România, cuprinsă de haos

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu spun eu, spun acelaşi lucru reprezentanţi de seama ai puterii. Şi nu de ieri de azi, de câteva luni bune. Un haos generalizat cuprinde instituţii importante ale ţării, guvernul, parlamentul, primăriile mai mari sau  mai mici. Şi asta ca rezultat al aplicării unui Program de guvernare el însuşi născut din haosul minţilor a 2-3 oameni.

Deputatul Varujan Vosganian, vicepreşedinte ALDE, fost ministru de finanţe, o persoană cu greutate în angrenajul puterii, a declarat:

„Aşadar, această încercare făcută de Guvernul Tudose (split TVA, n.n.) vine pe fundalul unei situaţii dramatice în care se află România.”

Cât de dramatică este situaţia rezultă şi din încercarea dlui Vosganian de a introduce conceptul de „găină evazionistă”, concept care n-a prins, dar l-a făcut de râsul lumii.

Mai spune Varujan Vosganian:

„România se apropie dramatic de pragul de 25%, media europeană este 40%, iar ţările din vârful piramidei au colectări de aproape 50% - Franţa, aproape 48%, Danemarca, Finlanda, Belgia, peste 45%, până şi Bulgaria are peste 30%.” (se referă la procentul din PIB de colectare la buget)

Aşa, şi? Unde sunt soluţiile de rezolvare? La „găina evazionistă”? Unde este Comisia parlamentară care să analizeze cauzele şi să găsească soluţii? Nimic din toate acestea. Comisiile parlamentare se ocupă de aiureli şi de chestiuni care nu interesează, precum alegerile din 2009.

Iată şi declaraţia dlui. senator Orlando Teodorovici, preşedintele Comisie Buget-Finanţe din Senat:

„Şi eu o să-l critic pe domnul ministru actual de Finanţe. Cred că astăzi este, şi sper să fie, ultima vizită a domniei sale în Parlament ca şi ministru de Finanţe, pentru că mi se pare normal şi corect ca partidul - şi mai ales prim-ministrul - să aibă pe masă propunerea de revocare a domniei sale din funcţie, pentru că, din păcate, ca ministru de Finanţe să faci astfel de declaraţii pe care, mai târziu, prim-ministrul le contrazice cred că nu este cazul”. „Cred că domnul Mişa trebuie remaniat urgent.”

Nu am pretenţia ca dansul (premierul) să înţeleagă ceea ce eu îi explic.”

Multe primării au rămas fără bani

Aberaţia ca primăriile să fixeze salariile angajaţilor îşi arată acum efectele. Salariile medii în unele primării au ajuns la 6.000 lei, dar nu mai există bani pentru investiţii şi alte cheltuieli absolut esenţiale. Elevii din satele Recea şi Mateieni, comuna Dimacheni, judeţul Botoşani, nu mai pot ajunge la şcoală după ce microbuzul pentru transportul lor a rămas în pană de motorină, iar autorităţile nu au bani pentru alimentarea acestuia. Zilnic, cincisprezece elevi din cele două sate fac naveta la şcoală din Dimacheni.

Sute de elevi din comuna dâmboviţeană Vârfuri se trezesc cu noaptea în cap şi înfruntă intemperiile, bătând la pas zeci de kilometri pentru a ajunge la şcoală. Şi asta pentru că primăria nu mai are bani pentru motorina autobuzului şcolar.

Taxa de solidaritate

Un exemplu de lipsă de coordonare a membrilor guvernului. Ministrul Mişa se trezeşte dimineaţă cu ideea unei taxe de solidaritate de 2%, respinsă însă imediat de premier: „Astăzi, dvs. când va luaţi salariul, angajatorul va plăteşte această taxa de 0,25%. Am înţeles că va rămâne, că este 0,25 sau 0,30. Ministerul de Finanţe va face calculele necesare pentru ca în fondul respectiv să rămână o sumă reală”, a declarat Tudose. Cine spune adevărul? Firmele au nevoie de predictibilitate fiscală, pentru a-şi alcătui planurile de afaceri. Dacă nu pot, renunţă la investiţii în România şi pleacă în ţări „normale”, la capitolul fiscalitate.

Trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat

Au existat zeci de întâlniri între miniştri, premier chiar, şi şefii de sindicat din toate domeniile. Nimeni nu înţelege logica acestei treceri, şi mai ales cum este posibil ca salariile viitoare să nu fie afectate, când în sistemul privat statul nu are dreptul să impună majorări de salarii care să compenseze această trecere.

Mai mult, ministrul Olguţa Vasilescu a şi declarat, într-un exces de sinceritate, că promisele creşteri de salarii nu se referă la venituri, care la bugetari vor creşte cu circa 4%. Haos total, nimeni nu înţelege nimic. Ce este clar: salariile demnitarilor şi a şefilor din armată, poliţie, servicii de informaţii s-au dublat sau chiar triplat, pentru restul populaţiei bugetare se amână pentru când vor exista bani. Viitorul preşedinte ANCOM, fostul premier Sorin Grindeanu, va câştiga 10.000 euro pe lună, fiind instalat în funcţie nu pentru merite profesionale, ci mai probabil ca preţ al tăcerii.

Split TVA

Încă o idee aiurită care nu se mai aplică în alte ţări. După discuţii interminabile, premierul  a decis că nu se va aplica, cu excepţia firmelor aflate în insolvenţă sau pe cale de dispariţie. Un alt exemplu de haos legislativ, o lege pornită dimineaţa şi oprită seara.

Legea pensiilor

Anunţată cu surle şi trâmbiţe de către ministrul Muncii, pentru luna septembrie apoi octombrie, aflăm acum că se amână cu doi ani. Cel mai probabil, posesorii de pensii „nesimţite” s-au temut să le piardă, sau să nu mai poată cumula pensiile „nesimţite” cu salariile „nesimţite” (un fel de nesimţire la pătrat) şi au făcut presiunile necesare pentru abandonarea legii pensiilor. Au reuşit. Se menţine pătura privilegiată care consumă de la bugetul de stat pensii şi salarii „nesimţite”, fără nicio legătură cu prestaţia şi rezultatele muncii, căpuşele bugetare care consumă miliarde de lei, bani din care s-ar putea moderniza spitale şi şcoli!

Acestea sunt doar unele dintre exemplele de haos guvernamental şi legislativ care a cuprins România. Sunt multe altele în educaţie, sănătate, lipsa infrastructurii, îndatorarea ţării, etc.

România este cuprinsă de un haos generalizat, care distruge şi ce aveam stabil şi predictibil, care ne transformă în ţară problemă a UE, un fel de „prostul clasei”. Cât vom plăti noi şi generaţiile următoare în urma acestei guvernări haotice, fără cap şi fără idei, fără perspective de dezvoltare şi evoluţie normale, fireşti, vom vedea în următorii ani.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite