Robert Sighiartău, despre viitoarea guvernare: PMP a fost un partener loial. Ne dorim o alianţă anti-PSD, nu a fost o excludere a USR-PLUS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Sighiartau - FOTO Eduard Enea
Robert Sighiartau - FOTO Eduard Enea

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, şi-a nunţat afirmaţia făcută în urmă cu două săptămâni, când dădea de înţeles că dacă ar avea de ales între o guvernare cu PMP sau USR-PLUS, ar alege PMP. Acesta a explicat că nu a fost vorba de o excludere a USR-PLUS şi că liberalii îşi doresc o alianţă anti-PSD.

Adevărul: Aţi fost primul lider PNL care a vorbit de preferinţa guvernării alături de PMP şi UDMR. Ce ar vrea PNL?

Robert Sighiartău: Am fost întrebat la o emisiune de la TVR dacă prima opţiune este PMP pentru alianţă. Am spus că da, din mai multe motive. 1 pentru că PMP a fost un patener loial la guvernare în acest moment, şi doi pentru că facem parte din aceeaşi familie europeană. E natural, şi e o cutumă în PPE să stai la aceeaşi masă. Intenţiile mele şi discuţiile pe care le-am mai avut au fost foarte clară. Ne dorim o alianţă anti-PSD. Nu a fost o excludere a USR-PLUS din această discuţie. 

Iar UDMR unde e în această ecuaţie?

E parte din ecuaţie numai că sunt nevoie de discuţii. Ştim ce s-a întâmplat în ultimii trei ani de zile. Această alianţă trebuie făcută în jurul unor obiective de reformă. Dacă UDMR va dori să facă parte din alianţă, atunci consider că poate fi un partener de discuţie. Dar eu nu mă pronunţ. 

În această nouă arhitectură a guvernului ar primi şi celelalte partide ministere? În actualul guvern doar PNL deţine ministere.

Nu au avut loc discuţii. Nu poţi să ai astfel de discuţii până nu vezi câte mere şi pere ai în coş. După 6 decembrie ne vom aşeza la discuţie cu partenerii anti-PSD.

În urma declaraţiilor făcute la televiziunea publică, un lider din umbră al USR a spus că valorile creştin-democratice „sunt vomitative”. Ce are USR-PLUS cu doctrina conservatoare de la nivelul PNL?

Nu ştiu, şi am fost profund dezamăgit de acea declaraţie. În familie am învăţat că indiferent de ce opinie ai, trebuie să-ţi respecţi partenerul de dialog. Noi ar trebui să fim parteneri de dialog şi ar trebui să ne respectăm unii pe alţii. Poate că unii îmbrăţişească o doctrină socialistă, unii o doctrină socialistă-progresistă. Nu înţeleg de ce a trebuit să critice această doctrină care a stat la baza fondării Uniunii Europene. Toţi părinţii fondatori au fost creştini-democraţi. Noi îi datorăm această construcţie a UE care a adus prosperitate pe continentul european. Cred că şi-au dat seama că au greşit.

Interviul integral - Robert Sighiartău: Pensiile speciale pot fi eliminate doar prin lege. Demisia lui Ciolacu e un populism, tot poate primi indemnizaţie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite