Din SUA: Puterea foloseşte CNA să pună botniţă presei din România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se pare că a venit rândul presei nealiniate să i se pună botniţă de către reprezentanţii Puterii. FOTO: Shutterstock
Se pare că a venit rândul presei nealiniate să i se pună botniţă de către reprezentanţii Puterii. FOTO: Shutterstock

Ceea ce vedem astăzi că se întâmplă în România este încercarea unui grup de oligarhi de a transforma, prin orice mijloace, naţiunea noastră liberă într-una captivă. Pentru a-şi atinge scopul, esenţial este să pună botniţă presei.

Pentru orice român care trăieşte într-o democraţie funcţională, deci în afara graniţelor României, unde instituţiile statului sunt în slujba cetăţeanului, şi urmăreşte ceea ce se întâmplă acum în România, situaţia a devenit de-a dreptul îngrijorătoare.

După ce în „marţea neagră“ actuala coaliţie guvernamentală a încercat să-şi treacă prin Parlament o lege care să le ofere politicienilor o supra-imunitate în faţa legii, iar noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală taie colţii instituţiilor de luptă anticorupţie, a venit rândul presei nealiniate să i se pună botniţă de către reprezentanţii Puterii.

Concret, pe data de 6 februarie, Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat postul B1 TV cu suma record de 70.000 de lei pentru că Robert Turcescu, în calitate de moderator al unei emisiuni televizate, nu ar fi trebuit să le „permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.

CNA şi-a argumentat decizia motivând că, în ediţia emisiunii „Sub semnul întrebării“ din 13 decembrie, moderată de Robert Turcescu, invitatul acestuia Dan Puric a făcut afirmaţii precum: „Eu am spus că România nu are, nu este un stat, este un stat mafiot condus de nişte securişti nenorociţi şi îmi asum această afirmaţie, pentru că dezastrul despre care tu vorbeşti şi primarul cu incompetenţa lui sunt consecinţa vânzării de ţară".

De asemenea, în ediţia din 25 decembrie, motivează CNA, diferiţi invitaţi în emisiunea lui Robert Turcescu, vorbind despre încercarea politicienilor de a-şi face legi care să-i favorizeze, s-au referit în termeni de „croşeu aplicat statului de drept în România”, „tentativă eşuată [...] de lovitură de stat” etc.

După cum se poate vedea, „atacurile“ împotriva Puterii au fost de ordin general, fără a nominaliza o persoană anume.

Amenda de 70.000 de lei a fost aplicată la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, şi a fost adoptată cu şapte voturi „pentru“, în timp ce patru membri au votat „împotrivă“.

Este demn de remarcat că, în aceeaşi zi, CNA a decis ca postul Antena3 să fie amendat cu 50.000 de lei pentru o emisiune în care i-a atacat direct, la persoană, nominal, pe o serie de jurnalişti consideraţi „băsişti“.

Indiferent dacă eşti susţinător al actualei coaliţii guvernamentale sau nu, fan Turcescu sau B1 ori nu, decizia CNA este una abuzivă, care ar trebui să preocupe pe oricine.
 

Această agresiune împotriva presei vine în contextul în care, recent, Gheorghe Bunea-Stancu, baronul PSD de Brăila, a ameninţat o jurnalistă că-i dă nişte „picioare-n gură” pentru că i-a pus o întrebare incomodă. În acelaşi trend, deputatul liberal de Hunedoara Carmen Harau l-a numit pe un jurnalist „bou“ fără prea multe ocolişuri.

Precedentul creat de această decizie a CNA este îngrijorător pentru tot ceea ce înseamnă libertate a presei în România, care implică inclusiv libertatea de gândire şi de expresie a instituţiilor şi a persoanelor.

Este evident că, pe de o parte, se incearcă anihilarea surselor de informare care au o altă opinie decât Puterea, iar pe de alta se încearcă sădirea temerii în cei care ar dori să-şi manifeste eventualele opinii critice la adresa guvernului că e mai bine să îşi ţină gura.

În 1959, preşedintele american Dwight D. Eisenhower a vorbit pentru prima dată despre ţările aflate după Cortina de Fier şi le-a descris ca pe nişte „naţiuni captive“ ale unor guverne opresive.

Ceea ce vedem astăzi întâmplându-se în România este încercarea unui grup de oligarhi care vrea prin orice mijloace să facă din nou captivă naţiunea noastră. Pentru a-şi atinge acest scop, este esenţial să pună botniţă presei.

„Oriunde în lume, SUA consideră că o presă liberă este esenţială pentru calitatea şi integritatea democraţiei, o presă liberă le permite cetăţenilor dintr-o ţară să înţeleagă într-un mod transparent ce fac aleşii", a spus Victoria Nuland când a fost recent la Bucureşti.

Fac un apel pe această cale jurnaliştilor din România să nu se lase intimidaţi de aceste acţiuni opresive, ci să continue să sape după adevăr şi să-l expună populaţiei.

„Vă reamintesc că profesia voastră, pe lângă faptul că informează, şi formează“, a spus Papa Francisc unui grup de jurnalisti pe data de 14 ianuarie.

În cadrul aceluiaşi discurs, Papa Francisc a spus că jurnalismul „este un serviciu în folosul publicului“, al binelui comun, al adevărului şi al frumosului.

În numele acestui bine comun, fiecare jurnalist are datoria să expună adevărul sau cel puţin să dea oportunitatea publicului să asculte şi altfel de păreri asupra lucrurilor. Din partea noastră, îi asigurăm pe toţi jurnaliştii că nu vor fi singuri.

Acest abuz al actualei puteri din România pentru sucombarea presei va fi adus la cunoştinţa oficialilor americani şi a opiniei publice internaţionale.

Cititorii care doresc să se alăture în acţiunea de apărare a libertăţii presei din România ne pot găsi pe pagina https://www.facebook.com/CoalitiaRomanilor

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite