„România cere Schengen” pentru că România merită în Schengen!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am auzit de foarte multe ori butada: „aderarea României la Schengen este o chestiune de încredere”. Iar eu tind să fiu de acord, dar nu în sensul pe care îl proferează cele mai multe dintre vocile publice pe acest subiect.

Eu cred, alături de organizaţia PES Activists, că încrederea de care România are nevoie pentru a adera la Spaţiul Schengen este o încredere în sine, în forţele noastre, în capacitatea noastră de a face faţă provocărilor internaţionale şi în drepturile pe care le-am câştigat clar, încă de acum 4 ani, când Uniunea Europeană a arătat că România îndeplineşte TOATE condiţiile pentru a face parte din Schengen.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis, reprezentantul României în Consiliul European, îşi neglijează îndatorirea de a se lupta pentru locul ţării noastre în Schengen.

Am aşteptat aproape un an de zile să vedem dacă acest nou Preşedinte al României face ceea ce trebuie în privinţa aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen, dar observăm că el continuă viziunea îngustă din epoca Băsescu, fără niciun fel de remuşcare. Ce facem cu acest vid diplomatic? În mod evident, trebuie să îl umplem.

De aceea, lipsa unei strategii diplomatice clare şi consecvente, de la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, trebuie suplinită cu acţiuni civice, concrete, care să arate nu doar că România este pregătită să facă parte din spaţiul Schengen, dar şi că România are acest drept câştigat încă de acum 4 ani, un drept pe care noi, cei din PES Activists îl vrem respectat!

Organizaţia PES Activists, cu cei peste 8000 de membri ai săi, a preluat această responsabilitate civică, asumându-şi misiunea de a arăta Europei că România merită în Schengen şi că subiectul nu este unul atât de uşor de trecut cu vederea cum lasă să se înţeleagă Administraţia Prezidenţială. Avem peste 8000 de români activi din PES care vor şi pot să facă ceva pentru a atrage atenţia Europei asupra drepturilor noastre, ale tuturor românilor: campania „România cere Schengen” este la acest moment soluţia noastră.

Vrem să punem din nou subiectul Schengen pe agendă şi să exercităm, printr-o campanie de strângere de semnături online şi offline, o presiune simultană pe Administraţia Prezidenţială şi pe factorii de decizie europeni pentru aderarea României la Schengen.

Mă bucur că, într-un timp relativ scurt, deja am obţinut sprijin şi angajamente ferme din partea reprezentanţilor a 6 state membre pentru aderarea noastră la Schengen. Alături de adeziunea, puternic simbolică, a preşedintelui PE Martin Schulz, Irlanda, Cehia, Letonia, Ungaria, Lituania şi Slovacia au răspuns pozitiv la apelul meu de a susţine poziţia României faţă de aderarea la Schengen.

Fără îndoială, dreptul nostru de a fi membri ai Spaţiului de Securitate Schengen este garantat prin tratatele pe care le-au semnat toate statele membre, însă avem nevoie de acţiune! Iar aici intervine PES Activists România. Am iniţiat o moţiune populară pe care o vom depune la începutul sesiunii în Parlamentul European, în Comisia pentru Petiţii, în aşa fel încât să transformăm demersul nostru popular într-unul instituţional.

Cel mai trist lucru în România este că avem o cultură participativă redusă şi o apatie care porneşte de la cel mai înalt nivel instituţional – Administraţia Prezidenţială.

Nu cred că românii sunt incapabili de acţiune, dimpotrivă, cred că tinerii noştri sunt suficient de tenace încât să schimbe lucrurile, iar organizaţia pe care o conduc, PES Activists, foloseşte fiecare ocazie pe care o are la dispoziţie să arate acest lucru. Nu pot decât să sper că exemplul nostru de acţiune va servi ca un model de responsabilitate civică şi că apelurile pe care le facem, inclusiv în numele generaţiei tinere din România, vor fi respectate la nivel European.

Vă îndemn pe toţi să vă alăturaţi demersului nostru de a cere ca România să intre în Schengen, pentru simplul fapt că România merită în Schengen! Nu lăsaţi un drept câştigat să dispară, nu lăsaţi România să fie discriminată la nivel european! Trebuie să schimbăm modul în care liderii noştri înţeleg să obţină rezultate în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor noastre de politică externă. Putem să începem de AICI: Semnaţi petiţia România cere Schengen!

Europarlamentarul Victor Negrescu

Preşedinte PES activists România

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite