România, la coada istoriei. La coada care va scrie istoria

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă mai amintiţi celebra manea de la un chiolhan cu importante figuri din PSD: „Să vină diaspora, că noi ne p***m pe ea?̋” Ei bine, diaspora a venit. A venit masiv la vot. Mai responsabilă ca niciodată. Aliniaţi la cozi imense s-au aşezat românii din diaspora, mulţi dintre ei în singura zi liberă. De la muncitori în construcţii la ingineri IT, de la femei de serviciu la medici. Aşezaţi, crunt de responsabil, la marea coadă care va scrie istoria.

Am votat astăzi într-o comună din Argeş, pentru că nu eram siguri că vom ajunge în timp util în Bucureşti. Într-o biată comună din Argeş, la prânz, coada se întindea în afara secţiei de votare, în care existau oricum patru cabine de vot. Am trecut, din curiozitate, la întoarcerea în Bucureşti, pe lângă secţia noastră de votare. Coada se întindea mult în stradă.   

Nu voi vorbi aici despre modul defectuos sau rău intenţionat în care au fost organizate aceste Europarlamentare şi acest Referendum, în ţară şi mai ales în străinătate, în unele cazuri cu o cabină de vot la mii sau zeci de mii de votanţi.

Au fost cozi şi la mult secţii de votare din România, iar acest lucru spune mai mult decât credem. La ora la care scriu, există doar sondaje şi estimări. Iar scrutine mai vechi ne-au demonstrat că nu trebuie să spunem hop până n-am sărit gardul. Sau, mă rog, măcar să nu spunem “Dragostea mea”.

Însă, azi, eu am avut acel deja vu al cozilor comuniste. Pentru tacâmuri de pui, lapte, abţibilduri. Eram la vârsta care abia puteam conştientiza ororile unui regim politic, dar îmi amintesc perfect cum am stat la o coadă imensă la abţibilduri. Îmi amintesc - atunci mi se părea un vis, la propriu - cum bunica mea se trezea la 4.00 dimineaţa pentru a duce sacoşa cu sticle la coada de lapte. Apoi îmi amintesc o altă coadă, la banane. Verzi. Crude. 

Azi, românii nu au mai stat la coadă pentru lucruri materiale, ci pentru românii care trimit miliarde de euro în ţară şi sunt gazaţi în piaţa publică, românii care au supravieţuit #Colectiv, românii care refuză şpaga, românii care nu mai vor să le moară copiii înecaţi în haznale,în curtea şcolii, românii bolnavi fără medicamente, românii care încearcă să croiască o afacere în hăţişuri birocratice, românii umiliţi prin toate mijloacele posibile, scriu istoria la o mare coadă. La vot! Chiar şi dincolo de el. Chiar dincolo de rezultatul lui!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite