Rezultate alegeri parlamentare 2012 / Care sunt planurile lui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a subliniat că va miza pe un om politic care să nu aibă un CV pătat pentru funcţia de şef al Executivului
Preşedintele Traian Băsescu a subliniat că va miza pe un om politic care să nu aibă un CV pătat pentru funcţia de şef al Executivului

Chiar dacă USL pare să depăşească 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de premier. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.

Ce urmează luni: alegerile s-au terminat, încep negocierile

Preşedintele Traian Băsescu a schiţat portretul viitorului premier al României, lăsând să se înţeleagă că îi exclude şi pe Victor Ponta sau George Maior. După propriile spuse, şeful statului va desemna un prim-ministru pentru care valorile europene trebuie să fie un mod de viaţă. În termeni plastici, Băsescu îşi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“.

„Mi-aş dori mult ca cel pe care îl voi desemna pentru funcţia de prim-ministru, dar şi cei pe care partidele mi-i vor propune, să fie o personalitate care să fie loială interesului naţional, pe care să îl aşeze deasupra intereselor de partid şi deasupra intereselor de grup, fie ele şi de grup mediatic“, a spus Băsescu, cu trimitere directă asupra actualului premier Victor Ponta.

ARGUMENTELE PREŞEDINTELUI

Preşedintele a mers mai departe în creionarea profilului de premier. Băsescu a subliniat că va miza pe un om politic care să nu aibă un CV pătat. „Să nu aibă vulnerabilităţi. Să se fi prezentat ca cineva, iar el să fie altcineva. Să nu aibă probleme în CV. Să fie un om despre care să ştim tot, atât cât să avem încredere în el. Să fie un om în viaţa căruia să nu fie umbre, lucruri ascunse, sau minciuni în autodefinirea lui. Acel politician ar fi şantajabil“, a mai spus Băsescu.

După ultimele cerinţe prezentate de şeful statului, liderul USL, Victor Ponta, se depărtează tot mai mult de scaunul de la Palatul Victoria, iar variantele mult vehiculate în spaţiul politic par să prindă contur. Cele mai mari şanse pentru a primi portofoliul de premier pare să le aibă fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană. Chiar dacă au fost rivali la alegerile din 2009, Geoană este văzut de Băsescu drept o variantă plauzibilă pentru şefia Guvernului. Fostul lider al PSD are două atuuri. Traian Băsescu urmăreşte să rupă USL, şi, în aceste condiţii, mizează pe o parte din viitorii parlamentari PSD, care îi vor acorda lui Geoană votul de învestitură în Parlament. Pentru a trece de votul plenului, Geoană trebuie, totuşi, să primească jumătate din voturile deputaţilor şi senatorilor PSD.

O altă variantă pentru postul de premier este George Maior, şeful SRI. Însă Traian Băsescu pare să fi renunţat la această pistă, după ce, zilele trecute a anunţat că viitorul premier trebuie să fie candidat la aceste alegeri parlamentare.


Alegeri parlamentare 2012: Retrospectiva zilei de duminică

Ziua de duminică a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.

Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.

Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.

Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.

Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.

În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.

Presa internaţională relatează despre mult-anunţata şi deloc surprinzătoarea victorie a USL, subliniind că alianţa lui Băsescu, ARD, a fost sancţionată de alegători din cauza măsurilor de austeritate aplicate. De asemenea,  publicaţiile internaţionale se concentrează asupra conflictului Băsescu-Ponta şi „coabitarea problematică” ce urmează.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite