Adevărul despre România: electoratul nu se-nghesuie să modifice Constituţia. Legea fundamentală, o necunoscută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit INSCOP, 40,8% din români s-ar prezenta la referendumul de modificare a Constituţiei FOTO Adevărul
Potrivit INSCOP, 40,8% din români s-ar prezenta la referendumul de modificare a Constituţiei FOTO Adevărul

SONDAJ Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum pentru modificarea Constituţiei, scrutinul n-ar fi validat, întrucât nu s-ar atinge pragul de prezenţă de 50%.

Majoritatea românilor, adică 63,8% din totalul populaţiei, au auzit despre intenţia autorităţilor de modificare a Constituţiei. 30% din aceştia nu sunt însă la curent cu dezbaterile privitoare la modificarea legii fundamentale a ţării, o posibilă cauză fiind atenţia scăzută acordată de mass-media subiectului, se arată în sondajul„Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul”. Sondajul a fost realizat în perioada 20-28 aprilie, pe un eşantion de 1.050 de persoane, cu o marjă de eroare de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Cvorumul, rol vital

54,9% din cei care sunt la curent cu intenţia autorităţilor de a revizui Constituţia consideră că acest demers ar fi necesar în mare şi în foarte mare măsură, ceea ce sugerează un nivel important de aşteptări faţă de evoluţia legii fundamentale a ţării.

Potrivit INSCOP, subiectul privind modificarea Constituţiei are vizibilitate, dar insuficientă pentru o temă de o asemenea anvergură, iar acest lucru îşi va pune amprenta asupra prezenţei românilor la un eventual referendum de modificare a Constituţiei.

Astfel, la întrebarea „Dacă în toamnă vom fi chemaţi să votăm schimbarea Constituţiei“, 40,8% din respondenţi au afirmat că vor veni la vot, în timp ce 31,9% din cei chestionaţi au spus că se mai gândesc dacă vin să-şi exprime dreptul de vot. Prin comparaţie cu lunile trecute, procentul celor care îşi declară intenţia de a se prezenta la vot pentru modificarea Constituţiei se păstrează în linii relativ constante. Luna trecută, 43% din respondenţi spuneau că se vor prezenta la vot, iar în urmă cu două luni, această intenţie era exprimată de numai 41% din respondenţi.

grafic vot constitutie

INSCOP atrage atenţia că, în contextul iniţiativelor politice privind scăderea la 30% a pragului de prezenţă pentru validarea referendumului, cei 40,8% din respondenţi care şi-au declarat opţiunea fermă de a se prezenta la urne ar asigura validarea fără probleme a referendumului. Menţinerea la 50% a pragului de validare riscă să blocheze din start întregul demers, interpretează INSCOP. În aceste condiţii, scăderea pragului la 30% este o măsură care, pe de o parte, are menirea să asigure ieşirea dintr-un astfel de blocaj, dar, pe de altă parte, prezintă riscul de a diminua legitimitatea democratică a viitoarei legi fundamentale.

Constituţia, o necunoscută

La întrebarea privind nivelul de cunoaştere a actualei legi fundamentale, cei mai mulţi respondenţi (50,1%) au declarat că au cunoştinţă doar parţial despre aceasta. Potrivit sondajului INSCOP, 8,5% din români cunosc bine prevederile actualei legi fundamentale. În concluzie, se poate spune că majoritatea populaţiei, 58,6%, îşi declară în mod explicit cunoaşterea bună sau parţială a actualei Constituţii, ceea ce ar indica un nivel rezonabil de cultură politică. 



Analiza specialiştilor

grafic vot constitutie

Coodonatorul Axei Academice din cadrul Forumului Constituţional, lector universitar doctor Claudiu Crăciun, a declarat pentru „Adevărul“ că este optimist în ceea ce priveşte creşterea prezenţei la vot a românilor. „Eu sunt optimist. Dacă vor exista dezbateri interesante, cu miză reală, atunci pragul de 50%, cel puţin la nivel de sondaj, nu este o problemă“, a explicat Crăciun.

Coordonatorul Forumului Constituţional, politologul Cristian Pârvulescu, a afirmat că, pe baza experienţei de la referendumul din iulie 2012, se poate afirma că între declaraţia de vot şi realitate este o diferenţă semnificativă. „Varianta modificării cvorumului este destul de riscantă. Chiar dacă pragul de prezenţă se modifică de la 50% (adică 9.000.000 din numărul total de 18.000.000 de alegători) la 30% (6.000.000 de alegători), pentru a se da legitimatate referendumului, ar trebui ca minimum 25% din totalul alegătorilor din România, adică 4,5 milioane de oameni să voteze modificarea Constituţiei. Asta înseamnă că 4,5 milioane de români din cei 6.000.000 care s-ar prezenta la vot să spună <<Da>> schimbării, adică 75% din cei prezenţi la vot. Prin urmare, sondajul trebuie interpretat drept intenţie de prezenţă la vot decât voinţă clară de prezenţă la vot, aceasta deoarece oamenii ştiu că este dezirabil să meargă la vot şi atunci răspund că merg la vot, dar în realitate nu sunt decişi“, a explicat Pârvulescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite