România rămâne roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Victor Ponta, au reuşit să extindă dominaţia PSD în toată ţara
Liviu Dragnea şi Victor Ponta, au reuşit să extindă dominaţia PSD în toată ţara

Rezultatul alegerilor europarlamentare a consfinţit o victorie zdrobitoare a PSD. Social-democraţii au reuşit să înroşească 34 din cele 41 de judeţe ale ţării, fapt ce arată că electoratul PSD nu mai provine doar din Moldova şi Oltenia, aşa cum se întâmpla până acum, ci s-a extins în Transilvania şi Banat.

O victorie sugestivă care reflectă scorul final al partidelor s-a petrecut la Sibiu, acolo unde social-democraţii lui Ioan Cindrea au reuşit să le ia faţa liberalilor conduşi de Klaus Iohannis. Rezultatul l-a făcut pe primarul Sibiului să demisioneze din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL.

Totuşi, există şi judeţe în care victoria PSD-ului a pălit. La Iaşi şi Constanţa, judeţe conduse de baronii  Mazăre şi Nichita, scorul PSD a fost cel mai mic din ultimii 10 ani, semn că greii partidului nu au tras suficient. După problemele lui Mazăre cu justiţia, electoratul constănţean s-a îndreptat către partidul lui Traian Băsescu. PMP a primit 10% din voturi la Constanţa, cel mai mare procent din ţară.

UDMR se extinde
Singurul judeţ în care liberalii au reuşit să-i învingă pe foştii parteneri din USL a fost Călăraşi, condus de baronul PNL Răducu Filipescu. PDL îşi continuă căderea în gol, reuşind performanţa de a se impune într-un singur judeţ - Alba - condus în continuare cu mână de fier de Mircea Hava, membru cu greutate al democrat-liberalilor. În rest, PDL a pierdut chiar şi în oraşele în care are primari cu influenţă: Arad, condus de Gheorghe Falcă, şi Cluj, condus de Emil Boc.

Acesta din urmă este doar formal în PDL, el participând la acţiunile PMP. Cu toate acestea, PSD a câştigat clar, iar pe locul doi a ieşit UDMR. Formaţiunea maghiară a fost marea surpriză a scrutinului european. Partidul lui Kelemen Hunor a reuşit să câştige în judeţele tradiţionale - Covasna, Harghita şi Mureş-, dar s-a impus, surprinzător, şi în Satu Mare şi Sălaj. Astfel, electoratul maghiar demonstrează încă o dată că este cel mai disciplinat din România. Absenteismul, totuşi, masiv a favorizat rezultatele bune ale UDMR.

info

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/rezultate-alegeri-europarlamentare" target="_blank">View the story "Rezultate alegeri europarlamentare " on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite