„România TV” răspunde valului de critici cu privire la politizarea meciului de fotbal Grecia - România: „Am vrut să facem un rating cât mai mare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
meci

Meciul Grecia – România, manşa tur a barajului pentru calificarea la Mondialul de anul viitor, s-a transformat într-o paradă cu politicieni. „România TV”, postul care a cumpărat drepturile de difuzare, a prefaţat partida cu o emisiune în care şefii Partidului Social Democrat şi-au descoperit pasiunea pentru fotbal.

Reacţiile de dezaprobare au apărut imediat. Mai mulţi ziarişti au condamnat modul în care televiziunea patronată de deputatul PSD Sebastian Ghiţă a introdus meciul Grecia – România.

„Ponta a apărut ca Ceauşescu la Revelioane”

„Când Marica îl deschide pe Ponta”, se numeşte ultima postare pe tolo.ro, blogul redactorului-şef de la “Gazeta Sporturilor”, Cătălin Tolontan. “Urât a început meciul la România TV! Cei 250.000 de euro în transmiterea partidei de la Atena s-au developat într-un marketing politic de tot râsul. Idee excelentă, investiţie scumpă, publicitate ieftină! În ora fierbinte dinainte de baraj s-au perindat la microfon, în ordine, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea şi, să trăiţi!, Victor Ponta. Premierul a apărut precum Nicolae Ceauşescu la vechile Revelioane, fix cu un sfert de oră înainte de fluierul de start”, scrie Tolontan.

„Sarabandă pesedistă de cea mai jalnică expresie”

Sub titlul „Hai România! Huo România TV!”, Horia Ghibuţiu, redactorul-şef al revistei „FHM”, arată următoarele pe blogul său: “Bombastica transmisiune de la acest post aşa-zis de ştiri a fost precedată de o sarabandă pesedistă de cea mai jalnică expresie. Rând pe rând, au defilat pe ecran Titus Corlăţean, şefuleţul diplomaţiei, prezidentul Zgonea, ignorantul care ne împiedică să uităm de Vanghelie prin intervenţii hlizit-stupide ce devin imediat virale, Gabi Firea şi Pandele, alături de fratele Negoiţă, culminând cu mesajul înregistrat al premierului, bref, tot ce are PSD-ul, dar ce zic eu PSD-ul, ţărişoara asta de gâdilat la tălpi mai abitir. Din păcate, cum e turcul, şi pistolul: RTV a plagiat mizerabil transmisia decentă a unui meci şi, precum actuala guvernare, a dat-o pe lângă”.

„Greaţa”

Mihnea Măruţă, jurnalist freelance, fost redactor-şef la “Adevărul” şi “Cotidianul”, a scris pe Facebook “Ce atmosferă de şuşanea, ce senzaţie de greaţă. Meci decisiv al naţionalei transmis de o televiziune de partid, legătură directă într-o sufragerie (?) de unde li se cere opinia unui primar de sector şi unui primar de comună, o moderatoare stridentă care-mi taie orice poftă de a vedea fotbal, un comentator secund agramat, o echipă inexistentă, nicio ocazie de gol, reclame la seminţe şi la pariuri în timpul transmisiunii, un antrenor astupat definitiv, dezbateri cu foştii comentatori ai anilor ‘80 plus ministrul Dracula Park, Mircea Rădulescu întrebând «La ce gol îi reproşeşti tu lui Lobonţ?», moderatoarea întrebând «Primul gol al grecilor ne-a adus ghinion?», prostie şi nimicnicie, ruşine şi zoaie. Mi-e dor de Hagi.”

popa

„Vă asigur că, dacă la meci ar fi venit Traian Băsescu, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Vasile Blaga şi Kelemen Hunor, ei n-ar fi fost rataţi”

Cătălin Popa (foto), directorul editorial al postul “România TV”, ne-a oferit un răspuns amplu prin care explică raţiunile amestecului de fotbal şi politică.
“Am început promovarea meciului încă de acum o săptămână, inclusiv prin testimoniale cu politicieni de la toate partidele, care au rulat pe post zile întregi. Printre aceştia, enumăr aleatoriu: Ioan Oltean, Roberta Anastase, Crin Antonescu, Ioan Ghişe, Nicolae Bănicioiu, Traian Băsescu, Petru Luhan, Liviu Dragnea, Lia Olguţa Vasilescu. Ba chiar, în ultimele trei zile, la finalul majorităţii dezbaterilor politice sau socio-economice, ultimul minut a fost dedicat unui tur de masă cu pronosticuri despre meci sau mesaje pentru natională. Am făcut asta deoarece, fiind un post de ştiri, peste jumătate dintre inviţatii zilnici sunt politicieni de la toate partidele, astfel încât ni s-a parut firesc să folosim toate emisiunile importante pentru a promova meciul.

Vineri seară, am dorit să prefaţăm meciul tot printr-o dezbatere la care să aducem invitaţi cu care publicul unui post de ştiri este obişnuit: politicieni care sunt cunoscuţi ca microbişti, jurnalişti, actori şi foşti mari fotbalişti. Decizia a fost luată având un singur scop: să încărcăm cu cât mai multă tensiune şi emoţie seara, adică să facem un rating cât mai mare. Din experienţa anilor trecuţi, inclusiv cea legată de transmiterea unor meciuri de fotbal în 2006, la Realitatea TV, construirea unor programe de dezbatere a unor meciuri strict din perspectiva tehnico-tactică, folosind doar fotbalişti şi jurnalişti sportivi, atinge o nişă foarte redusă, unde te baţi cu multe posturi de sport.

Revenind la seara de vineri, ne-am lovit de foarte multe refuzuri, majoritatea politicienilor - indiferent de orientarea politică - argumentând că preferă să vadă meciul în altă parte decât în studioul nostru. Foarte mulţi ne-au spus că vor intra pe telefon, însă nu au răspuns apelurilor noastre.

Singurii care au acceptat - şi le suntem recunoscători pentru asta - au fost Ionuţ Vulpescu – PSD, Mugur Mihaescu - UNPR şi Dumitru Pelican - PC. Înţeleg că se reproşează mai degrabă intervenţiile-fulger de la Atena, ale reporterului nostru special Cristian Zărescu, cu demnitari precum Liviu Dragnea sau Titus Corlăţean. Vă asigur că, dacă la meci ar fi venit Traian Băsescu, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Vasile Blaga şi Kelemen Hunor, ei n-ar fi fost rataţi în live de colegul meu

Audienţă mare, câştiguri uriaşe din reclame.

image

Glume

Kamikaze.ro: Chiar că nu mai avem închizători pentru retur. Bourceanu şi Lazăr suspendaţi, iar ăia de la DNA nu se bagă, că e naţionala PSD-ului.

Times New Roman: Acum vorbeşte Ponta despre meci pe România TV! În ritmul ăsta, în curând o să-i vedem pe Năstase şi Iliescu comentând meciul.

„România TV" a plătit 250.000 de euro pentru transmiterea meciului Grecia – România. Cu toate astea, staţia lui Sebastian Ghiţă n-a ieşit în pagubă din această afacere.  “Audienţa obţinută şi acoperirea integrală din încasările publicitare a costurilor uriaşe ale acestei partide ne fac sa fim extrem de multumiţi”, ne-a mai transmis Cătălin Popa. Pe parcursul meciului, "România TV" a inserat clipuri şi mesaje publicitare la: seminţe de floarea soarelui, firme de consultanţă, case de pariuri, centre comerciale, maşini, apă şi servicii de telefonie mobilă.

Conform site-ului paginademedia.ro, „România TV" a avut vineri seară cea mai mare audienţă din istoria postului, de zece ori peste media normală. La nivelul întregii ţări, meciul a fost urmărit de aproape 3,2 milioane de români în fiecare minut.

Citeşte şi:

VIDEO Grecia - România 3-1: am jucat iarăşi prost, am pierdut, dar mai sperăm

Tricolorii au evoluat în nota lor obişnuită, la Atena, acolo unde Piţurcă a pus „autobaza“ în faţa porţii şi i-a oferit lui Maxim doar nouă minute de joc. De acum, grecii au prima şansă la calificare, însă totul se va decide, marţi, la Bucureşti, fiindcă 2-0, scor de calificare, nu e un rezultat imposibil de obţinut.

Mutu, mesaj scurt pe Twitter, după Grecia – România 3-1

După ce Chivu a comentat în termeni destul de duri prestaţia tricolorilor la Pireu, într-o intervenţie la Tv, la finalul partidei, Adi Mutu a făcut şi el referire la meciul cu grecii. Atacantul lui Ajaccio a preferat însă reţelele sociale.

Grecia – România 3-1/ De ce returul pare „misiune imposibilă“. Statistica, istoria şi jocul nu ne dau speranţe

„Tricolorii“ au pierdut cu 3-1 la Pireu, prima manşă a barajului cu Grecia, pentru CM 2014, iar elenii sunt acum mari favoriţi.

„Condamnaţi“ să jucăm ofensiv. Cum ar putea arăta România în returul de la Bucureşti

România a pierdut cu 3-1 la Pireu, grecii sunt favoriţi la calificarea la CM, iar pe lângă asta Piţurcă a rămas cu un singur mijlocaş defensiv, de meserie, în lot. Şi totuşi, n-ar fi o surpriză să vedem doi pe teren!

Selecţionerul Greciei a anunţat cum vor aborda elenii returul de la Bucureşti: „Nu vreau să dărâmăm ce am construit acum”

Grecia ne-a învins cu 3-1, vineri seară, în prima manşă a play-off-ului pentru CM 2014, şi are acum prima şansă la calificare, dar totul se decide la Bucureşti. Fernando Santos a declarat pe elevii săi îi va aştepta o partidă extrem de dificilă marţi seară (21.00), dar că aceştia vor ţine „cu dinţii“ de rezultat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite