România îşi retrage ambasadorul din Belarus în semn de protest faţă regimul Lukaşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunţat vineri că România îl va rechema pe ambasadorul din Belarus, Viorel Moşanu, în semn de solidaritate cu Polonia şi Lituania, care au fost acuzate de regimul Lukaşenko că s-au implicat în politica internă a ţării. Cehia, Estonia, Letonia, Germania, Polonia, Lituania şi Bulgaria au luat decizii similare.

„Am decis să rechemăm ambasadorul din Belarus pentru consultări, în semn de solidaritate cu Lituania şi Polonia. Belarus trebuie să înţeleagă că folosirea presiunii diplomatice asupra statelor membre UE nu va ajuta la un dialog şi nu va aduce rezultate pozitive”, a scris ministrul de Externe Bogdan Aurescu pe Twitter.

Şeful politicii externe a Uniunii Europene Josep Borrell a afirmat că solicitarea autorităţilor din Belarus ca Polonia şi Lituania să îşi retragă ambasadorii şi să îşi reducă semnificat reprezentările diplomatice la Minsk este neîntemeiată şi regretabilă. Oficialul european mai spune că cererea este împotriva logicii dialogului şi nu va face decât să izoleze şi mai mult autorităţile de la Minsk.

„Încercările autorităţilor din Belarus de a viza anumite state membre ale UE nu vor reuşi să slăbească unitatea Uniunii, care a fost reafirmat în mod clar la reuniunea Consiliului European de la 1 octombrie când toate statele membre ale UE au cerut autorităţilor din Belarus să pună capăt violenţei şi represiunii, să elibereze toate persoanele reţinute şi deţinuţii politici, să respecte libertatea presei şi societatea civilă şi să înceapă un un dialog naţional incluziv”, potrivit declaraţiei lui Josep Borrell postată duminică pe site-ul de politică externă a UE.

tweet aurescu

Polonia, Lituania, Cehia, Estonia, Letonia, Germania şi Bulgaria au luat la rândul lor decizia de a-şi retrage ambasadorii din Belarus.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite