România în regim de Breaking News

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o zi de relativă acalmie, marţi viaţa politică a României a reintrat în regim de Breaking News. Plouă cu anunţuri şi contra-anunţuri de la Guvern, de la partide, de la Preşedinţie.

Situaţia e atât de fluidă încât cel care încearcă să o comenteze îşi asumă riscul de a constata ca ceea ce era valabil în clipa în care îşi aşternea pe ecranul computerului ideile să fie anulat la nici zece minute după aceea de evoluţiile şi reconfigurările ultra-rapide.

În cursul dimineţii, Guvernul, respectiv dl. prim-ministru Dacian Cioloş, a făcut anunţul potrivit căruia va lua în calcul solicitarea preşedintelui PSD care doreşte amânarea până în anul 2018 a modificării cuantumului ori chiar a anulării unor taxe. Printre care cea care ar fi urmat să reducă de la 1 ianuarie TVA cu 1%. Mai apoi s-a schimbat modul verbal al anunţului guvernamental- guvernul ar putea lua în calcul­- ca pe urmă să aflăm, pe surse, că dl. Cioloş s-ar fi răzgândit de tot.

Dincolo de consecinţele economice şi asupra mediului de afaceri ale acestor amânări, semnalul dat de dl. Cioloş e cum nu se poate mai clar. E vorba despre recunoaşterea faptului că România a reintrat în era PSD. E cum nu se poate mai limpede că social-democraţii fac de acum încolo marile jocuri şi că de dorinţele, de poftele, de mofturile şi de răzgândelile lor va trebui ţinut cu sfinţenie seama dacă dorim ca România să funcţioneze cât de cât în perioada următoare. O perioadă ce nu se anunţă defel una calmă fiindcă acelaşi PSD, recte preşedintele lui, dl. Liviu Dragnea, se arată decis să bată hotărât cu pumnul în masă şi să arate hotărât cine e de acum încolo jupânul.

După un scandal mare cât casa, PNL a decis să opereze necesarele schimbări de personal la vârful partidului, desemnând-o pe d-na Raluca Turcan în funcţia de preşedinte interimar şi pe dl. Marian Petrache în cea de secretar general. Dacă până la alegeri, după defecţiunea şi trimiterea pe tuşă a d-lui Vasile Blaga, prima linie de conducere a partidului cădea exclusiv în sarcina unor inşi proveniţi din vechiul PNL, asistăm acum la o schimbare semnificativă. Conducerea se reîmparte oarecum frăţeşte. Ar fi mult de discutat, poate chiar de speculat pe seama hotărârii de ieri a liderilor PNL. O hotărâre care duce cu gândul la faptul că desemnarea d-nei Turcan ar putea reprezenta o încercare de prevenire a unei posibile hemoragii pedeliste. Dacă nu cumva poate fi chiar vorba despre un semn că PNL nu ar fi complet dezinteresat de o reapropiere de fostul preşedinte Traian Băsescu, d-na Turcan fiind cunoscută şi prin bunele relaţii pe care le-a avut odinioară şi ea, şi soţul domniei-sale, cu actualul preşedinte al PMP.

Acceptând să preia funcţia, d-na Turcan s-a angajat solemn să nu candideze pentru postul de conducere respectiv la viitoarele alegeri. Numai că până vor avea ele loc se pot întâmpla multe. E drept. Nu este tocmai simplu de desluşit ce câştig ar avea debusolatul PNL de pe urma unei posibile apropieri de o formaţiune politică ce nu şi-a dovedit în alegeri viabilitate şi care are drept preşedinte un ins a cărui stea politică este în extincţie.

Tot marţi, preşedintele Klaus Iohannis şi-a reiterat hotărârea de a nu desemna drept premier o persoană care are la activ condamnări penale. Spunând astfel un nein hotărât, cel puţin pentru moment, aspiraţiilor de mărire ale preşedintelui PSD, dl. Liviu Dragnea. Greu de crezut însă că dl. Dragnea se va lăsa doborât cu una, cu două. E clar că scorul electoral obţinut de PSD în scrutinul de duminica trecută i-a întărit poziţia în partid baronului de Teleorman. Care nu va accepta cu nici un preţ apariţia în PSD a unui alt pol de putere.

Iar dacă nu va avea totuşi ce face şi va trebui să cedeze, este cum nu se poate mai sigur că dl. Dragnea va propune un premier de paie. Care îi va îndeplini dorinţele încă şi mai rapid decât, de fapt, a făcut-o, în primă instanţă, în cursul zilei ieri dl. Cioloş. Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost, din acest punct de vedere, un exerciţiu de putere. Completat de anunţul că din motive ce ţin eminamente de respectarea Constituţiei, PSD nu va participa miercuri la consultările la care a fost invitat de preşedintele Iohannis. Iar cum PSD-ului i s-a alăturat şi ALDE, dl. Iohannis se va afla mâine într-o situaţie complet dezagreabilă, aceea de a vorbi discuţii.

Nici nu ştiam noi până ieri unde se ascunde cel mai aprig apărător al respectării legii din România! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite