România în Schengen - optimismul nejustificat al premierului Dăncilă după întâlnirea cu sibilinicul Juncker

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă susţine că preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a asigurat-o că până în 2019 România va fi în spaţiul Schengen şi va scăpa ce MCV, cu toate că Juncker subliniase, cu o lună în urmă, că realizarea celor două obiective, cândva în viitor, ţine şi de forma finală a legilor Justiţiei. În ultimii ani au mai fost şi alţi politicieni care au dat ca sigură intrarea României în Schengen, dar s-au înşelat.

Şefa Guvernului, Viorica Dăncilă, a povestit  cu lux de amănunte ceea ce a discutat în spatele uşilor cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Printre punctele de pe discuţie au fost şi cele referitoare la intrarea României în spaţiul Schengen şi scăparea României de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. „Am discutat cu domnul preşedinte Juncker. Mi-a dat asigurarea că România nu va intra în preşedinţia Consiliului Uniunii Europene fără să fie în Schengen şi, în acelaşi timp, cu sancţiunea MCV. România va trebui să aibă preşedinţia Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, iar până la sfârşitul anului 2018 trebuie ca cele două lucruri atât de importante pentru România să se întâmple. Domnul preşedinte Juncker m-a asigurat de susţinerea dumnealui“, a declarat premierul Viorica Dăncilă,  într-un interviu la Antena 3

Obiectivul ambiţios al intrării aproape sigure în Schengen a mai fost anunţat în trecut şi de alţi lideri, două exemple fiind fostul preşedinte Traian Băsescu, şef de stat care 2011 sublinia că ţara noastră va fi primită, dar şi de fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, cel care spunea în primăvara lui 2012 că sunt şanse mari ca România să intre în acel an în Schengen. Până la urmă, România a rămas tot în afara Spaţiului Schengen, din cauza faptului că state precum Olanda, Germania şi Franţa. . 

Juncker, între diplomaţie şi ironie

Pe de altă parte, Dăncilă a reiterat faptul că România îndeplineşte criteriile tehnice de aderare la Schengen, dar trebuie convinse toate ţările din UE că România merită să fie primită. Iar pentru acest lucru, Dăncilă nu se bazează doar pe puterea ei de negociere, ci şi de implicarea lui Juncker. „Cred că asigurarea dată de preşedintele Juncker este încurajatoare şi presupune discuţiile pe care dumnealui să le aibă cu preşedinţii ţărilor care încă cred că România nu trebuie să facă parte din Schengen”, a completat Dăncilă. Practic, prim-ministrul României a subliniat că pentru rezolvarea a două dosare importante ale României se bazează pe Juncker, liderul european care în conferinţa de presă comună a ironizat în mai multe rânduri situaţia politică a României şi a lui Dăncilă. „E al cincilea prim-ministru român pe care îl întâmpin aici de la începutul mandatului meu. Să sperăm că acest ciclu se va opri şi doamna prim-ministru va rămâne mai mult în funcţie, deoarece încep să pierd urmele tuturor celor pe care îi văd“, a afirmat Juncker, lider care în urmă cu o lună sublinia că problema intrării în Schengenn şi ridicarea MCV în viitorii ani se vor pune „în alţi termeni“, dacă aleşii vor să lase actuala formă a legilor Justiţiei.

Telefon cu „fir roşu“ pentru liderii europeni

În schimb, prim-ministrul a anunţat că va fi disponibilă oricând pentru a primi telefoanele liderilor europeni care vor să se informeze despre România. „Voi informa corect liderii europeni, acolo unde există nemulţumiri i-am rugat să ne întrebe, să mă sune, eu voi da toate informaţiile în mod transparent. Poate nu a fost mereu o astfel de legătură şi alţii au profitat şi au dat informaţii denaturate”, a mai spus şefa Guvernului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite