Românii plătesc salariile propriilor lor călăi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu spun că ar trebui desfiinţată, însă sunt de părere că Jandarmeria ar trebui numaidecât „repopulată“ cu oameni noi (de la vârf la bază şi de la bază la vârfurile cele mai înalte), bine pregătiţi şi atent trecuţi prin ciurul psihologic, şi nu numai. Dar cine să o facă?!...

O turmă de derbedei cu mentalitate de smardoi condusă de tot felul de papagali ce pozează în cucoşi loviţi de trăsnetul patriotic sau de maimuţoi îmbrăcaţi în alb, cu aere de Hannibal intrat în sevraj, nu poate fi numită corp militar. Acestora să li se găsească locuri de muncă la asfaltat străzi, la canalizări, la construit autostrăzi, la arat câmpul, la demolări ş.a.m.d., fiindcă le permite fizicul – şi este şi un mod util de a-ţi consuma surplusul de energie (Asta, fireşte, după ce vor ieşi din puşcării.)

A interveni în forţă, atunci când situaţia o cere (fiindcă pot fi şi astfel de situaţii), înseamnă a anihila agresorul, a-i stopa acţiunea pentru a nu lua amploare conflictul iscat, a-l imobiliza, a-l izola, şi asta prin metode specifice.* Atât!, nimic mai mult. Nu a abuza de putere şi funcţie pentru a-l bate, nu a-l călca în picioare, nu a-l ucide, nu a te desfăşura instinctual-vindicativ după principiul „ţi-arăt eu ţie cine sunt, să te-nveţi minte, ca de altă dată să nu mai faci“, fiindcă nu tu, jandarm, faci legea, nu tu judeci, nu dai tu sentinţe.

Situaţia e oarecum similară, dacă vreţi, cu cea a bodyguarzilor din cluburi, de pildă (şi aici, mă refer la cele din ţările civilizate). Datoria lor este să asigure liniştea şi ordinea în club, urmând, dacă e nevoie, să imobilizeze agresorul/ clientul recalcitrant şi să-l scoată din club sau să-l predea poliţiei, după caz. Atât! -- nu să-l bată, nu să-i „spargă faţa“ (eu ştiu doi astfel de inşi care au fost concediaţi tocmai din pricina aceasta -- aşa au crezut ei că trebuie să-şi facă datoria: cu „smardoiala“).

O reformă structurală aplicată Jandarmeriei -- întorcând-o, astfel, de la rolul său actual deviant, acela de aparat represiv ce stă la cheremul guvernanţilor sceleraţi, la consistenţa şi la scopurile sale fireşti, adică de a o reaşezarea în parametrii ei definitorii, aceia de structură militară menită să protejeze populaţia civilă, să asigure, să menţină şi să restabilească ordinea şi liniştea publice -- ar fi un pas categoric înainte spre o societate civilizată, ar fi o dovadă fermă a intenţiilor politice de intrare în normalitate. Dar cine să o facă? Foştii miliţieni din bancuri (ajunşi, astăzi, „avocaţi“ şi mari „specialişti“) care recomandă folosirea muniţie de război împotriva manifestanţilor paşnici şi motivaţi? Aşa-zişi politicieni, cu aere de sociologi, care-şi  impun nu punctul,  pumnul de vedere ― lovindu-şi preopinenţii, în pauza publicitară a emisiunilor tv? Analfabeţii inflamaţi de la cârma ţării pentru care politica înseamnă astuparea gropilor din asfalt şi vopsirea bordurilor, cu ocazia sărbătorilor de peste an? Miniştrii submediocri, specialişti în nimic, de la care aflăm că experienţa pe care o acumulezi, lucrând secretară într-o şcoală generală, este fundamentală, ba chiar este condiţia sine qua non pentru a ocupa fotoliu de ministru al Afacerilor Interne?

Jandarmeria trebuie reformată, trebuie „deratizată“ de „şobolanii“ ei, altminteri cetăţenii români îşi vor plăti mai departe călăii -- din propriile buzunare, şi încă foarte scump. Dar cine, cine să o facă?

P.S. *Art. 35. - Jurisprudenţă (1)

Persoanele care săvârşesc fapte contrare legii vor fi imobilizate, îndepărtate cât mai repede de la locul tulburărilor şi conduse, după caz, la cea mai apropiată unitate de poliţie sau de jandarmi, pentru a se lua, cu privire la acestea, măsurile de sancţionare prevăzute de lege.

Art. 36.

Se interzice folosirea mijloacelor prevăzute la art. 29 împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, împotriva persoanelor cu semne vădite de invaliditate şi împotriva copiilor, cu excepţia cazurilor în care aceştia înfăptuiesc un atac armat ori în grup, care pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori a mai multor persoane. --  CAPITOLUL V, Drepturi şi obligaţii, Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite