România va accepta o inspecţie a ruşilor la baza Deveselu dacă şi o delegaţie a ţării noastre va putea vedea baze militare din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Răspunsurile pe care SUA şi NATO le-au trimis, miercuri, Federaţiei Ruse le-ar oferi ruşilor, printre altele, posibilitatea de a inspecta bazele americane din România şi Polonia. Potrivit EuropaFM, ţara noastră a făcut o serie de observaţii şi a precizat că va accepta o inspecţie a ruşilor la baza Deveselu dacă şi o delegaţie a României va putea inspecta baze militare din Rusia.

Surse guvernamentale au declarat pentru Europa FM că Bucureştiul ar accepta o inspecţie a ruşilor, numai dacă şi Federaţia va fi de acord ca delegaţii români să vadă bazele sale. Concret, SUA, NATO şi România acceptă inspectori ruşi care să vadă că în Olt nu sunt rachete ofensive, dacă şi Moscova este dispusă să primească experţi români, polonezi şi americani.

„Nici noi, nici americanii nu avem nimic de ascuns, dar oferta este valabilă numai pe bază de reciprocitate”, arată sursa citată.

SUA şi NATO au respins miercuri cerinţele cheie ale Moscovei, cum ar fi oprirea extinderii Alianţei Nord-Atlantice şi o revenire la desfăşurările sale militare la frontierele din 1997, dând asigurări în acelaşi timp că vor să discute serios cu Rusia despre temerile sale privind securitatea. Una din ideile prezentate Rusiei în document ar permite inspecţiile bazelor americane din Polonia şi România, în vederea creşterii transparenţei şi controlului armamentului. Inspecţiile ar fi menite să liniştească Rusia că lansatoarele poziţionate în cadrul bazelor respective nu pot fi folosite în scopuri ofensive. 

Oficialii polonezi au declarat că guvernul este deschis pentru inspecţii de apărare antirachetă, cu condiţia ca Rusia să permită inspecţia activităţilor ruseşti cu rachete în Kaliningrad, o enclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia şi Lituania.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite