Repoziţionarea forţelor combatante după declaraţiile dnei Kovesi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trebuie să recunoaştem, indiferent în ce tabăra ne aflăm, că dna Kovesi a dat lovitura de imagine la conferinţa de presă de ieri. Singură, în faţa unei armate de gazetari, în majoritate ostilă, a făcut faţă cu brio la rafala de întrebări de toate felurile. A explicat, deşi uneori nu putea intra în detaliile secrete ale unor anchete, tot ce se putea explica.

Inclusiv situaţia de la Ploieşti, pentru a demonta campania de propagandă declanşată de cele două posturi tv binecunoscute.

Forţele anti DNA şi antijustiţie bat în retragere

N-au avut curajul să apeleze la o măsură forte, o OUG de comasare a DNA cu DIICOT, despre care am scris aici. S-au speriat de reacţia puternică a societăţii şi a partenerilor din UE şi America. După discursul dnei Kovesi, foarte bine primit de populaţie şi presă, cu atât mai puţin vor avea curajul să apeleze la OUG-uri de demolare a justiţiei. Alternativă pe care n-o putem exclude cu totul.

Schimbarea legilor justiţiei prin parlament se dovedeşte a fi un fiasco. CCR a găsit anumite articole neconstituţionale, parlamentul trebuie să aştepte motivarea deciziei CCR înainte de a le modifica. Legile pot fi atacate încă o dată la CCR, pe alte motive decât prima oară, de opoziţie sau de către preşedinte. Alţi timpi morţi. În fine, preşedintele le poate retrimite la parlament, după un studiu de 20 de zile. Aşa cum stau lucrurile acum, până în vară nu se vor putea promulga cele trei legi de funcţionare a justiţiei şi cine ştie care va fi forma finală. Tot OUG-urile reprezentau calea cea mai sigură, dar amintirea celor 600.000 de români ieşiţi în stradă anul trecut, în urma OUG 13, dă frisoane guvernanţilor.

"Asociaţia Procurorilor din România constată cu îngrijorare că în ultima perioadă, pornind de la situaţii particulare care sunt în curs de soluţionare la organele competente, se încearcă decredibilizarea instituţiilor judiciare şi, mai ales, a Ministerului Public”. Este şi acesta un avertisment de luat în seamă.

Nu mai vorbim de legile de modificare a Codurilor Penale. Tot pe calea parlamentară, ajungem în 2019, an electoral. Iar cu OUG-uri se tem de reacţii negative extreme. Aşa că, pe acest subiect capital, Coaliţia de guvernare este în impas total.

Dragnea a făcut prostia să anunţe Congresul PSD în martie. În care va trebui să dea socoteală baronilor de ce n-a reuşit să aducă justiţia sub controlul PSD. Anunţul ridicol făcut de Dragnea: „Vreau să eliberăm societatea românească de presiunile pe care le pun grupuri nedemocratice şi ilegitime asupra instituţiilor democratice. Vreau să ne implicăm serios în democratizarea societăţii româneşti şi a pune instituţiile de forţă în matca lor strict constituţională”, demonstrează că şi-a pierdut capacitatea de a judeca logic. De unde până unde un Congres al unui partid, fie el şi PSD, are îndreptăţirea constituţională să facă ce visează Liviu Dragnea? Să pună instituţiile de forţă în matca lor constituţională? Aşa funcţionau lucrurile la plenarele CC al PCR. Dar Dragnea nu sesizează că trăim în altă epocă. Nu m-ar mira să fie „devorat” de baroni, pentru promisiunile neonorate, legate de justiţie. Şi Tăriceanu devine agresiv, dar în vorbe, de care ne-am cam plictisit. Altceva nu poate face, deşi este şeful Senatului. Iată ce a declarat: „instituţia condusă de Kovesi nu este supusă niciunei presiuni, în schimb, în urma dezvăluirilor din ultima perioadă, se confruntă cu grave probleme de credibilitate”. Chiar de-am pune în balanţă doar declaraţiile sale, şi tot am vedea că DNA este supusă la grave presiuni.

Revocarea dnei Kovesi

Devine şi mai îndepărtată după declaraţiile de ieri. Tudorel Toader, care avea decizia luată, va trebui s-o înghită la loc. Nu poate acţiona înainte ca Inspecţia Judiciară să finalizeze ancheta celor întâmplate la DNA Ploieşti, şi înainte de a asculta explicaţiile dnei Kovesi. S-ar face de râs iremediabil. Pe urmă, degeaba o cere. Preşedintele Iohannis are acum şi mai multe motive să n-o revoce pe dna Kovesi. Nu înainte de a vedea rezultatele anchetei Inspecţiei Judiciare.

Nici revocarea preşedintelui nu mai este de actualitate. Dacă PSD n-a avut curajul să dea o OUG de unificare a DNA cu DIICOT, care ar fi rezolvat în mare măsură problemele cu justiţia ale lui Dragnea, Tăriceanu şi ale  altor înalte „feţe” politice, cu atât mai puţin au curaj să-l suspende pe preşedinte. În condiţiile în care fluturaşii de salarii arată oamenilor, negru pe alb, că promisiunile de viaţă îmbelşugată au fost doar nişte minciuni ordinare. Mai mult, o parte dintre cadrele didactice nu şi-au primit salariile pe ianuarie nici până la această dată.

În concluzie

Toată campania anti Kovesi şi anti DNA eşuează într-un fiasco lamentabil. Se dovedeşte a fi un mare fâs. Guvernul nu are curaj să dea OUG-uri care i-ar aduce controlul asupra justiţiei. Iar soluţiile instanţelor de judecată se apropie cu repeziciune. Condamnarea grea primită de Darius Vâlcov, de 8 ani de închisoare, demonstrează că magistraţii nu se lasă intimidaţi, fie şi de campaniile mediatice masive. Fără să se întâmple nimic spectaculos, concluzia e una singură: Dragnea, Tăriceanu & Co au pierdut războiul cu DNA, cu justiţia, cu dna Kovesi. Nu-l văd bine pe Dragnea la viitorul Congres al PSD.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite