel mai ciudat în sondajele IMAS nici măcar nu este asta. Ci faptul că, dacă am da crezare sondajelor tip momeală, USR-PLUS ar fi pierdut, în luna de la sondaj şi până la alegeri, 12 puncte procentuale. Sunt primul care admite că prestaţia USR-PLUS a fost dezastruoasă la locale. Dar chiar să reuşeşti să pierzi aproape 12 puncte procentuale în 30 de zile este o contraperformanţă imposibilă statistic şi electoral, mai ales în condiţiile în care scandalurile referitoare la USR-PLUS au fost modeste.În mod interesant, scorul PNL este calculat la marele fix, în interiorul marjei de eroare. Ce-i drept, nici măcar cei mai abili manipulatori de sondaje nu se pot opune unui Guvern care ne-a obişnuit cu mulţi, mulţi, mulţi bani daţi presei. N-ar publica nimeni scoruri PNL false pentru că şi-ar atrage mânia lui Orban”, a mai afirmat alesul social-democrat.

Lucian Romaşcanu acuză de partizanat casa care a făcut sondajul. „Din toate acestea rezultă destul de clar că IMAS ştie să facă sondaje, fără îndoială (vezi scorul PNL) doar că optează să facă propagandă electorală înainte de alegeri pentru a-i defavoriza pe unii (vezi scorul PSD) şi pentru a-i avantaja pe ceilalţi (vezi scorul USR-PLUS dar şi cel al Pro România). Sondajul apărut recent nu face notă discordată de la această strategie. Cu o lună înainte de alegeri, IMAS, prin vocea Europei Fm, ne anunţă că, de la 6.58%, USR-PLUS a ajuns la peste 20%! A crescut într-o lună cât alţii într-o zi, deşi n-a făcut mai nimic. S-a ciondănit pe liste şi i-a trimis pe primari şi pe consilieri să depună jurăminte, evitând pe cât posibil, Biblia. Atât! Şi pentru atâta lucru, ar trebui să fim suficient de creduli încât să acceptăm că USR-PLUS a crescut 13 puncte procentuale. PSD, pe de altă parte, cu o listă nouă de candidaţi, cu expertiza domnului Rafila şi Streinu-Cercel de partea sa şi cu singurele propuneri clare de măsuri guvernamentale, ar fi scăzut cam 9-10 puncte procentuale”. 

Romaşcanu subliniază că au loc manipulări pentru a demobiliza electoratul PSD. „Scopul acestor manipulări este acela de a dezamăgi electoratul PSD, de a-l ţine în casă, de a demobiliza echipele de campanie. Se mizează pe o propagandă stalinistă pentru obţinerea unui efect de demobilizare. Doar că rezultatele acestui efort nu fac altceva decât să decredibilizeze casele de sondare care se ţin de şotii. Ziua alegerilor este cea care le dă peste nas acestor nostalgici după propaganda de cea mai joasă speţă.Până atunci, îndemn, cu tot respectul posibil, pe toţi românii să se uite cu atenţie mai puţin la numere scoase din burtă şi mai degrabă la propunerile de proiecte guvernamentale specifice ale partidelor. O să observe că PSD are, în mod obiectiv, cea mai bună astfel de ofertă. Fără cifre inventate, fără salarii tăiate, fără manipulări, fără creşteri de taxe şi impozite”, a conchis senatorul PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite