Românii vor unirea cu Republica Moldova, dar unii cred că majoritatea moldovenilor nu îşi doresc acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei sferturi din români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România, iar 63% din ei au o părere pozitivă despre declaraţia preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu acest demers, considerat de şeful statului „următorul proiect politic“ al ţării, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Pe de altă parte, însă, aproape o treime dintre respondenţi cred că majoritatea cetăţenilor moldoveni nu sunt de acord cu unirea ţării lor cu România, iar o cincime spun că românii nu sunt de acord cu această unire, relevă cercetarea realizată de IRES.

Băsescu: Sângele apă nu se face

Potrivit aceluiaşi sondaj, 64% din români au auzit despre declaraţiile preşedintelui Băsescu potrivit cărora „următorul proiect politic pentru România, după NATO şi UE, este unirea cu Republica Moldova“, în legătură cu care doar 20% din respondenţi au o părere proastă şi foarte proastă. 

Peste 70% din respondenţi sunt, însă, de acord cu declaraţia şefului statului conform căreia „acum e oportun să o spunem, avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii, am spus-o la Chişinău. Sunt convins că dacă la Chişinău va exista un interes unionist, România va spune da“. Înaintea Summitului de la Vilnius, preşedintele Traian Băsescu a spus că „ştiu că nu e momentul acum, dar cu sau fără intrarea în UE, mai devreme, mai târziu, acest lucru se va întâmpla, sângele apă nu se face“. 

Cercetarea a fost realizată de IRES vineri, pe un eşantion de 1.132 de persoane cu vârsta de minimum 18 ani, eroarea maximă tolerată fiind de plus/minus 3%.


MAI PUTEŢI CITI:

Traian Băsescu, la Chişinău: „Entuziasmul reuşitei trebuie să fie combustibilul pentru aderare”Preşedintele Traian Băsescu a aterizat în urmă cu doar câteva minute la Chişinău şi a susţinut conferinţe comune de presă cu Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova. El a anunţat că va da curs invitaţiei lui Băsescu şi va veni în România pentru a participa la ceremoniile organizate cu ocazia zilei de 1 decembrie.

Antonescu: România susţine fără rezerve drumul european al Republicii MoldovaPreşedintele Senatului Crin Antonescu a salutat parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE, în cadrul Summitului de la Vilnius, şi a reafirmat susţinerea României pentru integrarea europeană a moldovenilor.

Van Rompuy: Semnarea Acordului de asociere cu Republica Moldova poate avea loc independent de conflictul transnistreanUniunea Europeană a dat asigurări vineri că semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Republica Moldova poate avea loc independent de evoluţia conflictului din Transnistria, informează corespondentul agerpres la Bruxelles.

Ponta, după summitul de la Vilnius: Dacă mai dăm multe declaraţii stupide, s-ar putea să-l ajutăm pe Voronin să câştige alegerilePremierul Victor Ponta a declarat vineri că Bucureştiul are obligaţia să ajute Chişinăul în procesul de integrare europeană şi că unele „declaraţii stupide la TV“ l-ar putea ajuta pe Vladimir Voronin să câştige alegerile de anul viitor.

Barroso: UE nu acceptă un „veto“ al Moscovei asupra relaţiilor sale cu Europa de EstUniunea Europeană a afirmat vineri că nu acceptă un vot de "veto" din partea Rusiei asupra relaţiilor sale cu foste republici sovietice, în contextul în care Ucraina a renunţat la semnarea unui acord cu Bruxelles-ul în urma presiunilor exercitate de către Moscova, relatează AFP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite