Robert Sighiartău: Pensiile speciale pot fi eliminate doar prin lege. Demisia lui Ciolacu e un populism, tot poate primi indemnizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Sighiartău, secretarul general al PNL FOTO Eduard Enea
Robert Sighiartău, secretarul general al PNL FOTO Eduard Enea

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a vorbit marţi la Adevărul Live despre modalităţile prin care pot fi eliminate pensiile speciale, şi a catalogat demisiile din Parlament pe acest subiect drept un „populism”, explicând că demnitarii tot pot primi pensii speciale. Acesta a explicat apoi la ce s-a referit când, în urmă cu câteva zile, declara că între PMP şi USR-PLUS preferă PMP pentru o alianţă la guvernare.

Adevărul: Avem subiectul zilei - pensiile speciale. Ce facem ca să rezolvăm această chestiune?
Robert Sighiartău: Partidele au intrat într-o logică de campanie electorală şi ne-am obişnuit deja cu astfel de decizii şi strategii. În 2016, Liviu Dragnea, care era preşedinte PSD, îşi dădea demisia din funcţia de deputat ca să nu primească pensie specială, spunea acesta. Adevărul e că PNL a avut două proiecte de legi pentru eliminarea pensiilor speciale. Un proiect a fost votat iar acele pensii treebuiau eliminate, însă Avocatul Poporului a atacat proiectul, iar CCR, care beneficiază de pensii speciale, au spus că este neconstituţională legea. Apoi am venit cu un alt proiect, de impozitare a pnesiilor speciale. Acel proiect a fost atacat iar, la mai puţin de 24 de ore de Renate Weber. CCR încă nu s-a pronunţat de frica poporului. Pensiile speciale pot dispărea doar prin eliminarea lor prin lege. Atâta timp cât CCR e o curte dominată de PSD, e extrem de complicat. De câteva zile am văzut că a început această mişcare, în primul rând al lui Ciolacu, de a-şi da demisia pentru a nu beneficia de pensie specială. E un populism şi nici nu e adevărat. Tot va beneficia de pensie specială. Acum doi ani de zile am studiat problema juridic. Mi-au spus notarii că nu poţi să renunţi la pensia specială de pe-acuma. Doar în momentul în care ajungi la vârsta pensionării şi nu depui dosarul. Singura modalitate de a elimina pensiile speciale e numai prin lege. O altă chestiune legată de pensiile parlamentarilor, modalitatea prin care le putem elimina e prin a face un plen comun şi a elimina din statutul parlamentarilor acel articol privind pensiile speciale. Am avut un proiect azi însă PSD nu a pus pe ordinea de zi. Suntem în ultimele două săptămâni de campanie.

Alfred Simonis cerea guvernului Orban să dea OUG pentru abrogarea pensiilor speciale. Ia în calcul PNL?
Renate Weber ar atacat în minutul doi. Am avut acest proiect de lege. Deci nu va avea niciun efect. Iar atâta timp cât la CCR există o dezbatere iar Curtea e în pronunţare pe o astfel de modificare normativă, nu se poate da ordonanţă. Ce vă pot spune e că noi ne dorim eliminarea pensiilor speciale. Înţeleg că USR şi PMP îşi doresc acest lucru. Vedem că majoritatea de după 6 decembrie îşi doreşte acest lucru şi cred că se va face.

Aţi fost primul lider PNL care a vorbit de preferinţa guvernării alături de PMP şi UDMR. Ce ar vrea PNL?
Am fost întrebat la o emisiune de la TVR dacă prima opţiune este PMP pentru alianţă. Am spus că da, din mai multe motive. 1 pentru că PMP a fost un patener loial la guvernare în acest moment, şi doi pentru că facem parte din aceeaşi familie europeană. E natural, şi e o cutumă în PPE să stai la aceeaşi masă. Intenţiile mele şi discuţiile pe care le-am mai avut au fost foarte clară. Ne dorim o alianţă anti-PSD. Nu a fost o excludere a USR-PLUS din această discuţie. 

Iar UDMR unde e în această ecuaţie?
E parte din ecuaţie numai că sunt nevoie de discuţii. Ştim ce s-a întâmplat în ultimii trei ani de zile. Această alianţă trebuie făcută în jurul unor obiective de reformă. Dacă UDMR va dori să facă parte din alianţă, atunci consider că poate fi un partener de discuţie. Dar eu nu mă pronunţ. 

În această nouă arhitectură a guvernului ar primi şi celelalte partide ministere? În actualul guvern doar PNL deţine ministere.
Nu au avut loc discuţii. Nu poţi să ai astfel de discuţii până nu vezi câte mere şi pere ai în coş. După 6 decembrie ne vom aşeza la discuţie cu partenerii anti-PSD.

În urma declaraţiilor făcute la televiziunea publică, un lider din umbră al USR a spus că valorile creştin-democratice „sunt vomitative”. Ce are USR-PLUS cu doctrina conservatoare de la nivelul PNL?
Nu ştiu, şi am fost profund dezamăgit de acea declaraţie. În familie am învăţat că indiferent de ce opinie ai, trebuie să-ţi respecţi partenerul de dialog. Noi ar trebui să fim parteneri de dialog şi ar trebui să ne respectăm unii pe alţii. Poate că unii îmbrăţişească o doctrină socialistă, unii o doctrină socialistă-progresistă. Nu înţeleg de ce a trebuit să critice această doctrină care a stat la baza fondării Uniunii Europene. Toţi părinţii fondatori au fost creştini-democraţi. Noi îi datorăm această construcţie a UE care a adus prosperitate pe continentul european. Cred că şi-au dat seama că au greşit.

PNL a lansat un program de guvernare destul de voluminos şi cu multe promisiuni. Care sunt primele trei promisiuni pe care le-aţi vrea îndeplinite?
Are 330 de pagini, e voluminos, însă ce trebuie să ştie românii e că e primul program de guvernare care are în spate sursa de finanţare. Fiecare proiect are bănuţul pus deoparte. Reforma în sănătate. Suntem într-o crisă sanitară, tot ce se întâmplă acum în sistem a fost mult mai mult evidenţiat. Vedem că nu am avut spitale dotate, resursă umană de calitate. A doua reformă trebuie făcută în educaţie. Aici e mult de discutat. Avem nevoie de şcoli moderne, resursă umandă de calitate, şi nu în ultimul rând, o reformă care are în vedere economia României. În trecutul apropiat PSD a guvernat aproximativ 7 ani. Viziunea lor a fost o creştere economică bazată pe consum. A generat inflaţie şi o problemă economică pe termen mediu. Florin Cîţu se împrumută pentru a plăti datoriile lăsate de PSD. Ei au îngrăşat foarte mult această schemă a aparatului bugetar şi au pus o povară în plus pe bugetul statului. Noi venim cu o altă viziune, o viziune de dezvoltare economică bazată pe investiţii. Acest model îl regăsiţi în administraţiile locale, guvernate de PNL. E un model care a dat roate, nu e o viziune fără fapte. Vedem că în Oradea, Cluj, bugetele pentru investiţii au fost peste 40% din cel al administraţiei. Asta a fost infrastructură modernă, şcoli, spitale. În ultimele nouă luni de zile am avut cel mai mare volum de investiţii alocat. Avem un ministru al Fondurilor Europene care e timid, modest, extrem de eficient. A fost omul care a stat în spatele lui Ilie Bolojan şi a fost şeful direcţiei de atragere a fondurilor europene în 2007-2008. Omul care a reuşit într-un an de zile să atragă de trei ori mai multe fonduri europene decât administraţiile PSD. Asta e diferenţa. Din 2021 lucrurile vor intra în normalitate. Românii vor înţelege beneficiile pe care le au chiar şi după acest an de zile.

Că tot vorbim de autostrăzi, colegii din presă au făcut o analiză şi au identificat SF-urile din acestea. La PNL o astfel de categorie o reprezintă autorstrăzile. Adică promisiunea 970 de km în 4 ani, în condiţiile în care în România, în ultimii 30 de ani s-au făcut doar 900 de km. Cum ar putea România să facă acest lucru? Totodată, ce se întâmplă cu Sebeş-Turda?
Mia de kilometrii a fost promisă cred de fiecare partid în campanie electorală. Însă spre deosebire de ce au promis alţii, aţi văzut că pe Sibiu - Piteşti se lucrează şi se avansează cu lucrările. Lucrurile se mişcă. Mai mult decât atât, într-un an de zile extrem de dificil, în care ministrul Transporturilor a avut nevoie de o grămadă de timp pentru a debloca tronsoane. O grămadă de blocaje pentru că administraţiile PSD nu au fost interesate de autostrăzi. Acum există bani pentru autostrăzi, trebuie bună credinţă, trebuie să nu mai condiţionezi construcţia de autostrăzi pe şpăgi şi să dai drumul la cât mai multe proiecte şi să ai şi investitori de calitate, oameni care ştiu să construiască autostrăzi. Pe A0 se lucreză, pasajul Mogoşoaia, se lucrează. Dinamica este alta faţă de ce a fost înainte. Şi constructorii vă pot spune asta. Statul a plătit facturile la timp către constructori, iar acest date s-au putut vedea.

Dar trebuie să vedem şi bugetul pentru anul viitor pentru a vedea cum stăm la capitolul investiţii.
Bugetul urmează să vină. Până în 28 decembrie, bugetul va fi pe masa Parlamentului. Odată cu această criză sunt foarte multe prognoze, date care urmează să vină. Acest an a fost mai interesat decât anii precedenţi pentru că România a beneficiat şi de ajutori de la Comisia Europeană. Pot să vă asigur că după 15 decembrie Florin Cîţu va veni cu el în Parlament.

Ne uităm la exemple precum Oradea, Caraş. Va avea curaj viitorul Guvern PNL să eficientizeze administraţia? Să nu mai ţină acele posturi inutile?
Va avea curajul. Dacă nu o să sară populiştii de la PSD şi alte partide că PNL dă oamenii afară şi vrea austeritate. E vorba de eficientizarea muncii funcţionarului public şi administraţiei publice. Din păcate vedem o grămadă de agenţii guvernamentale şi instituţii care nu-şi au rostul. Sunt o grămadă de funcţionari publici de calitate, dar care sunt hăituiţi de aceşti oameni care nu fac nimic. Aici e discuţia pe care am mai avut-o. Trebuie spus clar după 6 decembrie, printr-o lege a majorităţii, foarte clară, care să stabilească limita între nominalizările politice şi cele publice prin concurs. Nu prin comisii obscure. Dacă nu, ne învârtim în jurul unor discuţii ipocrite. Dacă nu stabileşti şi nu o asumi, va fi aceeaşi discuţie. Vine un alt partid şi acelaşi lucru va face. Trebuie o lege în acest sens. PSD nu a fost de acord, nu a trecut în Parlament nicio intenţie în acest sens. Au blocat. Clar că trebuie o reformă legată de eficienţă şi de a oferi servicii publice de calitate aşa cum se întâmplă în occident. Trebuie să vorbim mai mult de digitalizare, statul trebuie să aibă în vedere confortul cetăţenilor. 

Ce procent îşi propune PNL la alegeri?
Nu pot să vă dau date. Ne propunem să câştigăm alegerile. Obiectivul nostru e de a da României cea mai performantă guvernare de după 1990.

Ce veţi face după 6 decembrie? Aţi fi dispus să mergeţi pentru o funcţie în Guvern sau rămâneţi în Parlament?
Voi anunţa după 6 decembrie. Nu dau răspunsuri premature. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite