INFOGRAFIE Adevărul despre România: Isărescu şi Ponta sunt consideraţi de români cei mai potriviţi pentru Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu şi Victor Ponta sunt bine văzuţi de români
Mugur Isărescu şi Victor Ponta sunt bine văzuţi de români

Potrivit barometrului „Adevărul despre România“, guvernatorul BNR şi prim-ministrul sunt preferaţi pentru a candida la fotoliul de preşedinte al României.

Premierul Victor Ponta este considerat cel mai potrivit pentru a ocupa fotoliul de preşedinte al României, obţinând 49,4% din preferinţele românilor, conform sondajului „Adevărul despre România” realizat de INSCOP Research, la comanda ziarului „Adevărul“. 

Victor Ponta este secondat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (47%), care, din postura sa apolitică, se bucură în continuare de o cotă ridicată de încredere. Podiumul este completat de liderul PNL, Crin Antonescu, care este considerat potrivit şi foarte potrivit pentru funcţia de preşedinte de 44% din populaţie. Cifrele nu sunt liniştitoare pentru Crin Antonescu, în condiţiile în care el este candidatul oficial la Preşedinţie din partea USL. Totodată, Antonescu pierde teren în faţa partenerului său de alianţă, Victor Ponta, de care îl separă în acest moment aproximativ şase procente. Un alt nume vehiculat ca posibil candidat la alegerile prezidenţiale,  primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, se poziţionează pe locul patru, cu un procent de 42,5%, şi îi suflă în ceafă liderului PNL.

MRU, LIDERUL DREPTEI

Sondajul „Adevărul despre România“ reflectă şi încercările nereuşite ale dreptei de a se coagula şi de a stabili un candidat la alegerile prezidenţiale. Preşedintele partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, cu 29,4%, se situeză cel mai bine în topul posibililor candidaţi de dreapta, dar este departe de liderii USL. Fostul premier Theodor Stolojan e cel mai bine poziţionat dintre membrii PDL, cu 19,5% procente. Actualul lider al democrat-liberalilor, Vasile Blaga, nu pare a avea nicio şansă în competiţia electorală, fiind văzut cu ochi buni de numai 14,5% din intervievaţi. Mai mult, 75,9% din respondenţi îl consideră nepotrivit pentru această funcţie.

BĂTĂLIA PENTRU ÎNCREDERE

La capitolul „Încredere în personalităţi publice“, primele două locuri sunt ocupate în continuare de Mugur Isărescu (42,4%) şi Victor Ponta (42,1%), aflaţi într-o competiţie foarte strânsă pentru locul 1, în timp ce Crin Antonescu (33%) rămâne la o distanţă apreciabilă în spatele primilor clasaţi. Preşedintele Traian Băsescu se aflăm într-o uşoară revenire de formă, cu 23%, faţă de 20%, luna trecută. Sondajul a fost realizat în perioada 20-28 aprilie 2013, pe un eşantion de 1.050 de persoane. Eroarea maximă este de 3%. 

info
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite