Reportaj. Ce nu s-a văzut la TV la moţiunea de cenzură: jigniri repetate, alianţe de conjunctură şi zeci de aleşi care refuză să poarte mască de protecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Roman a fost ridicat cu forţa de la prezidiu. Alături de liberal au fost doar o mână de PNL-işti în sală. FOTO Inquam Photos / George Calin
Florin Roman a fost ridicat cu forţa de la prezidiu. Alături de liberal au fost doar o mână de PNL-işti în sală. FOTO Inquam Photos / George Calin

Citirea moţiunii de cenzură USR - AUR a adâncit conflictul dintre PNL şi USR. Florin Roman a fost îndepărtat cu forţa de membri din partidul lui George Simion de la prezidiul de unde conducea şedinţa, după ce nu mai voia să lase microfonul. În acelaşi timp, deşi adversari declaraţi, liberalii şi PSD au votat cot la cot împiedicarea unei dezbateri şi a unui vot pe moţiune în zilele următoare.

Liderul deputaţilor PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Florin Roman, a fost delegat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban pentru a putea prezida şedinţa comună a camerei Deputaţilor şi Senatului în care avea să fie citită moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR. În tot acest timp preşedintele Camerei Deputaţilor se afla la Constanţa, acolo unde îşi prezenta moţiunea privind candidatura sa pentru un alt mandat la şefia PNL.

Deputatul a refuzat să introducă pe ordinea de zi, la solicitarea liderului deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, votul privind stabilirea unui calendar pentru moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR. Astfel că, liderului i s-a reproşat că nu o lasă pe preşedinta Senatului Anca Dragu să vorbească şi că a pus stăpânire pe microfoane. Deputatul AUR Dan Tănasă s-a ridicat în picioare şi a început să ţipe, motiv pentru care colegii din jurul lui au sărit să îl calmeze.  „Băi mafiotule, lasă microfonul!”, a ţipat deputatul.

Florin Roman a fost îndepărtat cu zgomot, după ce parlamentarii AUR au strigat la el şi au sărit să îl tragă de la pupitrul plenului. Liderul liberal a încercat să treacă la citirea moţiunii de cenzură, însă în final a renunţat declarând şedinţa plenului reunit închisă, după ce i-a fost tras scaunul de sub şi a încercat să ţină microfonul doar pentru el.

Preşedintele Senatului Anca Dragu a redeschis imediat şedinţa. „Stimaţi colegi trebuie să clarificăm acest aspect în care acest atribut de a conduce şedinţele comune revin preşedinţilor”, le-a transmis  Anca Dragu colegilor parlamentari, fiind aplaudată.

Birourile Permanente Reunite stabiliseră anterior că votul pentru moţiunea de cenzură să fie amânat până după decizia CCR cu privire la sesizarea făcută de premierul Florin Cîţu în ceea ce priveşte moţiunea de cenzură depusă de AUR şi USR PLUS. Încercarea USR-iştilor şi a celor din AUR a picat la vot, după ce PNL, PSD şi UDMR au făcut front comun pentru a bloca dezbaterea şi votarea rapidă a moţiunii de cenzură. De altfel, dintre liberali au venit puţin peste jumătate la citireea moţiunilor, o prezenţă mai consistentă fiind cea a PSD.

Copreşedintele AUR George Simion s-a plimbat printre senatori şi deputaţi şi a transmis live pe internet evenimentele din timpul şedinţei comune. El a fost înconjurat de grupul său la intrarea şi la ieşirea din sala de plen, spre deosebire de copreşedintele USR PLUS care a intrat de această data singur în plen. O bună parte dintre parlamentarii AUR, inclusiv liderul nu au purtat mască, acesta fiind un obicei cu care parlamentarii AUR i-au obişnuit deja pe cei din jur. În timp ce era în live şi o provoca pe Alina Gorghiu, liberala i-a transmis că se comportă „ca o maimuţă”.

Nici copreşedintele USR PLUS, Dan Barna nu a scăpat de injurii. La ieşirea din plenul reunit, în timpul declaraţiilor comune cu colega sa de partid şi  preşedinta Senatului, Anca Dragu, deputatul PSD i-a strigat de mai multe ori liderului, dintr-un grup de alături, să meargă „la puşcărie”. 

În urma evenimentelor din plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, Florin Roman a anunţat că depune plângere penală împotriva celor care l-au îndepărtat de la pupitru, spunând că a fost blocat şi nu a fost lăsat să îşi exercite mandatul constitutional, cel de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, prin forţa, huliganism, injurii şi agresiune fizica. La rândul său, liderul AUR, George Simion a declarant că Florin Roman „o să aibă o plângere penală” din partea AUR „pentru uzurpare de calităţi oficiale”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite