România, ţară neguvernată. Câte ministere sunt în aer. Guvernul e blocat. Luni, şedinţă crucială la PSD. Strategia lui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai puţin 6 ministere sunt decapitate: portofolii importante ca Internele, Educaţia, Justiţia şi Energia. Există două soluţii pentru deblocarea crizei: fie Guvernul obţine votul de restructurare în Parlament, fie Opoziţia trece o moţiune de cenzură. Până atunci, Executivul nu se poate întruni în şedinţe, nu poate adopta hotărâri sau ordonanţe. România e neguvernată, ca urmare a disputei Iohannis-Dăncilă. PSD a convocat luni o şedinţă crucială

Ministerul de Interne, instituţie grav afectată după tragedia de la Caracal, e condus interimar de Mihai Fifor, care ocupă şi funcţie de vicepremier pentru Parteneriate Strategice. Fifor va rămâne la MAI până pe 12 septembrie. Apoi, ministerul va rămâne fără şef, căci Klaus Iohannis n-a fost de acord ca Fifor să rămână titular.

O situţie identică e şi la Ministerul Educaţiei. După ce Viorica Dăncilă a dat-o afară pe Ecaterina Andronescu, Educaţia a fost preluat interimar de ministrul Culturii, Daniel Breaz. Mandatul său expiră pe data de 18 septembrie. Aşadar, la o săptămână după ce începe şcoala, Ministerul Educaţiei va rămâne în aer. În doi ani şi jumătate de guvenare, PSD a schimbat nu mai puţin de patru miniştri la Educaţie, la care se mai adaugă şi interimarul Breaz.

La Justiţie, Viorica Dăncilă a schimbat-o pe Ana Birchall la presiunea partidului. În locul său a propus-o pe judecătoarea controversată Dana Gârbovan, respinsă de şeful statului. Şi cei trei miniştri interimari propuşi de premier pentru portofoliile părăsite de ALDE au fost refuzaţi de Iohannis. Drept urmare, Viorica Dăncilă a sesizat CCR, însă un verdict va veni abia peste o lună, în buza campaniei electorale pentru prezidenţiale. Până atunci, 6 ministere nu vor mai avea conducere: Interne, Educaţie, Justiţie, Mediu, Energie, Relaţia cu Parlamentul, la care se mai adugă şi funcţia de vicepremier pe probleme economice, rămasă vacantă după plecarea lui Viorel Ştefan la Curtea de Conturi a UE.

Soluţii  

Prin divorţul dintre Tăriceanu şi PSD, Guvernul şi-a schimbat componenţa politică, deci e nevoie de un nou vot din partea Parlamentului. Numai că PSD este departe de a avea majoritate în cele două Camere. Potrivit unor surse politice, social-democraţii au nevoie de peste 30 de voturi pentru a trece restructurarea guvernului. În cazul în care PSD strânge, totuşi, majoritate, preşedintele Klaus Iohannis este obligat să numească miniştrii propuşi de Dăncilă, deci situaţia se deblochează. În cazul în care restructurarea nu trece de votul Parlamentului, nu se schimbă nimic. Guvernul Dăncilă nu cade, ci, teoretic, are dreptul să ceară un nou vot în Legislativ. Numai că Viorica Dăncilă nu se grăbeşte să meargă în Parlament, ştiind că, potrivit calculelor matematice, demersul va fi un eşec. Potrivit unor surse politice, PSD vrea să tragă de timp până la alegerile prezidenţiale. Apoi, în funcţie de rezultatul scrutinului, oricum se va forma o nouă majoritate parlamentară, exact ca în 2009, când Boc a stat timp de trei luni ca intermar la Palatul Victoria.

O altă soluţie e trântirea Guvernului. Însă PNL nu va depune moţiune de cezură până când nu reuşeşte să strângă 233 de voturi, necesare pentru debarcarea Executivului Dăncilă. Cheia e la Victor Ponta. Dacă ProRomânia se alătură Opoziţiei, moţiunea trece. Dacă Ponta decide să susţină în continuare PSD, moţiunea pică. La fel ca Viorica Dăncilă, nici PNL nu se grăbeşte să ceară un vot în Parlament. Căderea Guvernului în mijlocul campaniei electorale ar complica planul lui Klaus Iohannis de a obţine un nou mandat de preşedinte.

Până la rezolvarea crizei, Guvernul nu se poate întruni în şedinţe, nu poate adopta ordonanţe de urgenţă sau hotărâri de guvern. Pe scurt, în acest moment România nu este guvernată, cu funcţionează din inerţie.

Liderii PSD se reunesc, luni, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CEX), pentru a hotărâ viitorul guvernării. De asemenea, liderii PSD vor stabili dacă îl mai susţin pe Teodor Meleşcanu la şefia Senatului, susţin sursele citate.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite