România, de 10 ani în NATO. Băsescu: Nu este acceptabil ca, în secolul XXI, să fim ameninţaţi cu războiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a aniversat, la 29 martie, zece ani de la aderarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. Cu acest prilej, Preşedinţia a organizat, luni, la Palatul Cotroceni, o ceremonie la care au participat şi foştii şefi de stat, Emil Constantinescu şi Ion Iliescu.

În discursul său, Traian Băsescu s-a adresat predecesorilor săi, dar şi celorlalţi participanţi la ceremonie şi a subiniat importanţa aderării României la NATO pentru consolidarea securităţii statului.

„În perioada care s-a scurs de la aderare, prezenţa României în NATO  a fost ghidată de două obiective majore: am aderat la o comunitate de democraţii, apoi am asumat ideile unei viziuni comune care să ne ghideze în asigurarea securităţii popoarelor noastre. Aniversarea a zece ani de la aderarea la NATO coincide cu marcarea a 65 de ani de la crearea alianţei. Aruncând o privire retrospectivă către perioada scursă de la aderare, afirmăm cu deplină convingere că România a reuşit să valorifice dobândirea acestui statut de membru NATO. Profilul României în cadrul NATO este cel al unui stat deplin integrat, un aliat serios şi responsabil. România  a atins, astfel, cel mai înalt nivel din întreaga sa existenţă. Calitatea de membru NATO nu este un dat, vine cu o sumă de responsabilităţi. E vorba, în principal, de susţinerea democraţiei“, a declarat preşedintele, în debutul discursului său.

Preşedintele a abordat, pe de altă parte, şi subiectul crizei din Ucraina şi a opinat că, în prezent, este inacceptabil ca războiul să reprezinte o posibilă ameninţare.

„Recentele evenimente din Ucraina dovedesc pertinenţa analizelor noastre anterioare şi înscrierea regiunii Mării Negre în prim-planul agendei politico-militare a alianţei. Nu e acceptabil, în secolul XXI, ca utilizarea forţelor armate să redevină instrument în atingerea obiectivelor politice sau ca spectrul războiului să redevină o ameninţare. Astfel de momente sunt unele în care NATO îşi probează relevanţa“, a mai spus el.

„Inchei subliniind că niciodată România nu a fost mai sigură, din punct de vedere al securităţii ,cum este astăzi“, a conchis Traian Băsescu.

La ceremonie au vorbit şi foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

Fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat, la rândul lui, că Revoluţia din decembrie 1989 a fost momentul crucial din istoria contemporană a ţării, iar în programul său era prevăzută integrarea euro-atlantică.

El a amintit că „o idee fundamentală a programului Revoluţia era scoaterea ţării din izolarea externă, iar integrarea euro-atlantică a devenit programul strategic pentru toate forţele politice, în ciuda divergenţelor“.

Evenimentul a început printr-un ceremonial militar, cu defilarea steagurilor ţărilor membre ale NATO şi cu intonarea Imnului Naţional şi al celui al Alianţei.

La ceremonie au fost prezenţi miniştrii Apărării, Mircea Duşa, Internelor, Gabriel Oprea, directorul SRI, George Maior, şeful STS, Marcel Opriş, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă. De asemenea, sunt prezenţi o serie de militari şi ambasadori.

Pe 29 martie 2004, România a depus la Washington instrumentul de ratificare a Protocolului de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord.

Depunerea instrumentului de ratificare a fost urmată de ceremonia arborării drapelului României în faţa Cartierului General al NATO din Bruxelles, organizată la 2 aprilie 2004, în marja reuniunii miniştrilor aliaţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite