Românii din diaspora mai fac o victimă politică: Ioan Rus. Filmul demisiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Rus a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor după ce le-a făcut „curve“ pe soţiile românilor plecaţi la muncă în străinătate, iar pe copiii rămaşi acasă i-a numit „golani“. Ioan Rus este al doilea lider al PSD „măturat“ de diaspora, după Victor Ponta, înfrânt la alegerile prezidenţiale

În contextul unei discuţii despre forţa de muncă din România, Ioan Rus, ministrul Transporturilor, i-a jignit profund pe românii plecaţi la muncă în străinătate. „România are trei milioane de oameni, din forţa activă, în acest moment în Occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct: de banii ăstia, copiii se fac golani acasă şi nevastă-sa curvă. Pentru 700 de euro, vin acasă jumătate“, a declarat,  miercuri-seara, Ioan Rus în emisiunea Jurnalul de Seară de la postul Digi 24.

Moderatorul emisiunii, Cosmin Prelipceanu, a încercat să mai atenueze cât de cât din duritatea mesajului. „E o generalizare artistică, o licenţă“, a spus moderatorul. „Da, e o licenţă“, a răspuns, scurt, ministrul. Vorbele lui Ioan Rus, deşi n-ar avea ce căuta în niciun discurs ministerial, au trecut pe moment neobservate, în contextul în care atenţia publică este concentrată pe cazul Ponta. Însă jurnalistul Liviu Iolu a publicat pe blogul său de pe adevarul.ro declaraţia ministrului Rus, iar ştirea a fost rostogolită imediat în media şi pe reţelele de socializare.

După câteva ore, timp în care mai mulţi „golani“ i-au răspuns lui Ioan Rus, Ministerul Transporturilor a trimis un comunicat de presă prin care a încercat să spele ruşinea politicianului.„Prin declaraţia pe care domnul ministru Ioan Rus a făcut-o, domnia sa a dorit să atragă atenţia asupra unei realităţi dure din România de astăzi. De altfel, ministrul Rus a afirmat chiar în cadrul emisiunii, ca formularea folosită este o «generalizare artistică, o licenţ㻓, se arată în mesajul ministerului, care a trunchiat pe alocuri adevărul. Nu Ioan Rus a spus din proprie iniţiativă că formularea folosită este „o generalizare artistică, o licenţă“, ci moderatorul emisiunii a rostit aceste cuvinte, pe care Ion Rus doar le-a aprobat. În comunicatul de presă, Ion Rus şi le-a însuşit.

„Domnul ministru îşi cere scuze dacă prin formularea aleasă a jignit pe cineva, dar intenţiile domniei sale au fost de a semnala o situaţie gravă cu care se confruntă multe familii de români, fără să-i jignească, ci chiar compătimindu-i“, se mai arată în comunicat.  Ulterior, Ioan Rus a intervenit telefonic la Antena 3, unde a fost  întrebat, direct, „cine sunt curvele şi cine sunt golanii“ la care s-a referit. „Unii dintre cei care au rămas acasă şi pe care îi vedem şi la televizor în situaţii dramatice“, a răspuns liderul PSD.

După ce a închis telefonul, a plecat la Guvern, pentru o discuţie cu premierul Victor Ponta. Au discutat cam jumătate de oră, apoi Victor Ponta a anunţat pe Facebook că Ioan Rus a demisionat. „Regret situaţia generată de declaraţiile dlui Ioan Rus! Acesta şi-a asumat răspunderea şi mi-a prezentat demisia din funcţia de ministru! Am acceptat demisia şi săptamâna viitoare vom discuta despre înlocuitorul la acest portofoliu!“, a scris Ponta.
 

PSD a primit ordin să tacă

Rovana Plumb, omul numărul doi din PSD, a încercat să-l apere pe Rus, însă a dat-o de gol subconştientul. „Îmi cer scuze pentru declaraţia colegului meu, cuvintele folosite sunt într-adevar şocante, dar se referă la o realitate dramatică“, a spus Plumb. Altfel spus, Rovana Plumb confirmă ce a spus Ioan Rus. „Realitatea dramatică“ s-ar traduce exact prin faptul că soţiile românilor din diaspora sunt curve, iar copii - golani. Alte reacţii nu au mai venit dinspre PSD, pentru că, potrivit unor surse politice, însuşi Victor Ponta le-a cerut liderilor să nu comenteze. „M-a rugat să nu comentez, ştiind că sunt o fire mai rebelă“, a spus deputatul PSD Mădălin Voicu la Antena 3.

Deputatul PNL Raluca Turcan vede un mesaj ascuns în vorbele lui Ioan Rus. „Este ca un kamikaze care s-a detonat în casa PSD. Se ridică totuşi o întrebare: Ioan Rus a vorbit inconştient sau cu un scop: să-l înlăture pe Ponta?“, s-a întrebat Raluca Turcan, în contextual în care despre Ioan Rus s-a vorbit în repetate rânduri că ar putea fi succesorul lui Victor Ponta în fruntea PSD.

„O mitocănie enormă“

Analistul politic Dan Ionescu, blogger adevarul.ro, i-a explicat lui Ion Rus situaţia românilor din străinătate. „Ieşirea lui Ioan Rus este cea a unui individ lipsit de orice educaţie. Este inadmisibil ca un ministru în Guvernul României (indiferent ce partide îl compun) să vorbească astfel. Este inadmisibil ca un bărbat să facă astfel de declaraţii publice de o mitocănie enormă. Ce nu pricepe omul, care trebuia să lege provinciile istorice ale României cu o amărâtă de autostradă, este că acele «curve» despre care face el vorbire sunt de fapt femeile care au rămas singure acasă, pentru că bărbaţii lor nu puteau să îşi întreţină familiile în România pe care o păstoresc oamenii ca Ioan Rus. «Golanii» ăia mici care cresc fără părinţi sunt copiii traumatizaţi din ţara asta, ale căror poveşti au făcut înconjurul lumii. Domnul Ioan Rus este membru într-un guvern socialist al cărui premier e «mândru că e român»“, a scris Dan Ionescu pe blogul de pe adevarul.ro. Activista feministă Roxana Dumitrache a avut un mesaj pentru românii din străinătate: „Să ne iertati. Iertaţi-ne că am avut grija să nu aveţi nicio opţiune de viaţă decentă în România. Că aţi epuizat soluţiile destinale aici, în ţară. Ca v-aţi lăsat copiii în casele pe jumătate construite pentru care trimiteţi lunar bani. Iertaţi-ne. Şi nu vă mai întoarceţi!“.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite