REPORTAJ Recepţie la Palatul Cotroceni. PSD, ALDE, UDMR şi diplomaţii ungari, absenţi. Iohannis s-a întreţinut cu liderii PNL

REPORTAJ Recepţie la Palatul Cotroceni. PSD, ALDE, UDMR şi diplomaţii ungari, absenţi. Iohannis s-a întreţinut cu liderii PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs FOTO Mediafax

Reprezentanţii politici ai PSD, ai ALDE şi ai UDMR nu au dat curs invitaţiei Administraţiei Prezidenţiale pentru recepţia de Ziua Naţională, fiind prezenţi doar lideri şi parlamentari ai PNL, ai USR, ai PMP şi ai minorităţilor naţionale. Preşedintele Klaus Iohannis a discutat astfel cel mai mult cu liberalii, prezenţi în număr mare la recepţie, şi cu reprezentanţii instituţiilor din România şi cu cei ai corpului diplomatic.

Ştiri pe aceeaşi temă

La recepţia de anul acesta de la Palatul Cotroceni, organizată cu prilejul Zilei Naţionale, au fost invitate aproximativ 500 de persoane, în cea mai mare lor parte diplomaţi, personalităţi culturale, şefi ai instituţiilor publice din România şi ai cultelor religioase. Din rândul politicienilor, au venit membrii Guvernului, iar reprezentarea Parlamentului ar fi trebuit să aibă loc la nivelul comsiilor parlamentare şi al conducerii partidelor, fiind invitaţi membri PSD, ALDE, PNL, UDMR, PMP, USR şi ai minorităţilor naţionale.

PSD, la fel ca ALDE, nu a dat curs invitaţiei Administraţiei Prezidenţiale, niciunul dintre şefii de comisii din partea social-democraţilor nefiind prezenţi. De la nivelul conducerii PSD, singurul lider marcant invitat a fost Florin Iordache, care este şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, însă nici acesta nu a venit, fiind la evenimentele dedicate Zilei Naţionale de la Alba Iulia.

Mulţi lideri politici nu au fost prezenţi nici din cauza problemelor penale, cele mai cunoscute cazuri fiind cel al lui Liviu Dragnea, preşedinte PSD, şi al lui Călin Popescu Tăriceanu, şeful ALDE, care nu au fost invitaţi de către şeful statului. Cele două partide nu au trimis astfel nici alţi reprezentanţi.

Alţi mari absenţi au fost parlamentarii UDMR, din partea formaţiunii fiind prezent doar preşedintele CNCD, Csaba Asztalos. La fel, au lipsit şi membrii diplomaţiei de la Budapesta, deşi ambasadorul maghiar confirmase prezenţa. Confirmarea a avut loc însă înaintea declaraţiilor din Ungaria, de unde s-a transmis ca diplomaţii maghiari să nu participe la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale a României. Dacă absenţa ambasadorului ungar poate fi astfel explicată, liderii UDMR nu au transmis motivul pentru care nu au participat la ceremonie.

Au fost prezenţi, însă, printre alţii, Valeriu Steriu, preşedinte executiv al PMP, şi Nicuşor Dan, preşedinte USR, precum şi mai mulţi parlamentari ai minorităţilor naţionale.

De departe, însă, cel mai bine reprezentat partid a fost PNL, din partea căruia au paticipat preşedintele Alina Gorghiu, liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, precum şi parlamentarii Teodor Atanasiu, Nini Săpunaru, Gigel Ştirbu, Mario Oprea, Anca Boagiu şi Marius Obreja.

Imediat după discursul rostit, Klaus Iohannis a făcut un tur al sălii, oprindu-se şi în mijlocul grupului de liberali, unde a zăbovit preţ de câteva minute.

Preşedintele Iohannis nu a stat foarte mult printre invitaţi, iar la plecarea sa liberalii au venit către jurnalişti pentru a-i întreba dacă au făcut cumva poze în timp ce discutau cu şeful statului.

Preşedintele s-a oprit puţin şi în rândul jurnaliştilor, glumind că ei sunt "purtătorii lui de mesaje" şi că acum ar trebui totuşi să se relaxeze şi să ciocnească o şampanie de Ziua Naţională.

O prezenţă la fel de fugară a fost şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a plecat la scurt timp după ce preşedintele şi-a încheiat discursul. Printre cei mai activi invitaţi se aflau directorul SRI, Eduard Hellvig, care schimba frecvent grupul de discuţii, dar şi adjunctul său, Florian Coldea. În schimb, diplomaţii s-au rezumat în mare parte la grupuri formate din ambasadori din ţări vecine sau prietene. O excepţie a fost ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, care se afla în centrul unui grup numeros, povestind o anecdotă.

Traian Băsescu şi Ion Iliescu au plecat la rândul lor destul de repede, în timp ce Emil Constantinescu a stat către finalul recepţiei, la fel ca şi premierul Dacian Cioloş.

Invitaţii s-au destins şi la masa bogată oferită de Administraţia Prezidenţială, diplomaţii fiind plăcut surprinşi că era servită şi "polenta" (mămăligă) şi sarmale, deşi la acestea din urmă aveau dificultăţi în a pronunţa corect numele mâncării. Invitaţii români glumeau însă că mâncarea este mai bună "decât pe vremea lui Băsescu".

Recepţia a durat aproximativ o oră.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările