Se ascut cuţitele în PSD. Şova şi Vanghelie sar la gâtul lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova FOTO David Muntean
Dan Şova FOTO David Muntean

Robert Negoiţă, Dan Şova şi Marian Vanghelie cer demisia lui Liviu Dragnea şi a guvernului Ponta, în timp ce premierul doreşte să rămână la cârma Executivului şi a PSD, în ciuda înfrângerii umilitoare.

Social-democraţii nici n-au aşteptat ca Biroul Electoral Central (BEC) să anunţe cifrele oficiale ale votului că au şi început să dea vina unii pe alţii pentru înfrângerea lui Victor Ponta. Încă din timpul nopţii, a circulat informaţia potrivit căreia UNPR, partid condus de vicepremierul Gabriel Oprea, ar pleca de lângă premier. În cursul dimineţii, după o şedinţă la cald în care s-au discutat sumar cifrele preliminare, social-democraţii s-au oprit pe scările din faţa partidului pentru a-şi vărsa amarul. 

Primul social-democrat care a vorbit de asumarea eşecului în alegeri printr-o demisie a fost Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, în fieful căruia prezenţa la vot a fost cea mai slabă în ambele tururi de scrutin. Negoiţă a cerut franc guvernului Ponta să-şi asume eşecul şi să iasă de la guvernare, pentru a lăsa cale liberă echipei lui  Klaus Iohannis să arate ce poate face. „Cred că e o lecţie pentru noi şi cred că ar trebui să facem un pas în lateral, dacă nu chiar în spate şi, da, de prea multe ori, şi eu, şi noi cu toţii am simţit nevoia de o altfel de politică. În consecinţă, cred că nu mai trebuie să ţinem de această guvernare, ci dimpotrivă“, a afirmat Negoiţă. 

„Dragnea să facă un pas în spate“

Senatorul PSD Dan Şova, în prezent suspendat din funcţia de conducere din partid, nu consideră însă fezabilă ieşirea de la guvernare a PSD-ului şi, implicit, demisia lui Victor Ponta din fruntea Executivului. În schimb, Şova îl arată cu degetul pe vicepremierul Liviu Dragnea, cel care a coordonat campania prezidenţială a PSD, şi căruia i-a cerut,ieri, să demisioneze din funcţia de preşedinte executiv al PSD. 

„Eu cred că Liviu Dragnea, pe care îl ştiu ca pe un om politic serios şi un bărbat serios, va trebui să facă un pas în spate pentru că, în mod evident, această campanie a fost pierdută în primul rând din vina domniei sale pentru că a fost director de campanie“, a spus Şova. 

Nu este întâmplător faptul că Şova vrea să-l înlăture pe Dragnea din fruntea PSD-ului. Ambiţiile lui Şova de a ajunge în fruntea partidului sunt de notorietate. În nişte stenograme apărute în spaţiul public în campanie, Viorel Hrebenciuc, în prezent în arest preventiv pentru corupţie, îi promitea lui Şova şefia PSD în schimbul iniţierii unei legi a amnistiei şi graţierii. „Boss, vei fi preşedintele PSD“, îi promitea Hrebenciuc, iar Şova părea sigur că îl va învinge pe Liviu Dragnea pentru şefia PSD. „În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând“, spunea Şova.

Dragnea este considerat responsabil de dezastrul de duminică şi de primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, care a obţinut un scor la fel de slab ca Liviu Negoiţă. „Cred că vor fi nişte oameni care sunt răspunzători. Nu ne putem permite ca în următoarea perioadă să pierdem şi să nu ne dăm seama de ce pierdem. Şi domnul Dragnea, înţeleg că e director de campanie, este şi dânsul răspunzător”, a spus Vanghelie.

Valul de cereri de demisii a fost stăvilit de premierul Ponta, în jurul prânzului, când a ieşit într-o conferinţă de presă pentru a-şi prezenta planurile de viitor. 

„Cred că electoratul ne-a dat ieri un mesaj foarte puternic. Să avem decenţa şi înţelepciunea să tăcem din gură o perioadă, să ne gândim ce trebuie schimbat. Negoiţă şi Vanghelie au pierdut foarte rău. Să avem toţi decenţa şi bunul-simţ de a tăcea“, a afirmat Victor Ponta. Totodată, Ponta a subliniat că îşi doreşte să rămână în fruntea Executivului alături de vechii parteneri, dar şi de PLR, şi le-a cerut colegilor săi să-l ajute să ţină partidul unit. Iar pentru a întări cele spuse a venit în faţa jurnaliştilor alături de Gabriel Oprea, Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele fondator al PSD, Ion Iliescu, nu-i găseşte premierului nicio vină pentru eşecul lamentabil în faţa lui Iohannis, dar consideră inevitabil un Congres extraordinar, în care să se analizeze rezultatele alegerilor. „Ne aflăm în faţa unui moment de cotitură. Se impune o analiză foarte serioasă. Prezenţa la vot de 62% este remarcabilă. Fără îndoială că şi Victor Ponta a gresit, dar nu e obligatoriu acum să demisioneze din fruntea Guvernului “, a mai spus Iliescu.

Eu cred că Liviu Dragnea va trebui să facă un pas în spate pentru că, în mod evident, această campanie a fost pierdută în primul rând din vina domniei sale    Dan Şova Senator PSD

Citeşte şi:

Rezultate parţiale BEC: Iohannis 54,66%, Ponta 45,33%, după numărarea voturilor din 96,5% din secţii

Klaus Iohannis, candidat al ACL la funcţia de preşedinte, a obţinut 54,66% din voturi în turul doi al prezidenţialelor, iar Victor Ponta 45,33%, după centralizarea rezultatelor din 96,5% din secţiile de votare, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central la ora 09.00.

Alegeri prezidenţiale 2014. Macovei: Ponta, dă-ţi demisia! Ponta: Resping categoric

Monica Macovei îi cere lui Victor Ponta demisia pentru organizarea votului în diaspora. Victor Ponta repinge categoric posibilitatea unei demisii din fruntea Guvernului.

Prima baie de mulţime a lui Klaus Iohannis în Piaţa Universităţii

Klaus Iohannis, câştigătorul alegerilor prezidenţiale 2014 potrivit rezultatelor parţiale anunţate de BEC, a ieşit în Piaţa Universităţii printre cei 10.000 de români adunaţi în centrul Capitalei. Oamenii au strigat „Klaus, Klaus, Klaus ne-ai scăpat de Mickey Mouse!” şi „Ole, ole ole, Victor Ponta nu mai e”.

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014 turul doi: situaţia pe judeţe. Iohannis îl surclasează pe Ponta şi în judeţul Iaşi

Primele cifre privind rezultatele pe judeţe la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale indică victoria - aşteptată, de altfel - a lui Klaus Iohannis în Transilvania. Candidatul creştin-liberal a reuşit să-l depăşească pe candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, în judeţul Iaşi.

Dragnea: Victor Ponta nu va demisiona din funcţia de prim-ministru

Victor Ponta nu-şi va da demisia din funcţia de prim-ministru, a declarat, duminică seară, preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, la scurt timp după ce premierul şi-a recunoscut înfrângerea în faţa lui Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite