Rezultate alegeri parlamentare 2012/ Dragnea, întrecut de fosta secretară în vârstă de 23 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, va ocupa un loc de deputat în viitorul Parlament FOTO Adevărul
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, va ocupa un loc de deputat în viitorul Parlament FOTO Adevărul

După ce USL a închis toate cele nouă colegii din judeţul Teleorman cu nişte scoruri electorale impresionante, surpriza vine din partea fostei secretare a lui Liviu Dragnea, Cătălina Ştefănescu, care a reuşit să obţină mai multe voturi decât fostul ei şef.

Potrivit exit poll-urilor date publicităţii duminică seară, fosta secretară a lui Dragnea, în vârstă de 23 de ani, ar fi obţinut 75% din sufragii, însă ultimele calcule arată că acesta a obţinut 71,76%, cu puţin peste secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care a avut 71,49%. Aşadar, Ştefănescu şi Dragnea vor fi colegi în Parlament, reprezentând colegiul 1 Teleorman, respectiv colegiul 3.

Scorurile din Teleorman se numără printre cele mai bune rezultate ale USL în teritoriu. Potrivit presei locale, niciunul dintre candidaţii USL n-ar fi obţinut mai puţin de 70% din voturi. Cel mai impresionant scor a fost înregistrat de liderul PNL Marin Almăjanu, care ar fi luat 87,59% din voturi în colegiul 6 Teleorman.

Prezenţa la vot a fost, de asemenea, impresionantă. Teleormănenii s-au mobilizat cel mai bine la alegerile de duminică, fiind prezenţi la urne 54,73%, cel mai mare procent la nivel naţional, cu 13 procente peste media naţională.

_____________________________________________________________________________________

Alegeri parlamentare 2012: retrospectiva zilei de duminică

Ziua de duminică a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.

Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.

Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.

Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.

Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.

În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite