Reportaj. Prima zi de muncă la Parlament. Deputaţii, cu gândul la un nou mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii încep pregătirea pentru campania electorală din toamnă. FOTO Mediafax
Parlamentarii încep pregătirea pentru campania electorală din toamnă. FOTO Mediafax

Prima zi de muncă pentru parlamentari a însemnat primul eşec înregistrat de Partidul România Unită (PRU) şi a deschis porţile PSD pentru Mircea Geoană. Parlamentarii se gândesc mai puţin la muncă şi mai mult la redobândirea unui nou mandat.

1 septembrie a însemnat debutul ultimei sesiuni parlamentare din acest mandat. După două luni de vacanţă, aleşii s-au întors, joi, în Parlament şi şi-au ocupat locurile în bănci. Apropierea alegerilor parlamentare i-a mobilizat pe deputaţi să ajungă în număr mare la muncă încă din prima zi, prezenţa fiind unul din criteriile partidelor la întocmirea listelor. În plus, reîntoarcerea la muncă a fost un prilej pentru aleşi de a-şi negocia cu liderii partidelor locul pe listă. Debutul de sesiune parlamentară l-a adus şi pe fostul premier Victor Ponta în Parlament după mai multe luni. După demisia din fruntea Guvernului, Ponta a fost văzut doar în treacăt în Parlament şi aproape de fiecare dată s-a ferit să dea ochii cu presa. Ponta îşi joacă viitorul politic şi nu ştie dacă să rămână în PSD, la mila lui Liviu Dragnea, sau să plece la Partidul România Unită (PRU), acolo unde îl aşteaptă toţi apropiaţii săi care au plecat din PSD pentru că nu mai prindeau un loc pe liste la alegerile parlamentare. Întrebat dacă pleacă din PSD, Ponta a strigat din capătul holului: „O să vă anunţ”.

Meciul Dragnea - Ponta1-0

În primul plen al Camerei Deputaţilor, PSD a reuşit să împiedice ca PRU să-şi înfiinţeze grup parlamentar, ceea ce ar fi însemnat că ar fi putut avea observatori în secţiile de votare la alegerile parlamentare, sală în care să-şi ţină şedinţele de grup, dar şi posibilitatea de a avea consilieri parlamentari. PSD, sprijinit de toate celelalte partide parlamentare, a profitat de necunoaşterea Regulamentului de către foştii deputaţi PSD, strânşi în jurul lui Bogdan Diaconu, şi au blocat tentativa PRU de a se constitui în grupul parlamentar USL, aşa cum îşi doreau. În această situaţie, deputaţii care au plecat din PSD rămân neafiliaţi, fără o identitate politică la nivel parlamentar. Bogdan Diaconu, având imprimat tricolorul României pe gulerul cămăşii, a fost  vedetă astăzi în Parlament, fiind felicitat de mai mulţi colegi, care i s-au adresat cu „domnule preşedinte“. Diaconu a fost însoţit în permanenţă de deputatul Sebastian Ghiţă.

Dragnea îl vrea pe Geoană înapoi în PSD

În timp ce Ponta încearcă să agaţe PRU de PSD, Liviu Dragnea s-a apropiat de fostul lider al PSD Mircea Geoană, căruia i-a făcut o ofertă publică în prima zi de sesiune. Potrivit unor surse din PSD, Dragnea vrea  o alianţă între PSD şi PSRO în perspectiva alegerilor parlamentare.

ALDE, un loc în conducerea deputaţilor

În prima şedinţă de plen s-a votat şi noua componenţă a conducerii celor două Camere ale Parlamentului. Pentru că au nevoie de ALDE la alegerile parlaemntare, PSD a cedat un loc de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, ocupat de Rodica Nassar, în favoarea deputatei ALDE Steluţa Cătăniciu. Pentru a se pregăti de alegerile parlamentare, aleşii gândesc să-şi scurteze programul săptămânal cu o zi, astfel încât miercurea să devină zi liberă. Propunerea vine din partea PSD pentru a lăsa mai mutl timp parlamentarilor să se ocupe de campania electorală.

Şedinţa Senatului, suspendată

Spre deosebire de deputaţi, senatorii „nu şi-au revenit din concediu“, aşa cum a spus social-democratul Viorel Arcaş, iar şedinţa de plen nu a putu fi ţinută din lipsă de cvorum.Senatorii trebuiau să ia în discuţie proiectul de declaraţie propus de Călin Popescu Tăriceanu ca reacţie la declaraţia ambasadorului SUA în Republica Moldva.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite