VIDEO Rezultate alegeri parlamentare 2016. Încă o noapte lungă pentru Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Cristian Delcea
FOTO Cristian Delcea

Partidul Mişcarea Populară, formaţiunea politică condusă de Traian Băsescu, intră în Parlament, la limită. Totul s-a decis în această noapte, miza fiind reprezentată locurile redistribuite în cazul în care PMP nu trecea pragul de 5%. În acest caz, PSD putea trece de 50%.

UPDATE 07.00 După numărarea a 98% din voturi de către Biroul Electoral Central, PMP intră la limită în Parlament, cu 5,06%


Rezultate alegeri parlamentare 2016. Traian Băsescu ajunge pe la opt şi douăzeci la sediul central al Partidului Mişcarea Populară. Optimism.

Discută cu Corina Drăgotescu, care face live cu telefonul mobil: „M-ai văzut pe mine vreodată pesimist?”. Hăhăieli firave, nu prea mai râde nimeni la glumele lui. Prin birourile din Nicolae Iorga, oamenii partidului bat din degete cu nervozitate.

Nu se ştie nimic, sondajele oscilează între 4 şi 6 la sută. La nouă seara, când se anunţă rezultatele la Digi 24, PMP nu e în Parlament: 4 şi ceva la sută. Se mută pe Antena 3. PMP intră în Parlament cu 6 la sută. Băsescu şi oamenii lui urmăresc rezultatele departe de ochii presei. Stau în birou şi cugetă. După o lungă aşteptare Băsescu vine la declaraţii. E ultimul dintre liderii partidelor importante şi mai hăhăie o dată fără să râdă nimeni: „Pentru prima dată în viaţa mea de politician sunt de acord cu Antena 3. Pe Dîncu, care a făcut sondajul de la Digi, să-l întrebaţi cât i-a dat SRI-ul pentru misiunea asta”.

Băsescu găseşte repede vinovaţii: e vinovat PNL-ul pentru faptul că nu va fi premier, sunt vinovate serviciile, sunt mulţi vinovaţi. Nu răspunde însă cine e vinovat pentru faptul că de la înfiinţare şi până acum, Partidul Mişcarea Populară e tot în descreştere. Conferinţa se termină repede, departe-s serile în care exulta în faţa camerelor cu strigăte care au devenit folclor („Muie!” - în 2000, Adriane nici nu ştii cât de mic începi să fii!” - în 2004, „Un fleac, i-am ciuruit!”- în 2009). Băsescu mulţumeşte şi spune „noapte bună”. Lumea îl mai întreabă de Udrea, de una, de alta. N-are niciun chef: „Aici vorbiţi cu Băsescu, nu cu Mihai Gâdea!”. Urmează o noapte lungă pentru Băsescu. De aproape două decenii tot câştigă bătălii politice peste noapte. Noaptea asta, însă, este ce mai grea.

Potrivit exit-poll-ului IRES, realizat la comanda Digi 24, PSD a câştigat alegerile parlamentare din 2016, cu 45,4% din voturi, şi, teoretic, poate forma majoritatea parlamentară împreună cu ALDE, care ar avea 6,3%, ceea ce înseamnă că o coaliţie PSD-ALDE ar avea, teoretic, peste 50% din voturi.

Social democraţii sunt urmaţi de PNL, cu 21% din voturi, iar al treilea cel mai bun rezultat aparţine USR-ului, cu 9,4%. 

În Parlament mai intră UDMR, care ar fi obţinut 6,8 la sută din sufragii. Potrivit sondajului, PMP şi PRU ar urma să nu intre în Parlament.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite