REPORTAJ Cum s-a văzut mitingul ACL din mijlocul mulţimii: „Ponta se luptă cu balaurul Băsescu, Iohannis cu o caracatiţă comunistă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, şi-a lansat candidatura la alegerile prezidenţiale sâmbătă, în faţa a peste 30.000 de susţinători ai Alianţei Creştin Liberale, la câteva sute de metri de Palatul Victoria. Reporterii „Adevărul” au luat pulsul mulţimii strânse în faţa Guvernului şi au discutat cu simpatizanţii veniţi din toate colţurile ţării.

Cu puţin înainte de ora 11.00, Piaţa Victoriei din Bucureşti, în mod obişnuit pustie sâmbăta, este înţesată de oameni care aşteaptă debutul evenimentului ACL: lansarea candidaturii lui Klaus Iohannis, primarul de la Sibiu.

Veniţi cu aproape două ore înainte de începerea evenimentului, câţiva dau semne că ar ceda şi se îndreaptă deja către gurile de metrou, ca să se încălzească şi să cumpere o cafea la un leu. "Plecaţi deja?", îi întrebăm, iar ei răspund, milităreşte: "Nu plecăm nicăieri! Luăm o băutură caldă şi-l aşteptăm pe domnu' Iohannis!".

Simpatizanţii sunt peste tot: cei mai mulţi s-au adunat în Piaţa Victoriei, în faţa scenei unde Aurelian Temişan, gazda evenimentului, se pregăteşte să susţină un adevărat recital electoral, în timp ce alţii şi-au găsit loc pe scările Muzeului Antipa, pe băncile din preajma Parcului Kiseleff şi s-au deplasat chiar înspre Muzeul Ţăranului Român.

 Zeci de autocare, din toate judeţele ţării, ocupă Bulevardul Kiseleff pe o distanţă de sute de metri, iar cei mai vârstnici dintre susţinătorii lui Iohannis se îndeamnă unul pe celălalt să ocupe băncile din jurul parcului. Oamenii au călătorit pe distanţe lungi, sunt obosiţi şi înfometaţi, cel puţin asta ne povestesc doi vârstnici, un el şi o ea, care scot din sacoşe pulpe de pui aduse de acasă. Dacă pensionarii preferă să stea pe bancă, tinerii se încălzesc cel mai bine în mijlocul mulţimii. Cei mai mulţi ţin, deasupra capetelor, pancarte cu mesaje împotriva Guvernului. 

"Iohannis face, Ponta se preface!", "Dacă furi la doctorat, sigur furi şi de la stat", "Iohannis a dovedit, Ponta doar ne-a păcălit", "Micul Titulescu=noul Ceauşescu" sau "Fă, Ponta, vrei la Cotroceni?" sunt câteva dintre mesajele afişate la miting. 

Discursurile de pe scenă sunt comentate şi disecate de cei prezenţi, iar când pe scenă apare secretarul general al PPE, Antonio Lopez, care vorbeşte în limba spaniolă, oamenii se amuză. Nu îl cunosc, dar ascultă traducerea şi încuviinţează. Lopez le spune că Ponta nu trebuie să iasă preşedinte, că viitorul îi aparţine lui Klaus Iohannis. "Aia e, tată!", încep să strige simpatizanţii din Bucureşti. 

"Iohannis se luptă cu caracatiţa"

Pe băncile din faţa Muzeului Antipa, oamenii comentează candidatura lui Iohannis. O femeie blondă, între două vîrste, rujată puternic discută cu un pensionar. Nea Gheorghe, cum ne îndeamnă să îi spunem, se declară un pesimist moderat. "Dacă iese preşedinte, ce se întâmplă?", îi spune doamnei de alături, Cornelia, care ne transmite că Iohannis trebuie să fie ales, fiindcă e un om bun. 

"Ce se schimbă", continuă nea Gheorghe. "Nu rămâne acelaşi prim-ministru? Întreb în situaţia în care ajunge preşedinte. Poate schimba Guvernul?". Femeia răspunde, ezitant: "Sigur". "Nu ştiu dacă sunteţi convinsă", îi reproşează nea Gheorghe şi ni se adresează. 

"Eu îl votez pe Iohannis. Dar ştiţi ce mă îngrijorează? Ponta îi dă tot înainte că luptă cu balaurul Băsescu, tocmai ca sfântul. Dar Iohannis? Ce poate face un singur om în faţa caracatiţei comuniste care s-a întins peste ţară? Ei, de asta nu ştiu cât poate să schimbe", ne spune el. 

"Fraierii încă mai speră"

Mergem mai departe şi vedem, pe trotuarele din faţa Guvernului, câteva zeci de simpatizanţi care privesc cu detaşare mitingul. Ne spun că nu sunt aduşi de partid, ci au venit de bunăvoie. Printre ei sunt cupluri, inclusiv doi tineri care se ţin de mână şi privesc către scena de pe care purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, susţine unul dintre cele mai înflăcărate discursuri ale mitingului. "Îl vreţi pe Ponta?", strigă ea în microfon, iar zeci de mii de oameni răspund, în cor: "Nuuuu!". 

"Îl vrem pe Iohannis, dar lumea nu crede că iese", ne spune Cristian, care a venit cu prietena lui, după cum declară, mai mult din curiozitate. "De ce Iohannis?", întrebăm. "Pentru că suntem fraieri, de asta. Şi fraierii speră. Nu de asta votăm cu unul sau cu altul?", întreabă el, retoric. 

Ceva mai încolo, separată de mulţime, o femeie ţine o pancartă cu un mesaj simplu: "Bucureşti pentru Klaus Iohannis". Stă nemişcată, minute în şir, dreaptă şi ascultă primele cuvinte din discursul prezidenţiabilului ACL, care începe cu: "Dragi prieteni". "De ce îl susţineţi pe Iohannis?", o întrebăm, iar ea răspunde: "Dacă vreţi să ştiţi câţi bani am luat, vă spun că nu am fost plătită. În rest, declaraţii nu fac". 


Simpatizantă ACL, la mitingul de lansare a candidaturii lui Klaus Iohannis FOTO Adevărul

image

Prezidenţiabilul ACL se prezintă drept un om simplu, un profesor venit de la Sibiu, care nu visa să vorbească unei astfel de mulţimi. Oamenii ascultă în tăcere. Iohannis le spune că vrea schimbare şi insistă pe cuvântul care, după cum comentează oamenii, s-a golit de conţinut în urechile alegătorilor. Reuşeşte, totuşi, să atingă un punct sensibil, când se adresează părinţilor. 

Vizavi de Guvern, o femeie venită din Hunedoara îşi ţine în braţe copiii. A venit din Ardeal cu cei doi băieţi, câinele lor şi trotineta celui mare. Copiii sunt obosiţi, dar femeia nu vrea să plece spre autocar, ci ne spune că stă să asculte discursul. 

"De asta am venit. Alţii au mai plecat, dar eu vreau să văd ce are de spus pentru noi, cei care am venit să îl vedem", rosteşte ea.

Între timp, pe scenă, Iohannis vorbeşte, oamenii scandează, dar glasul lor nu se aude până la Palatul Victoria. Premierul Victor Ponta, cel căruia i se adresează, se află în Statele Unite.

"Sunt un om al promisiunilor onorate, nu al scandalului, un om care construieşte, nu care distruge!". "Încă nu e prea târziu", mai spune Iohannis, spre finalul discursului, "dar peste cinci ani va fi!". 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite