Reportaj. Votul pentru Guvernul Cioloş, eşec istoric în Parlament. Ce nu s-a văzut la TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş şi Ioana Mihăilă FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
Dacian Cioloş şi Ioana Mihăilă FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Cabinetul Cioloş, care a primit doar 88 de voturi în Parlament, va intra în istorie drept Guvernul cu cea mai slabă susţinere, în urma unei şedinţe în care nu au lipsit jignirile şi atacurile la persoană. Cele mai pragmatice discursuri au fost cele ale unor lideri politici ai minorităţii: Kelemen Hunor şi Varujan Pambuccian.

Guvernul condus de Dacian Cioloş a fost cea de-a doua echipă de miniştri care au picat la votul din Parlament, după Cabinetul Croitoru (4 noiembrie 2009). Dacă Guvernul Croitoru a reuşit să strângă 189 de voturi „pentru”, Cabinetul Cioloş a luat cu 101 voturi mai puţin, fiind propunerea de Executiv cu cea mai slabă susţinere. Iar votul a avut loc după o şedinţă în care, în afară de USR-işti, aproape toţi parlamentarii prezenţi au fost preocupaţi de alte lucruri. De exemplu, deputata UDMR Csep Andrea a mers din bancă în bancă ca să-i fie semnat un proiect legislativ de colegii din Parlament.

Aleşii AUR au luat faţa USR prin numeroasele live-uri făcute pe paginile lor de Facebook. Dacă în fosta legislatură, USR se ocupa cu asemenea transmisiuni, fruntaşă fiind Cosette Chichirău, acum George Simion şi colegii săi domină acest mod de comunicare. De altfel, Simion a transmis şi numărarea voturilor din sala de Birou Permanent, o încăpere unde presa nu are acces. Astfel, orice persoană care a urmărit transmisiunea în direct a liderului AUR a putut să vadă în timp real numărarea voturilor.

În sala de plen s-au evidenţiat prin vociferări şi jigniri deputaţii PSD Radu Cristescu şi Daniel Ghiţă. De altfel, Cristescu i-a spus în nenumărate rânduri lui Cioloş „premierul spirală” şi l-a acuzat de moartea a sute de oameni. Printre puţinele voci raţionale şi cu mesaje articulate, nu cu atacuri la persoană, au fost liderii UDMR, Kelemen Hunor, şi Grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian, cei care au denunţat „circul politic” şi au vorbit de marile urgenţe ale ţării, dat fiind că România este într-o triplă criză: politică, sanitară şi socială.

Revolta a doi liberali

Doi deputaţi PNL apropiaţi de Ludovic Orban au încălcat disciplina de partid şi au votat în favoarea Guvernului Cioloş. Cei doi sunt foşti consilieri ai lui Ludovic Orban şi au militat în ultimele săptămâni pentru propunerea unui nou premier din partea PNL, altul decât Florin Cîţu. Cei doi aleşi şi-au motivat gestul prin faptul că PNL nu a mers cu nicio propunere, iar România, fiind într-o perioadă de criză, ar trebui să aibă un Executiv cu puteri depline.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite