România are nevoie disperată de un guvern valid. Cei care nu vor guvernul Cioloş vor fi consideraţi „groparii” României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte bine s-a comportat USR în această criză totală în care se găseşte România. A înţeles urgenţa momentului, a prezentat o listă de miniştri şi un program de guvernare, lucruri pe care alte partide nu le-au făcut. Şi nu ca o „joacă” politică, ci la solicitarea preşedintelui Iohannis. Problema e că nu mai există timp pentru coagularea altor guverne.

Partidele existente în scena politică nu au, ele singure, majoritatea necesară formării unui guvern. Şi atunci, cât timp ar trebui să stăm fără guvern valid, să ne ducem morţii la groapă?

În cazul că nu trece de parlament, USR va putea spune: ne-am făcut datoria de politicieni, ne-am oferit să guvernăm într-o perioadă critică, nu ne-aţi vrut, sănătate! Aşteptăm în bănci să-i vedem pe alţii cum se descurcă.

Trei crize care riscă să scufunde România

Pregătirea valului patru al pandemiei a fost ignorată de guvernul Cîţu. Astă vară eram fericiţi că am învins pandemia. Şi de bine ce-am învins-o, săptămâna aceasta am depăşit 2000 de morţi, suntem primii în lume la numărul de decese COVID-19 la milionul de locuitori! OMS vine cu o delegatie în România, dovada faptului ca situaţia este scăpată de sub control.

O criză mondială, similară celei din 2008, dar în domeniul energiei, tinde să ne facă zob iarna aceasta, dacă nu facem rost de produse de încălzire: gaze, electricitate, produse petroliere. Nu se ştie ce rezerve avem pentru iarnă, pentru că nu poţi avea încredere în ce spun instituţiile statului. Ne trebuie o înţelegere cu UE, pentru a face faţă împreună unei ierni despre care nu ştim cum va fi. Nu ştim câţi morţi de frig vom număra la primăvară!

Inflaţia care va trece, probabil, de 6%, va face imposibil traiul zilnic de supravieţuire pentru milioane de pensionari care trăiesc dintr-o pensie de 1200 de lei pe lună. Multe şcoli se închid pentru că nu au căldură, iar multe asociaţii de locatari au făcut cerere să nu primească încă agent termic. Pentru că nu au bani să-l plătească.

Implementarea PNRR este iarăşi urgenţa momentului. Oricum suntem în urma multor ţări din UE, are au şi încasat prima tranşă. Se zice că „Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă şi în traistă”. Cam aici suntem şi noi, cu perspectiva a zeci de miliarde de euro în faţă, pe care îi obţinem dacă facem reformele la care am convenit şi ni le-am asumat. Altfel nu „pupăm” un cent!

Ce urmează dacă pică guvernul Cioloş

Nu există vreo majoritate parlamentară conturată care să preia guvernarea. Preşedintele Iohannis va fi pus într-o situaţie imposibilă, nu are cui să încredinţeze formarea unui nou guvern.

Inadecvarea lui Florin Cîţu de a conduce un alt guvern rezultă pregnant chiar în aceste zile. Iată declaraţiile sale triumfaliste, după anunţul agenţiilor de rating:

"Bunăstarea românilor se simte deja. România, cea mai mare creştere economică din Europa". „Suntem foarte aproape de momentul în care toţi românii vor simţi beneficiile creşterii economice”.

O colegă de facebook comentează:

„Dacă e creştere economică de ce ne mai împrumuţi ? De ce n-ai luat medicamente ? De ce e benzina 7 lei ? De ce e 5 lei un euro ? De ce nu măreşti pensiile şi alocaţiile, cum era legea ? Cum să fie bunăstare dacă cu aceeaşi bani ai parte de mai puţine bunuri şi/sau servicii ? Ori ai probleme grave la cap / ori îţi baţi joc de noi.”

Următoarea nominalizare de premier are 10 zile să formeze o majoritate să propună un guvern şi un program de guvernare. Apoi, parlamenul are 15 zile să voteze noul guvern. Este foarte posibil să pice şi al doilea guvern, şi vom sta cu guvern interimar până la vară, la alegeri anticipate. Nu se vede o majoritate care să voteze un viitor guvern.

Poate rezista România în crizele care se adâncesc?

Interesul politic al partidelor ar fi să voteze guvernul Cioloş

Să scape de calvarul acestei ierni şi apoi să critice guvernarea Cioloş dacă îşi frânge gâtul. Şi să cumuleze procentele electorale pe care le va pierde USR. Şi să dea ţării şansa de a fi guvernată.

Dacă am vedea la orizont posibilitatea unei alte guvernări, n-am vedea vreo tragedie în căderea guvernului Cioloş. Dar cine să formeze o altă majoritate?

PNL este în vrie, fiind principalul vinovat pentru eşecul campaniei de vaccinare, pentru nepregătirea sistemului sanitar să facă faţă valului patru al pandemiei. Tabăra Orban stă să plece din PNL, dacă PNL-Cîţu va bate palma cu PSD. Care PSD nu va accepta vreo colaborare cu PNL-Cîţu, pentru că îşi face rău singur.

Să facă PSD cu AUR, cu sprijin de la UDMR şi alţi parlamentari o majoritate, să dea un guvern? Ar însemna săptămâni de negocieri, şi în final ne-am trezi cu Diana Şoşoaca ministru la Justiţie, şi cu George Simion la Educaţie.

Necesitatea votării guvernului Cioloş rezidă şi din faptul că nu există alternativă politică în acest moment, care să dea un guvern valid în câteva zile. Avem un guvern interimar ce nu poate da OUG-uri. Avem miniştri interimari care gestionează câte două ministere. Florin Cîţu este respins, chiar detestat, de majoritatea societăţii româneşti. PSD nu vrea să vină la guvernare, vrea doar anticipate, cum au şi anunţat. Cine să conducă ţară?

În aceste condiţii nu avem soluţie, alta decât de a lăsa guvernul Cioloş să guverneze şase luni, până ieşim din crizele astea nenorocite. Altfel, politicienii vor fi groparii României.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite