Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiţiei: Graţierea este o instituţie a clemenţei, modificările Codului Penal sunt un eşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Stănoiu a colaborat cu Securitatea

Rodica Stănoiu, fostul ministru al Justiţiei din guvernarea Adrian Năstase, a declarat, joi seară, într-o emisiune la postul de televiziune Realitatea TV, că graţierea colectivă este o instituţie a clemenţei şi că politica penală intră în atribuţiile Guvernului, însă s-a referit la propunerile de modificare ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală drept „eşecuri”.

„Colegilor mei din lumea juridică le-aş reaminti că nu citim numai ce spune Codul Penal, le-aş spune că mai există o filosofie a Codului Penal la care aceste instituţii (n.r. – graţierea colectivă) sunt numite instituţii de clemenţă. Filosofia lor depăşeşte filosofia primă a dreptului care răspunde unei necesităţi sociale” a declarat Stănoiu, conform realitatea.net.

Stănoiu este de părere că politica penală este făcută de Guvern, deşi ar trebui consultate de principiu şi preşedintele, dând exemplu argumente similare date de un alt fost ministru, Monica Macovei, atunci când a schimbat modalitatea de numire a procurorilor.

„Actul de clemenţă ţine de politica penală, graţierea colectivăm nu individuală. Trebuia consultat preşedintele, în principiu, dar un preşedinte care a respins orice idee de graţiere nu numai colectivă, s-a exprimat clar că nu vrea să audă de aşa ceva pentru mamele care furaseră pentru copiii lor” a mai spus Stănoiu, la Realitatea TV.

Fostul ministru a spus că nu se va exprima pe modificările Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, pe care le consideră „eşecuri” şi că cele de două coduri „nu se pot cârpi în felul acesta”.

De asemena Stănoiu a mai precizat că este de părere că magistraţii sunt supăraţi deoarece „nu au intrat niciodată acolo, în iadul din penitenciare” şi de aceea nu ar fi de acord cu un act de clemenţă, cu privire la reproşurile Parchetului General pentru că nu a fost consultat de ministere în cazul ordonanţei de urgenţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite