România a preluat simbolic preşedinţia Consiliului UE. Cancelarul austriac: Mă bucur că prin Klaus Iohannis avem un garant al statului de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cotroceni - Klaus Iohannis - Sebastian Kurz / FOTO Inquam Photos / George Călin / 21 dec 2018
Cotroceni - Klaus Iohannis - Sebastian Kurz / FOTO Inquam Photos / George Călin / 21 dec 2018

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, s-a întâlnit vineri cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a preda simbloic preşedinţia Consiliului UE. Acesta l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru lupta privind statul de drept şi democraţia şi a avertizat cu privire Ordonanţa pentru măsuri fiscale şi consecinţele pe care le-ar putea avea supra investiţiilor străine în România.

UPDATE: Klaus Iohannis: „E un moment simbolic pentru România şi ne bucurăm de faptul că preluăm această preşedinţie de la un partener atât de serios şi bun cum este Austria. Am exprimat apreciere pentru coordonarea foarte bună a Austriei şi faţă de sprijinul oferit de Austria pentru o tranziţie eficientă. Am salutat rezultatele colegilor noştri pentru o serie de dosare importante. L-am asigurat pe domnul Kurz de toată deschiderea şi angajamentul României de a continua. 

În ceea ce priveşte procesul de retragere a Marii Britanii din UE, am reconfirmat azi ideea de a încheia procesul de o manieră ordonată. Acordul de retragere rămâne cel mai eficient instrument pentru limitarea consecinţelor negative ale Brexit-ului. 

Am discutat şi despre nevoia cetăţenilor europeni de securitate şi de răspuns adecvat la criza migraţiei. Am discutat şi despre summitul european de la Sibiu, din 9 mai, dedicat viitorului Uniunii Europene. Am discutat despre aşteptările UE faţă de acest summit.

Deşi Austria rămâne unul dintre principalii investitori străini pe piaţa românească, suntem în continuare interesaţi de noi investiţii austriece, pentru că România oferă foarte multe posibilităţi. Am stabilit că sporirea vizibilităţii proiectului „Strategiei Dunării” ar trebui să fie printre priorităţi.”

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz: E frumos să pot vizita România, e frumos să te pot vizita ca prieten şi partener. De aceea vreau să vă mulţumesc pentru buna colaborare cu România. Relaţia dintre cele două state ale noastre este foarte bună, pe mine mă bucură că noi ca Austria predăm preşedinţia către România şi eu, ca şi cancelar, ţi-o predau ţie. La nivelul UE am avut posibilitatea să negociem şi să progresăm şi să finalizăm, astfel, 40 de înţelegeri. Sperăm să vă putem oferi şi vouă pentru preluarea preşedinţiei tot ceea ce vă trebuie. Mă gândesc la Summitul de la Sibiu şi cred că dezbaterea va fi una importantă. Vă doresc toate cele bune şi vă felicit pentru cooperarea intensă în calitate de stat membru, sper să puteţi avea o contribuţie suprapoporţională. Vă stăm la dispoziţie cu orice putem ajuta. 

Verau să te felicit pentru că în calitate de preşedinte ai avut grijă de democraţie şi de statul de drept, fără stat de drept şi democraţie nu am avea fundamentul necesar.

Întrebări: 

Credeţi că România e pregătită? Vă faceţi griji privind statul de drept?

Sebastian Kurz: În ceea ce prieveşte statul de drept şi democraţia este important ca atunci când există o evoluţie negativă să reacţionăm pentru că democraţia reprezintă garanţia păcii. Din acest punct de vedere mă gândesc că trebuie să fim foarte atenţi şi să acţionăm atunci când apar evoluţii deviante. Mă bucur că prin preşedintele din România avem un garant al acestor drepturi şi că acţionează pentru a corecta. În ceea ce priveşte preşedinţia, Klaus Iohannis se bucură de recunoaştere, e apreciat de toţi partenerii şi în Consiliu, cel puţin la nivelul nostru, predarea se face fără probleme. 

Klaus Iohannis: Eu când am zis că nu suntem pregătiţi era un moment în care ministrul pentru Afaceri Europene a demisionat spontan. În timp record am reuşit să rezolvăm criza de personal, a fost numit un diplomat cu multă experienţă şi deci după foarte scurt timp am putut continua pregătirile. Acum, totul merge foarte bine cu pregătirile, România este pregătită să preia preşedinţia. Ieri am purtat o discuţie cu Guvernul român şi avem încredere că vom gestiona în mod rezonabila ceastă preşedinţia.

Ne puteţi spune dacă măsurile privind noile taxe din ţara noastră ar putea afecta companiile austriece care au reprezentanţă în România - vorbim de două bănci mari şi OMV ?

Sebastian Kurz: Nu îmi fac grjii pentru firmele austriece deoarece ştiu ce firme sunt aici şi sunt mari, cum ar fi OMV şi ERSTE, România e doar o parte mică a activităţii. Ar putea să îşi strângă lucrurile şi să plece, dar nu pentru ele îmi fac griji. Mi-aş face griji ,mai degrabă pentru mediul economic din România, înţeleg că s-au retras investitori din România, au fost scăderi la bursă, scăderea numărului de investitori va duce la pierderea locurilor de muncă, dar asta depinde de Guvernul României. Trebuie să se găsească nişte măsuri care nu doar sună bine. Să nu se ajungă la situaţii în care dacă cineva vrea să investească în România să se gândească de mai multe ori.

Astfel de măsuri ar putea să ducă la strângerea bagajelor acestor mari companii sau bănci? E ceea ce ne sugeraţi că ar putea să se întâmple? 

Sebastian Kurz: Nu sunt firme cărora guvernul austriac să le spună ce să facă, sunt firme libere pe piaţa liberă, decid personal. Piaţa lumii e mare unde pot lucra firmele mari. Firmele astea nu sunt legate de o anumită ţară. Sigur că o politică bună atrage firmele, dacă situaţia fiscală e nesigură, se mai schimbă lucrurile. Nu decid eu aici, firmele au multe pieţe pe care pot activa. Eu mă gândesc mai mult la oamenii care ar risca să îşi piardă sursa de venit dacă se produc efecte în mediile astea. Decizia e bine să aibă în vedere şi ceea ce se va întâmpla la sfârşitul zilei. Situaţia de la bursă e un exemplu foarte clar.


Sebastian Kurz are programată vizita la Palatul Controceni la ora 12.15, el urmând a fi primit de către preşedintele Klaus Iohannis în Holul de Onoare.

Cei doi politicieni vor discuta tête-à-tête, după care li se vor alătura şi membrii delegaţiilor oficiale. La finalul întrevederilor, Klaus Iohannis şi Sebastian Kurz au programată o declaraţie comună. Ultima întâlnire dintre cei doi lideri de stat a fost pe 13 decembrie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, unde au discutat despre asigurarea continuităţii de acţiune între cele două preşedinţii succesive ale Consiliului UE.

La ora 13.50, cancelarul Austriei este aşteptat la Palatul Victoria de către premierul Viorica Dăncilă, care va oferi un dejun oficial în onoarea sa. Şi cu prim-ministrul României, cancelarul Austriei are programată o declaraţie comună.

De la 1 ianuarie 2019, România preia de la Austria preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Discuţiile dintre delegaţiile oficiale se vor axa pe asigurarea continuităţii, dar şi pe contextul european al anului 2019, marcat de procesul Brexit, alegerile pentru Parlamentul European sau negocierile privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite