Revocarea lui Zgonea: juriştii de partid citesc doar legea care le convine. De ce PSD nu are dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zgonea nu face pasul înapoi    Foto: Eduard Enea
Valeriu Zgonea nu face pasul înapoi    Foto: Eduard Enea

Liderii PSD susţin că Statutul deputaţilor şi al senatorilor ar putea provoca demiterea lui Valeriu Zgonea din fruntea Camerei Deputaţilor. Dar social-democraţii „uită“ că deasupra Statutului, în materie de proceduri parlamentare, mai există o lege: Regulamentul Camerei Deputaţilor, favorabil lui Zgonea.

PSD încearcă o nouă modalitate de a-l da jos pe Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de a-l instala pe Victor Ponta. De această dată, juriştii PSD au găsit un articol în Statutul deputaţilor şi al senatorilor care ar putea duce la mazilirea lui Zgonea. Este vorba despre articolul 32, alineatul 3, care spune: „Pierderea sprijinului politic de către deputat sau senator atrage de drept încetarea calităţii de titular al oricărei funcţii obţinute prin susţinere politică“.

Aşadar, cum PSD i-a retras sprijinul politic prin excludere, Valeriu Zgonea ar trebui să-şi piardă automat calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Pare că PSD are dreptate. Numai că PSD nu se poate raporta direct la Statutul parlamentarilor, când există Regulamentul Camerei Deputaţilor. Iar Regulamentul îi securizează în acest moment postul lui Zgonea.

De ce Regulamentul bate Statutul
Trebuie să precizăm că parlamentarii se ghidează după două legi interne. Prima: Statatul deputaţilor şi senatorilor, o lege generală, care reglementează activitatea parlamentară mai degrabă la nivel de principiu. Al doilea act normativ: Regulamentele celor două Camere, două legi care detaliază proceduri, drepturi, interdicţii, altfel spus organizează bucătăria internă a Parlamentului. Deşi ambele se adoptă în condiţiile unei legi organice, din punct de vedere juridic, Regulamentul bate Statatul. „Chiar şi CCR spune foarte clar în decizia 413/2013 că procedurile parlamentare se desfăşoară doar pe baza Regulamentului. Aşadar, deşi ambele au statut de lege, în materia procedurilor parlamentare – unde se încadrează şi revocarea lui Zgonea - Regulamentul prevalează Statutului“, a spus, pentru „Adevărul“, avocatul Elenina Nicuţ.

În decizia 413/2013, inovată de Elenina Nicuţ, CCR face exact distincţia între Regulamentele celor două Camere şi Legea 96/2006, cunoscută ca Statutul deputaţilor şi senatorilor.  „În vreme ce legea reglementează totalitatea relaţiilor sociale, fiind adoptată de Parlament în virtutea supremaţiei şi plenitudinii sale legislative, regulamentul parlamentar îşi circumscrie sfera de incidenţă la organizarea şi funcţionarea celor două Camere ale Parlamentului. Aşa fiind, din punct de vedere funcţional, regulamentele parlamentare se limitează la cadrul relaţiilor din interiorul autorităţii legiuitoare, fără să contravină sau să se substituie prevederilor legii. În mod corelativ, Constituţia impune o limitare a puterii legiuitoare, în sensul că aceasta nu poate interveni printr-o lege în domeniul organizării şi funcţionării Parlamentului“, au arătat magistraţii CCR. Aşadar, în cazul alegerii sau revocării preşedintelui Camerei Deputaţilor, Regulamentul primează.

De altfel, chiar şi deputaţii Opoziţiei au recunoscut, în termeni mai puţin juridici, că biblia parlamentarilor este Regulamentul, nicidecum Statutul. „Statutul dă cadrul general, însă Regulamentul Camerei acţionează. În Regulament sunt detaliate toate procedurile“, spune liberalul Mircea Toader. „Ce scrie la nivel de principiu în Statut, vine apoi Regulamentul şi detaliază“, spune şi liberalul Gheorghe Tinel. E lesne de observat că Regulamentul exact asta face: detaliază procedurile. Problema pentru PSD e că Regulamentul Camerei Deputaţilor e de partea lui Zgonea. Articolul 26 din Regulament spune că preşedintele poate fi revocat numai la propunerea grupului din care face parte. Însă Zgonea, odată cu excluderea din PSD, a devenit automat deputat neafiliat, deci nu mai are cine să-i provoace demiterea. De asta  ar vrea PSD să ocolească Regulamentul.

PSD forţează
Există chiar şi o comisie de Statut în Parlament, formată din 8 senatori şi deputaţi, condusă de social-democratul Bogdan Niculescu-Duvăz. Ieri, Comisia de Statut – unde PSD are majoritate – s-a reunit şi a dat un punct de vedere favorabil PSD. Mai precis, a spus că Zgonea poate fi revocat pe baza articolului din Statut. „Automat rămâne fără funcţie (n.r. – Valeriu Zgonea). Se va transmite plenului că nu mai poate să ocupe această funcţie“, a spus Duvăz. Aşadar, în interpretarea lui Duvăz, nici măcar nu mai e nevoie de un vot în plenul Camerei care să certifice că Zgonea e revocat. Însă, conform legii, preşedintele Camerei poate fi schimbat  numai pe baza unei hotărâri adoptate prin votul plenului. Aşadar, Valeriu Zgonea nu poate rămâne fără funcţie pe baza unui raport adoptat de o comisie formată din 8 membri, raport care se citeşte ulterior în plen. „Şi când îi retragi unui ministru sprijinul politic, el trebuie să demisioneze. Trebuie să existe un act prin care îi încetează mandatul. Nu poţi să-l anunţi verbal. E o prostie ce susţine PSD“, spune Mircea Toader, membru în Comisia de Statut. „Ne vom întâlni săptămâna viitoare şi vom decide“, a spus, pentru „Adevărul“, deputatul PSD Florin Iordache, şi el membru în Comisia de Statut. 

Valeriu Zorro

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a ironizat gestul lui Valeriu Zgonea de a distribui o poză a jurnaliştilor de la „Academia Caţavencu“, care îl arată degizat în „Zorro“. În poză, Zgonea apare cu masca lui Zorro, peste care este suprapus mesajul: „Reforma Rezistă“.  „A fost Mihai Viteazul, acum a evoluat la Zorro. Se pare că trecând prin antilope, el a fost tot timpul într-un bal mascat şi nu am ştiut noi ce se ascunde în spatele măştii. Nu aş vrea să comentez mai mult că s-ar putea ca mâine-poimâine să apară alt personaj“, a spus Dragnea. „Ironia şi băşcălia sunt cele două subiecte cu care vom putea câştiga alegerile, cei care credem în social-democraţie“, a răspuns Zgonea.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite