România - ţara lui Dragnea, ţara lui Ghiţă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 1963 şi 1967 postul de televiziune american ABC a produs în 120 de episoade serialul poliţist Evadatul. Protagonistul era un anume Richard Kimble, de profesie medic pediatru, acuzat pe nedrept că şi-ar fi ucis soţia.

Spre a scăpa de execuţia pe scaunul electric, respectivul doctor a ales să fugă având drept scop deopotrivă descoperirea adevăratului asasin.

Filmul a fost cumpărat şi de Televiziunea Română, a fost difuzat la vremea respectivă, preţ de vreo doi ani, în fiecare sâmbătă seară, făcând deliciul a sute de mii de telespectatori.

Rolul lui El Fugitivo este jucat în România de azi de numitul Sebastian Ghiţă. Banditul care produce în regie proprie şi difuzează când îl prinde cheful mai întâi pe canalul România tv, proprietate personală, apoi pe televiziunile de aceeaşi joasă speţă, un serial în care pretinde că ar face dezvăluiri. Despre fapte - să o recunoaştem - mai mult decât odioase ce ar fi fost comise, pesemne, în vremea regimului Traian Băsescu de persoane aflate şi atunci, şi acum la vârful puterii ori în vecinătatea ei. Îndeosebi de procurorul şef al DNA, d-na Laura Codruţa Kövesi, şi de prim-adjunctul directorului SRI, generalul Florian Coldea.

Cum spuneam, serialul turnat de Ghiţă este redifuzat la doar câteva minute după ce i-a lăsat gură căscată pe naivii ce se uită la România tv, de cel puţin alte două posturi de televiziune - b1tv şi Antena 3.

În toate cele trei cazuri proiecţiile sunt urmate de nesfârşite discuţii la care participă cam aceiaşi invitaţi. Politicieni, comentatori, pretinşi analişti, băgători de seamă plus ajutoarele din dotare ce ilustrează ceea ce în bibliografia de specialitate se numeşte circulaţia circulară (Pierre Bourdieu). Politicieni unsuroşi şi fără urmă de credibilitate de genul unor Bodea, Vişan, Savu, Bolcaş, ziariştii sau, mai corect spus, mercenarii de presă, Chirieac, Drăgotescu, Ciutacu, Ruse, Gâdea, Badea, Savaliuc, Anghelescu, Ciuvică, Andronic - şi lista e departe de a fi completă - consumă ore preţioase spre a comenta, interpreta, întoarce pe toate feţele dezvăluirile unui nemernic. Ale unui ins cu o carieră în afaceri şi în politică extrem de dubioasă care a fugit ori face pe mortul acum când a venit, în fine, vremea să dea seama pentru fărădelegile comise.

De fiecare dată, în mărturisirile brigandului Sebastian Ghiţă se vorbeşte despre fărădelegile ce ar cădea în sarcina binomului SRI-DNA. Discuţiile de acum, din aceste săptămâni şi din aceste zile, fiind pregătite din punct de vedere teoretic cu mai mult de doi ani înainte de un năclăit, de un unsuros de presă pe nume Ion Cristoiu. Şi astăzi o eminenţă cenuşie, o boală, un cancer al presei româneşti.

Difuzarea serialului produs de Ghiţă, un atentat la fundamentele Statului de drept atâta vreme cât pune în circulaţie fapte neverificate, nu este de nimeni întreruptă, nici amendată fiindcă CNA-ul doarme ori are în componenţă mulţi inşi aflaţi, cel puţin odinioară, dacă nu cumva şi astăzi în solda aceluiaşi Ghiţă ori a lui Dan Voiculescu. Totul făcându-se în numele asigurării libertăţii presei. Care ar fi cu adevărat liberă şi independentă doar dacă ar lămuri profesionist ce e adevărat şi ce nu din ceea ce spune Ghiţă.

Curios. Nimeni, nici una dintre înaltele oficialităţi ale Statului Român, nimeni din ierarhia SRI, o instituţie de forţă a cărei imagine este puternic şifonată, sau din aceea a DNA, nici măcar unul dintre comunicatorii din schemă nu prea s-a deranjat să comenteze. Suspendarea din funcţie în vederea cercetării faptelor de care este acuzat de Ghiţă şi punerea la dispoziţia directorului general al SRI, dl. Eduard Hellvig, a generalului Coldea vine cu o neiertat de mare întârziere Poate fi doar o tentativă de punere a batistei pe ţambal urmată de completa muşamalizare. Întărind astfel imaginea de om atotputernic pe care nu îl atinge nimeni şi nimic a, până ieri, numărul doi din SRI. 

În astfel de condiţii, zvonurile, scenariile proliferează, se amplifică. Nu dezinteresat şi nu fără consecinţe.

Pe fondul tăcerii oficiale cvasi-generalizate lucrarea ce transferă în ograda d-lui Klaus Iohannis fapte petrecute în vremea mandatelor lui Traian Băsescu, individ care pozează azi în Ucenicul vrăjitor, lucrare menită să pregătească mediatic suspendarea actualului preşedinte, lucrare cu bătaie lungă şi compusă din înalt ordin, în primul rând, de falsul independent Ion Cristoiu proliferează, se amplifică, virusează profund viaţa politică din România. Nu întâmplător, căci totul e, desigur, pe placul PSD şi a şefului său, Liviu Dragnea,

Şi uite aşa, încet-încet, România ajunge să fie ţara lui Dragnea şi ţara lui Ghiţă. Tot mai departe de aspiraţia şi de modelul european. Tocmai de aceea, preşedintele Iohannis ar face bine să iasă public şi să ceară descurcarea întregii afaceri, oricât de multe capete ar trebui să cadă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite