România şi-a depăşit graniţa!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vot în diaspora. Românii care au votat la Paris au stat 10 ore la coadă  Foto Andy Toma
Vot în diaspora. Românii care au votat la Paris au stat 10 ore la coadă  Foto Andy Toma

România a devenit mai mare! Abia acum, odată cu alegerile prezidenţiale, diaspora a început să existe şi în percepţia publică şi, mai ales, în calcule electorale ale politicienilor mioritici. E un miros de euro-geneza a cetăţenilor români, cu ceva entuzism şi subeictivsm personal!

Cetăţenii români (indiferent de etnia lor) care au ales drumul european şi-au făcut temele în a înţelege şi a solicita simbolul minimal al democraţiei, respectiv votul. Faptul că Guvernul Ponta a fost incapabil să organizeze accesul tuturor cetăţenilor români la vot, că să nu zic că raţiunea a fost una mârşavă, s-a dovedit a fi un bumerang uriaş. Ce nu a înţeles Ponta (şi ai lui) atunci când a decis ignorarea votului diasporei cu aroganţa-i specifică:

  • Când arunci o piatră în apă face valuri şi dacă nu eşti pregătit să stai pe val rişti să cazi de la o înălţime mai mare (Sociologul Nicolae Gheorghe). Primul tur al alegerilor prezidenţiale a dovedit potenţialul de organizare al cetăţenilor români pentru a solicita un drept legitim, respectiv dreptul la vot. Semnalul a fost ignorat de către Ponta, preferând metoda clasică românească – capul unui ministru şi dă-i înainte! Reacţia diasporei este de fapt o contra-reacţie la ignoranţa şi aroganţa autorităţilor române ca o primă reacţie la un stimul social.
  • Puterea reţelelor de socializare – comunicarea pe reţelele de socializare a devenit principalul canal de comunicare în reacţia maselor împotriva guvernelor. Faptul că investeşti resurse în mass media clasică, în special televiziuni, nu-ţi mai garantează o comunicare eficientă, în sensul de manipulare publică.
  • Faptul că cetăţenii români din disapora au experimentat deja democraţii mai consolidate şi aşteaptă un tratament similar din partea autorităţilor române.
  • Faptul că băieţismele de cartier din politica românească încep să fie taxate.
  • Faptul că eticheta politică se moşteneşte.
  • Faptul că a fi creştin ortodox şi etnic român pare să devină irelevant pentru orice cetăţean român.

Mesajul celor care au dorit să voteze şi au întâmpinat o serie de bariere administrative generate de către administraţia de la Bucureşti nu reprezintă decât o speranţă pentru democraţia noastră timpurie – vrem alegeri libere şi drept la vot! Sper să nu ne oprim aici! Bravo România, eşti mult mai mare şi mult mai valoroasă!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite