Revocarea lui Tăriceanu devine imposibilă. UNPR s-a răzgândit şi nu va susţine demersul PNL de a-l schimba pe şeful Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochiţoiu, a anunţat că UNPR nu susţine, în acest moment, demersul PNL de a-l revoca pe Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului.

„Astăzi, în acest moment când vorbim, schimbarea lui Tăriceanu nu este un subiect pentru noi”. În acest moment, aşa cum am mai spus-o, această discuţie nu este procuparea UNPR. Poziţia domnului Tăriceanu nu va fi pusă în discuţie nici astăzi, nici săptămâna aceasta. Deocamdată, nu avem o prioritate şi nu este o miză pentru noi preşedinţia Senatului. Noi suntem preocupaţi de un rezultat cât mai bun la alegerile locale”, a spus Haralambie Vovchiţoiu.

Întrebat cum îşi explică că tema schimbării lui Tăriceanu a apărut la Congresul UNPR, Vochiţoiu a răspuns: ”Şi Parlamentul este un mediu de dezbateri, dar vă repet, în acest moment, pentru noi, pentru UNPR, nu e o miză. Dacă la un moment dat celelalte forţe politice, PSD, PNL, UDMR vor pune în discuţie aşa ceva, vom fi prezenţi. Suntem a treia forţă politică, contăm în Parlament, dar nu vrem să facem din această poziţie un şantaj la alt partid din Parlament.

Liderul senatorilor PNL, Ion Popa, a declarat, luni, pentru News.ro, că, dacă parlamentarii UNPR renunţă la demersul de revocare din funcţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, atunci liberalii nu au posibilitatea, din punct de vedere aritmetic, să fnalizeze acest demers, astfel că aşteaptă o decizie a progresiştilor.

”Avem 4 din 13 membri în Biroul Permanent, pentru situaţia în care se ia în discuţie, şi Biroul Permanent trebuie să decidă dacă pune cererea pe ordinea de zi. Dacă se ajunge la vot, în plen, pentru revocare este nevoie de un minim de 82 de senatori. Apelăm la aritmetică. În condiţiile în care UNPR renunţă la această acţiune, nu avem suficiente voturi pentru a duce la sfârşit acest demers”, a mai afrmat Popa. 

PNL a renunţat deocamdată la demersul de a-l revoca pe Tăriceanu, aşteptând un răspuns din partea UNPR. ”Nu este un subiect care să se fi discutat în Biroul Permanent al Senatului, Dacă va fi actual, sau când vor dori, vor veni cu el în Biroul Permanent”, a spus Vvicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru, întrebat dacă în şedinţa conducerii Senatului s-a discutat despre cererea de schimbare din funcţie a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

UNPR, cheia revocării lui Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu ar putea fi schimbat din funcţia de preşedinte al Senatului dacă PNL ar reuşi să convingă UNPR şi UDMR să se alăture demersului lor.

În acest moment, Senatul este format din 163 de membri, majoritatea fiind asigurată de 82 de senatori. După ruperea senatorilor UNPR din grupul PSD, social-democraţii au ajuns să numere 58 de senatori, fiind la mică distanţă de PNL, care deţine cu doar doi senatori mai puţini. Cu cei 21 de senatori UNPR, PNL ar aduna 77 de senatori, cu cinci mai puţini decât majoritatea necesară pentru un vot de revocare a lui Tăriceanu.

PNL nu ar avea nicio emoţie în privinţa unui vot pozitiv dacă demersului său de schimbare a lui Tăriceanu s-ar alătura UDMR, grup alcătuit din opt senatori. PNL, UNPR şi UDMR strâng împreună 84 de senatori, cu doi peste majoritatea necesară. L

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite