România premierilor: Care a fost cel mai bun prim-ministru al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimii patru premieri ai României FOTO Mediafax
Ultimii patru premieri ai României FOTO Mediafax

Românii par să aibă memoria scurtă. Sau, altă explicaţie, aparatul de propagandă al unor partide funcţioneaza prea bine. Oricare ar fi explicaţia, un lucru e cert: românii analizează preponderent afectiv parcursul politic al unei personalităţi sau al unei formaţiuni politice.

Odată cu noua condamnare a fostului premier Adrian Năstase, au apărut mai mulţi “analişti” politici care au declarat sus şi tare că acesta ar fi fost cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut vreodată România. După această afirmaţie, o a doua a venit ca o continuare logică: Ponta este cel puţin la fel de bun ca Năstase, dacă nu chiar mai bun. Poate chiar cel mai bun premier al României din toate timpurile. Semn puternic că maşina de propagandă a PSD-ului funcţionează la turaţie maximă.

Econtext a realizat o analiză comparativă între ultimii patru premieri ai României: Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc şi Victor Ponta. Din cauza mandatului prea scurt, nu a fost inclus şi Mihai Răzvan Ungureanu.

Criterii

Analiza vizează mai multe perspective: (1) salariul mediu net, (2) rata şomajului, (3) număr salariaţi, (4) euro/leu, (5) investiţiile străine directe, (6) număr de locuinţe, (7) pensia medie, (8) indemnizaţie şomaj, (9) dolari/leu, (10) produs intern brut (PIB) şi (11) inflaţie.

O primă concluzie este că Tăriceanu a fost cel mai bun premier dintre cei patru. El a avut cele mai bune rezultate la 4 dintre cei 11 indicatori. La polul opus, cele mai slabe prestaţii au fost consemnate de Năstase (cele mai dezastruoase rezultate la 4 din 11 indicatori).

A doua concluzie: Boc nu a fost chiar cel mai rău premier, chiar dacă el a traversat o criză şi a fost nevoit să ia măsuri extrem de nepopulare, necesare pentru supravieţuirea ţării. Pe de altă parte, Tăriceanu a fost ajutat şi de o perioadă de boom.

Consultă pe Econtext analiza completă 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite