România, ţara cu un PIB de 200 miliarde euro şi 2400 şcoli cu WC-ul în curte. Dovada impotenţei conducătorilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am trecut prea lejer peste informaţia furnizată de fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop. În România sunt 2418 şcoli cu grupuri sanitare în exterior, 30% din numărul total al şcolilor şi în care învaţă 230.000 de elevi. Nu ne putem îndoi de aceste cifre pentru că vin chiar de la un ministru al Educaţiei, despre care se presupune că ştie ce vorbeşte. Iar 7% din aceste şcoli sunt în mediul urban!

Grozăvia este alta. Amenajarea unui grup sanitar modern, într-un spaţiu al şcolii sau prin extinderea clădirii şcolii, nu poate costa mai mult de 20-30.000 de euro. Cu tot cu fosa septică şi cu sursa de furnizare a apei curente. Ar fi vorba de 60-70 milioane euro în total, pe parcursul mai multor ani. La un PIB al României care a ajuns în 2018 la 200 miliarde (!) de euro. Adică 0,0003% din PIB, sau 0,0001% din Bugetul de stat. Îţi stă mintea în loc! 60-70 de milioane euro este paguba într-un dosar de mare de corupţie sau în 4-5 dosare mai mici.

Nu mai vorbim de fonduri europene, pentru care 70 milioane euro reprezenta un mizilic. Şi atunci? Este vorba de incompetenţa şi impotenţa clasei conducătoare. Nimic mai mult sau mai puţin.

De vină sunt toate guvernările din 1990 până în prezent. Din 28 de ani, 20 de ani la putere a fost PSD, în diferite combinaţii. De altfel, Liviu Dragnea la recentul Congres recunoaşte acest fapt incalificabil: România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat“.

Primăriile nu au fost capabile să modernizeze şcolile, iar de când au primit dreptul să-şi stabilească singure salariile, nici atât nu mai au bani. Dar statul, cu un buget în mâini de 50-70 de MILIARDE de euro, n-a avut nimic de spus? Cât de greu ar fi fost să stabilească o direcţie în Ministerul Dezvoltării care să se ocupe strict de această problemă, cu un buget de 70-80 milioane de euro?

Indolenţa, incompetenţa, şi impotenţa unei clase politice conducătoare reprezintă explicaţia. Şi nepăsarea faţă de copiii celor care contribuie la bugetul de stat. Nepăsarea faţă de contribuabilii care plătesc salarii importante demnitarilor, guvernanţilor, primarilor, pentru a le lăsa copiii cu WC-ul în curte în condiţii de igienă de-a dreptul periculoase pentru viaţa lor. Plus umilinţa de a se folosi de WC-uri moştenite din Evul Mediu.

Conform Strategiei privind modernizarea Infrastructurii educaţionale 2017-2023, 10% dintre unităţile de învăţământ din România sunt supraaglomerate, în timp ce aproape 60% dintre acestea au capacitate excedentară, adică rămân cu locuri neocupate. Doar 30% dintre unităţile de învăţământ au capacitate adecvată. O altă mostră de gestionare prostească a spaţiilor de învăţământ. De ce se produce acest fenomen? Greu de spus şi explicat.

Chiar Ministerul Educaţiei atrage atenţia că infrastructura din şcoli influenţează rezultatele elevilor.

„În ansamblu, analiza datelor privind performanţele elevilor, inclusiv rezultatele la evaluarea naţională la clasa a 8-a şi la examenul de bacalaureat şi ratele de absolvire, arată existenţa unor diferenţe semnificative între unităţile de învăţământ din mediul urban şi cele din mediul rural, probabil exacerbate de accesul inegal la o infrastructură educaţională de calitate.“

Nu cred să existe vreo dovadă mai frapantă a nepăsării şi indolenţei clasei politice conducătoare faţă de contribuabilii care le plătesc salarii grase şi pentru a avea grijă de copiii acestei ţări. Nu s-au găsit 70-100 milioane euro pentru a fi construite grupuri sanitare moderne în toate şcolile. La un buget de 60-70 de MILIARDE de euro. Îşi poate cineva explica aşa ceva?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite