România şi Iordania îşi întăresc relaţiile: Bogdan Aurescu, în vizită în Regatul Haşemit al Iordaniei

România şi Iordania îşi întăresc relaţiile: Bogdan Aurescu, în vizită în Regatul Haşemit al Iordaniei

Foto: Facebook MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu face duminică o vizită în Regatul Haşemit al Iordaniei, la invitaţia omologului său, ministrul afacerilor externe şi expatriaţilor Ayman Safadi, urmând ca şeful diplomaţiei române să aibă întrevederi şi cu alţi oficiali iordanieni.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Vizita are loc în continuarea contactelor bilaterale la nivel de ministru al afacerilor externe pe parcursul anului 2020, ministrul Ayman Safadi fiind şi unul dintre invitaţii speciali ai ediţiei din 2020 a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, desfăşurată în premieră în format online.”, precizează MAE.
 
Potrivit sursei citate, discuţiile cu oficialii iordanieni vor avea drept obiectiv aprofundarea relaţiilor bilaterale prin abordarea de noi domenii de cooperare, de interes reciproc şi cu potenţial de creştere accelerată, cum ar fi agricultura, construcţiile şi sectorul IT. 
 
Bogdan Aurescu va exprima interesul României pentru dinamizarea cooperării bilaterale pe toate palierele, extinderea cooperării sectoriale şi consolidarea tendinţei ascendente a schimburilor comerciale bilaterale din ultimii ani, inclusiv prin dinamizarea şi operaţionalizarea formatelor instituţionale de cooperare economică.
 
De asemenea, ministrul va sublinia importanţa continuării strânsei colaborări în domeniul educaţiei, având în vedere existenţa unei comunităţi semnificative de absolvenţi iordanieni ai instituţiilor de învăţământ din România, mulţi dintre aceştia ocupând funcţii de conducere în administraţia publică iordaniană.
 
În cadrul întâlnirilor cu oficialii iordanieni, şeful diplomaţiei române va aborda şi problematica regională, cu accent pe cele mai recente evoluţii din cadrul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, perspectivele de soluţionare a crizelor din Siria, Libia şi Yemen, precum şi alte teme regionale relevante pentru stabilizarea şi dezvoltarea socio-economică a regiunii.
 
Totodată, oficialii vor avea un schimb de opinii privind nevoia revitalizării multilateralismului, în lumina lecţiilor învăţate în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi buna colaborare dintre România şi Iordania în cadrul organizaţiilor internaţionale.
 
Agenda vizitei va include şi o întâlnire cu conducerea Agenţiei ONU de ajutorare şi lucrări pentru refugiaţii palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) şi cu directorul UNRWA Iordania.
 
În cadrul discuţiilor vor fi abordate aspecte legate de activităţile prioritare ale organizaţiei de sprijinire a refugiaţilor palestinieni, precum şi maniera în care România, alături de alte state membre UE şi parteneri like-minded din întreaga lume, poate contribui la depăşirea numeroaselor dificultăţi ale organizaţiei, mai ales ca urmare a pandemiei de COVID-19.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările