Reportaj. Cum a patentat PSD anticomunismul de tip comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La comanda lui Liviu Dragnea, peste 4.000 de social-democraţi adunaţi la Congres au condamnat simbolic, ridicându-se în picioare, dictatura comunistă, dar şi violenţele de la Mineriada din 1990. Ion Iliescu s-a ridicat şi el, condamnând astfel o parte din istoria vieţii sale, deşi în discursul său a recomandat o deplasare şi mai la stânga a partidului, ideologie pe care o îmbrăţişează şi liderul Liviu Dragnea

Liviu Dragnea şi-a început mandatul în fruntea PSD încercând să înlăture de pe costumul partidului scamele trecutului: comunismul, corupţia şi baronii. În cadrul Congresului PSD, desfăşurat ieri la Sala Palatului, Liviu Dragnea le-a cerut celor peste 4.000 de delegaţi să se ridice în picioare şi să le ceară scuze românilor pentru că partidul nu a condamnat mai devreme dictatura comunistă şi violenţele care au urmat Mineriadei din vara anului 1990.

„Vreau să vă ridicaţi în picioare şi să păstrăm un moment de reculegere în memoria victimelor dictaturii comuniste şi să cerem iertare României şi românilor pentru că nu am făcut acest gest până acum“, le-a spus Dragnea celor peste 4.000 de delegaţi prezenţi la Congresul PSD.  „Nu am avut curajul să condamnăm crimele dictaturii comuniste. Nu ne-am asumat unele greşeli făcute în primii ani de după Revoluţie, cum ar fi violenţele din Piaţa Universităţii“, a continuat liderul PSD. Sala s-a ridicat în picioare. Fostul preşedinte Ion Iliescu, pe care îl furase somnul în timpul discursului lui Liviu Dragnea, a fost trezit de apelul liderului PSD, urmând gestul tuturor celorlalţi social-democraţi care se aflau în picioare. Aşadar, Ion Iliescu a condamnat şi el comunismul, dar mai mult la grămadă, pentru că nu prea ştia ce se întâmplă în jurul său. Comicul de situaţie este cu atât mai puternic cu cât Ion Iliescu este cercetat în acest moment de procurorii Parchetului General în Dosarul mineriadei din 1990.

La finalul Congresului, jurnaliştii l-au întrebat pe Dragnea dacă nu cumva a vrut să-i bată obrazul lui Ion Iliescu. „N-am avut o declaraţie de atac la adresa domnului Iliescu. Sincer. Domnul Ion Iliescu a fost un disident în regimul trecut“, a spus Liviu Dragnea, serios. Şi Marian Oprişan îl vede erou pe Ion Iliescu. „PSD nu a fost niciodată comunist. Să terminăm cu această marotă inventată de adversarii noştri politici. Cum să fie PSD comunist când în frunte cu Ion Iliescu, eu, pe 21 decembrie, am plecat la Bucureşti să dăm jos acel regim de teroare comunist din România? Ion Iliescu a fost în fruntea acelei mişcări. Noi am dat regimul Ceauşescu jos şi tot ce reprezenta el rău în ţara noastră. Ca să fiu foarte clar“, a susţinut Oprişan.

Deşi a luat cuvântul, Ion Iliescu n-a scos o vorbă despre trecutul partidului, ci a privit către viitor: şi-a îndemnat colegii să susţină o stângă mai radicală, elogiind partide de tipul Syriza din Grecia sau Podemos din Spania, precum şi pe noul lider al laburiştilor britanici, Jeremy Corbyn, considerat un marxist feroce.
„Eu am fost mai aproape de Adrian Năstase, am dus partidul mai la centru. Domnul Iliescu se întâlneşte cu domnul Dâncu“, a comentat Ponta, cu trimitere la faptul că Vasile Dâncu este sfătuitorul din umbră al lui Dragnea.

„Nu trebuie să ne cerem scuze“
Pe hol,  Marian Oprişan a făcut o distincţie clară: n-a condamnat evenimentele de la Mineriadă. „Eu cred că nu trebuie să ne cerem scuze. Imaginaţi-vă că astăzi, în Piaţa Universităţii, când avem o ţară democratică sar nişte oameni cu sticle Molotov şi cu corturi, se aşază în faţa Guvernului neautorizat. Ce credeţi că ar face forţele de ordine. Îmi pare rău, felul în care au intervenit a fost cât se poate de natural. Vreau să înţelegeţi un singur lucru: niciodată, în nicio democraţie consolidată... Uitaţi-vă în Statele Unite ale Americii, la violenţă se răspunde cu violenţă“, a explicat Marian Oprişan. „Dacă doi, trei colegi n-au vrut să-şi ceară scuze, este problema lor. Cine vrea să meargă cu mine înainte, foarte bine. Cine nu, să rămână de căruţa istoriei“, l-a taxat Dragnea.

Mihai Sturzu, liderul tineretului social-democrat, apropiat al lui Victor Ponta, a încercat să arate că PSD nu poate să se disocieze de eticheta de partid comunist atâta vreme cât social-democraţii nu au avut alternativă la Liviu Dragnea pentru funcţia de preşedinte al PSD. „Săptămâna trecută am avut alegeri cu un singur candidat. Domnul Ion Iliescu a asociat acest tip de alegeri cu cel al lui Ceauşescu şi bine a făcut. Oameni buni, vă propun ca acest Congres să nu valideze alegerile de săptămâna trecută“, a cerut Sturzu, spre surprinderea asistenţei. Nimeni nu se aştepta la astfel de vorbe. „Aţi terminat cu Băsescu şi acum aţi început cu comunismul“, i-a reproşat un delegat lui Sturzu. Liderul TSD a plătit preţul disidenţei mai târziu, când nu s-a regăsit pe lista celor zece vicepreşedinţi aleşi.

În afară de Sturzu, doar un singur lider PSD s-a mai încumetat să critice pe noul preşedinte: Constantin Niţă. „Domnule Dragnea, vă spun: candidând singur, nu aţi câştigat. Asta nu este modernitate. Azi, în PSD, dacă faci parte din grupul celor aflaţi la putere, nu mai contează pregătirea profesională. Nu e bine“, a spus Niţă, care mai târziu a simţit şi el ce înseamnă să nu faci parte din echipa câştigătoare: a pierdut lupta cu Valeriu Zgonea pentru funcţia de preşedinte executiv. În plus, Niţă n-a prins nici măcar un post de vicepreşedinte.

Sancţiunile pentru penali, amânate
Din planul de reformare al lui Dragnea face parte şi eliminarea corupţilor din rândurile partidului, însă liderul PSD a început cu o amânare. Rezoluţia de la Sinaia, votată în primăvară, care prevedea sancţiuni pentru penalii PSD în funcţie de faza procesuală în care se află, nu a fost introdusă pe ordinea de zi a Congresului, ci va face parte dintr-un Cod de conduită mai amplu, care nu se ştie când va intra în dezbatere. „Nu putem câştiga încrederea oamenilor dacă nu înlăturăm eticheta corupţiei. Am adoptat în primăvară nişte criterii de integritate, care sunt foarte bune, dar care ar putea fi şi foarte practice dacă ar fi aplicate. Acele criterii nu sunt incluse în statut şi vreau să fiţi de acord că adoptăm un cod de conduită, care să includă mai mult decât aceste criterii. Vă propun să-l supunem unei dezbateri serioase, apoi să-l adoptăm definitiv şi dacă-l adoptăm să-l respectăm”, a arătat Dragnea, condamnat în primă instanţă la un an cu suspendare.

„Victor, te tăiem de la Facebook“
Congresul PSD a constituit un prilej şi pentru a testa reacţia membrilor simpli ai PSD în raport cu liderii partidului. Deşi în discursuri Victor Ponta, dar mai ales Liviu Dragnea au mimat o prietenie veşnică, în gesturi, ruptura dintre cei doi era evidentă. Liviu Dragnea, validat în funcţia de preşedinte al PSD, ar fi trebuit să fie vedeta zilei, însă premierul Victor Ponta a reuşit să strângă cele mai multe aplauze şi singurele scandări ce s-au auzit ieri la Congresul PSD. Întreaga sală s-a ridicat în picioare şi a strigat secunde bune „Victor Ponta“. „Acum m-am emoţionat“, a răspuns Ponta. Nici gestul lui Liviu Dragnea de a se aşeza nu i-a oprit pe social-democraţi din ropotele de aplauze, liderul PSD neavând încotro şi s-a ridicat din nou. „Liviu a ştiut din prima zi că are mandatul meu de prim-ministru pe masă. Glumeam cu Liviu că doar PSD poate trece o moţiune de cenzură. Să-mi spuneţi, când e momentul, să ne pregătim, dacă e cazul“, a spus Ponta, cu o ironie mai mult amară. „Victor, să nu ne mai faci vreo nefăcută! O să te tăiem de la Facebook“, a răspuns Dragnea, făcând aluzie la faptul că Ponta şi-a anunţat demisia din fruntea PSD  pe Facebook. ;

„Locotenenţii“ lui Dragnea

Preşedinte executiv: Valeriu ZgoneaPerdant: Constantin Niţă.

Vicepreşedinţi: Andrei Dolineaschi, Victor Negrescu, Georgian Pop, Nicolae Bănicioiu, Ionuţ Vulpescu, Mihai Tudose, Gheorghe Şimon, Gabriel Vlase, Mihai Chirica şi Viorel Ştefan. Perdanţi: Mihai Fifor, Adrian Dobre, Constantin Niţă, Mihai Sturzu şi Cătălin Rădulescu.

Vicepreşedinţi (locurile rezervate femeilor): Gabriela Firea, Olguţa Vasilescu, Ecaterina Andronescu şi Doina Pană. Perdante: Gabriela Creţu şi Aurelia Fedorca.

Citeşte şi:

Ion Iliescu, pus sub învinuire. El şi fostul şef al SRI Virgil Măgureanu, acuzaţi oficial de infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite