Rezultate alegeri parlamentare 2012 / Victor Ponta: „În perioada următoare, cine va ridica sabia, de sabie va muri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta s-a consultat deja cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, în privinţa formării unei majorităţi constituţionale în viitorul Parlament  FOTO Adevărul
Victor Ponta s-a consultat deja cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, în privinţa formării unei majorităţi constituţionale în viitorul Parlament  FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a mulţumit tuturor celor care au votat şi autorităţilor pentru buna desfăşurare a alegerilor. Prim-ministrul nu a uitat să-şi ameninţe voalat inamicii politici din opoziţie, dar nici să ceară stabilitate politică.

Principalele declaraţii oferite de preşedintele PSD, Victor Ponta:

- Mulţumim tuturor românilor care au participat la vot şi şi-au exprimat opţiunea politică. Le mulţumesc celor care au avut încredere în USL şi care au votat cu gândul la viitor şi nu la trecut.

- Vreau să le mulţumesc colegilor din Târgu Jiu. Oameni din Târgu Jiu au venit în număr mare, cel mai mare număr la vot. Cel puţin două treimi m-au votat pentru Camera Deputaţilor. Am vrut să le mulţumesc prin prezenţa mea aici celor care au votat.

- În această seară am câştigat o bătălie extrem de importantă.

- Vreau să cer tuturor actorilor politici, începând cu preşedintele ţării, cu noii parlamentari, cu cei care vor face parte din noul Guvern, să înţeleagă ca România are nevoie de pace, o perioadă de reconstrucţie.

- În perioada următoare, cine va ridica sabia, de sabie va muri.

- După câteva momente de bucurie, de mâine trebuie să ne apucăm din nou de treabă.

- Îmi asum obilgaţia să tratez cu respect opoziţia, aşa cum noi nu am fost trataţi când eram în opoziţie.

- Le mulţumesc tuturor prefecţilor, poliţiştilor. A fost un număr extrem de redus de contestaţii şi cer autorităţilor să vegheze în continuare până la numărarea voturilor. Din toate raportele primite ca şef al Guvernului am ajuns la concluzia că aceste alegeri au fost organizate foarte bine şi mulţumesc tuturor instituţiilor statului care au dat o proba de eficienţă.

- Trebuie sa incheiem rapid, fara niciun fel de umbra, procedura de numarare a voturilor.

- Scorul electoral este extrem de clar şi voinţa exprimată de electorat este mai clară ca niciodată, o majoritate absolută a USL recunoscută şi de adversarii noştri politici care trebuie să accepte regulile democraţiei şi care trebuie să înţeleagă că vor fi în următorul parlament în opoziţie.

Aceasta zi a pus capăt unui război civil, unui război politic care a sfâşiat România în ultimii ani, un război care a distrus o mare parte din România, destine, vieţi, speranţe.

- Revizuirea Constituţiei va fi adevărata reformă a administraţiei româneşti.

- Cred că în 2013 vor reuşi să evităm greşelile celor care au fost la guvernare.

- Îmi asum responsabilitatea de a conduce Guvernul USL şi îmi doresc ca toate partidele din alianţă să nominalizeze oameni competenţi.

- În urmă cu câteva minute, am vorbit cu Hunor Kelemen şi l-am felicitat. Mi-a confirmat că UDMR este dispusă şi vom începe discuţiile pentru a avea o majoritate constituţională, o majoritate parlamentară.

- O orientare proeuropeană, proatlantică. Viitorul României este doar în UE, toate angajamentele României trebuie respectate. Îmi doresc ca România să fie un membru care să conteze în UE.

- Trebuie să aducem României ce are nevoie: locuri de muncă, solidaritate şi justiţie socială, servicii medicale de calitate.


Alegeri parlamentare 2012: Retrospectiva zilei de duminică

Ziua de duminică a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.

Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.

Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.

Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.

Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.

În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.

Presa internaţională relatează despre mult-anunţata şi deloc surprinzătoarea victorie a USL, subliniind că alianţa lui Băsescu, ARD, a fost sancţionată de alegători din cauza măsurilor de austeritate aplicate. De asemenea,  publicaţiile internaţionale se concentrează asupra conflictului Băsescu-Ponta şi „coabitarea problematică” ce urmează.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite