Reportaj de la sediul ARD: cum au trăit liderii PDL dezamăgirea votului. Campanie cu Moş Crăciun şi brad în culorile alianţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atmosfera la sediul ARD era apăsătoare, încă din timpul zilei. În ciuda mesajelor optimiste lansate de Traian Ungureanu ori Adriean Videanu, veştile din teritoriu confirmau scorul aşteptat, în jur de 20%. Mesajul de la finalul zilei, transmis de Vasile Blaga, a completat o zi în care liderii păreau să gândească direct strategia post alegeri.

Sediul ARD arăta ca un veritabil studio de televiziune, cu zeci de camere de televiziune şi reporteri. Toată lumea aştepta rezultatele finale ale votului, dar pe datele preliminare se cunoştea, în linii mari, rezultatul.

Singurul lider care a vorbit de la sediul partidului a fost Traian Ungureanu, purtătorul de cuvânt al alianţei. Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu sau Mihail Neamţu se luptau cu nămeţii în Arad sau Timiş şi căutau soluţii pentru a ajunge în timp util la Bucureşti.

ARD, campanie cu Moş Crăciun

Pentru că în ziua campaniei nu puteau folosi însemne electorale, liderii ARD au găsit o soluţie. În stânga microfonului de unde se lansau mesajele, trona un brad împodobit în culorile alianţei. Acesta era însoţit de un Moş Crăciun în mărime naturală, dar şi un ursuleţ care ţinea o inimă în braţe, simbolul ARD în această campanie.

Vasile Blaga, discurs de serviciu şi gafă de proporţii

În jurul orei 20.00 a început agitaţia cu adevărat. Liderii ARD nu ştiau dacă Vasile Blaga va ajunge la timp. Zăpezile care au căzut în judeţul Timiş i-au îngreunat liderului PDL venirea spre Bucureşti.

Cu doar câteva minute înaintea orei 21.00 a început pregătirea decorurilor. Bradul, ursuleţul şi Moş Crăciun au fost daţi la o parte, iar în locul lor au fost amplasate panouri cu sigla ARD.  

Televiziunile anunţaseră exit-pollurile, la sediul USL Crin Antonescu şi ceilaţi lideri USL sărbătotoreau victoria. La sediul ARD, linişte totală. Încă nu se ştia exact când va ajunge Vasile Blaga.

În cele din urmă, liderul PDL a ajuns, cu 11 minute după ora 21.00. Discursul său a debutat însă cu o gafă de proporţii. "ARD a dus în această campanie electorală o campanie de manipulare extraordinară", a fost debutul discursului lui Vasile Blaga. A fost corectat imediat din sală, dar ca un lider politic cu experienţă nu s-a lăsat influenţat de această greşeală. Şi-a dus discursul până la capăt, însă în sediul ARD domnea o atmosferă apăsătoare.  

Rezultatele parţiale ale votului vorbesc de la sine. Conform tututor exit-pollurilor, ARD a obţinut în jur de 20%. Marea lovitură ar putea veni însă la nivelul liderilor, care riscă să nu prindă un loc în Parlament. Din primele date, Elena Udrea ori Vasile Blaga par să fi pierdut alegerile în propriile colegii.

Sediul ARD s-a mutat în Modrogan unde se află sistemul de numărătoare paralelă. După cum ne-a obişnuit, Videanu va ieşi pe tot parcusul nopţii pentru a anunţa rezultatele înregistrate după numărătoarea parţială.
 


Alegeri parlamentare 2012: retrospectiva zilei de duminică

Ziua de duminică a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.

Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.

Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.

Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.

Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.

În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.

Presa internaţională relatează despre mult-anunţata şi deloc surprinzătoarea victorie a USL, subliniind că alianţa lui Băsescu, ARD, a fost sancţionată de alegători din cauza măsurilor de austeritate aplicate. De asemenea,  publicaţiile internaţionale se concentrează asupra conflictului Băsescu-Ponta şi „coabitarea problematică” ce urmează.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite