România lucrului bine tăcut

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrul bine făcut a devenit lucrul bine tăcut
Lucrul bine făcut a devenit lucrul bine tăcut

Anumite organizaţii şi persoane din Diaspora s-au agitat, nemulţumite de consilierii lui Iohannis, imaginându-şi că, dacă l-au votat pentru Cotroceni, au şi drepturi asupra celui ales sau, culmea nesimţirii, că noul preşedinte trebuie să le dea socoteală alegătorilor. Li s-a răspuns, în schimb, cu România lucrului bine tăcut.

De fiecare dată când cineva va avea vreo nemulţumire la adresa lui Iohannis, va primi, conform primelor demonstraţii, un lucru bine tăcut. Adică făcut şi mut. Mut în privinţa explicaţiilor. Doar nu scrie nicăieri că un preşedinte trebuie să dea socoteală. Prostia asta trebuia să le iasă de mult românilor din cap, iar după fiecare tură de alegeri s-a lucrat puternic în acest sens. În chiar seara când USL a câştigat alegerile, în toamna lui 2012, Victor Ponta anunţa că vrea UDMR la guvernare, acelaşi UDMR care fusese ţinta criticilor anterioare şi care susţinuse ferm şi fără ezitare politicile PDL şi ale lui Traian Băsescu împotriva cărora USL câştigase alegerile. Dar Victor Ponta nu a dat socoteală. 

  Atenţie alegătorilor: nu mai cereţi ce nu vi se va da. Şi, în general, nu mai cereţi nimic. Mergeţi la vot, faceţi-vă datoria, păcăliţi-vă cu speranţe, şi apoi ciocul mic, că după alegeri nu mai aveţi niciun drept. Aceasta este România alegătorilor bine făcuţi, adică făcuţi pe faţă.

Într-o mişcare similară, imediat ce a ajuns la Cotroceni, Iohannis şi-a ales consilier un fost premier al guvernării PDL, guvernare taxată deja de alegători. Cei care cer socoteală pentru acest lucru sunt naivi din punct de vedere al realpolitikului românesc: când au dat vreodată politicienii socoteală alegătorilor lor? Faptul că Iohannis a promis o altfel de politică nu înseamnă că acest lucru se va şi întâmpla. Când alegătorii săi îşi vor da seama de acest lucru va fi însă prea târziu. Despre Ponta se ştia deja că nu are nici în clin, nici în mânecă cu dorinţele românilor. De aceea a şi fost învins în alegeri, nu mai păcălea destul, fiind deja în act, nu o promisiune. Aşa încât Iohannis a avut şansa de a veni cu promisiunea lucrului bine făcut care s-a transformat, chiar mai şocant decât în alte dăţi, în lucrul bine tăcut. 

Aşa încât atenţie alegătorilor: nu mai cereţi ce nu vi se va da. Şi, în general, nu mai cereţi nimic. Mergeţi la vot, faceţi-vă datoria, păcăliţi-vă cu speranţe, şi apoi ciocul mic, că după alegeri nu mai aveţi niciun drept. Aceasta este România alegătorilor bine făcuţi, adică făcuţi pe faţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite