Reportaj. Ce nu s-a văzut la TV la moţiunea împotriva lui Voiculescu: jigniri de o parte şi alta, dezinteresul liberalilor şi lipsa soluţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Prima moţiune simplă din această sesiune parlamentară a fost prilej de atacuri la persoană, jigniri venite din partea Opoziţiei, dar şi a Puterii, dar şi o luptă dusă în ceea ce priveşte procedurile parlamentare pentru ca luni seară să fie dat şi votul împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Echipaţi cu pancarte împotriva lui Vlad Voiculescu, social-democraţii au cerut de la începutul moţiunii preşedintei de şedinţă, Cristina Prună, să ia poziţie pentru ieşirea din sală a doi europarlamentari - Dacian Cioloş şi Dragoş Pîslaru. În timp ce aceştia erau pe picior de plecare, social-democraţii şi parlamentarii AUR începuseră deja să aplaude şi să dea din picioare, ca după un gol al formaţiei preferate.

Chemat la microfon, Vlad Voiculescu a avut probleme în a se auzi în toată sala, după ce social-democraţii au vorbit peste acesta şi l-au huiduit de fiecare dată când ministrul menţiona „PSD”. „Lasă teoria, bă!”, exclamă un parlamentar. 

„Autorul moral al dezastrului din Sănătate este PSD”, exclamă Vlad Voiculescu, în timp ce parlamentarii USR-PLUS din sală încep să se trezească la viaţă şi aplaudă, încercând să acopere strigătele cu „demisia” venite din tabăra social-democraţilor. În acest timp, liberalii stau cuminţi în banci, iar din când în când, unul câte unul părăseşte sala.
 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Sedinţă a Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva ministrului sănătăţii Vlad Voiculescu 15 februarie 2021 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„A venit Cioloş să vă ia apărarea”

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis aleargă de la un coleg la altul, îi bate cu palma peste spate şi îi îmbărbătează în urale. La un moment dat, o parte din telefoanele social-democraţilor primesc toate în acelaşi timp un bip, semn al unui mesaj intern. Deodată, PSD începe să strige „demisia”, de data asta acoperindu-l complet pe Voiculescu”. „Puteţi striga demisia 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, patru ani de zile. Eu nu-mi voi da demisia”, le-a transmis ministrul, dând startul unei lupte de huiduieli versus aplauze, la care se alătură şi Dragoş Pîslaru, singur, de la balcon.

După intervenţia lui Sorin Grindeanu, la microfon urmează liberalul Cristian Băcanu, care încearcă să facă un bilanţ al ultimilor miniştri ai Sănătăţii daţi de PSD, însă nu are sorţi de izbândă întrucât este acoperit de huiduielile social-democraţilor. În apărarea sa sar USR-iştii, care au venit şi ei cu o serie de pancarte. De la amintiri că ultimii miniştri au PSD au fost trimişi în judecată, până la mesaje simple precum „Susţin Vlad Voiculescu” sau „Vlad Voiculescu, nu esti singur”.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Sedinţă a Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva ministrului sănătăţii Vlad Voiculescu 15 februarie 2021 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Domnul ministru, văd că a venit tăticul Cioloş să vă ia apărarea. (...) AUR va vota moţiunea de cenzură”, anunţă George Simion, în aplauzele parlamentarilor AUR, dar şi a celor de la PSD. „Voiculescu îşi ia notiţe. Uite, sigur îşi dă demisia acolo”, spune triumfător un parlamentar AUR, către colegul de bancă.

Revenindu-i rândul la microfon, Alfred Simonis dă drumul artileriei grea şi începe să-l ironizeze pe Vlad Voiculescu. „Scrie pe pancartele voastre că Vlad nu e singur. Sunteţi la matrimoniale? Are industria farmaceutică cu dânsul? (...) Aţi fost protagonistul unui film, Colectiv. Aveţi de gând să faceţi şi partea a doua despre Balş? Veţi fi eroul şi în filmul acesta? (...) Dacă aţi fi avut o minimă decenţă aţi fi plecat acasă”, afirmă Simonis, în uralele colegilor.

USR: Sunteţi praf şi pulbere. Nu ne daţi nouă lecţii niciodată!

Reacţia nu se lasă aşteptată, iar deputatul USR Emanuel Ungureanu este la un pas de a ţipa direct în microfon, afirmând mai multe atacuri sau jigniri la adresa membrilor PSD. „Am fost la spitalul din Târgu Jiu unde curgea la propriu rahatul pe pereţi (...) Vlad, pesediştii şi-au lăsat 4 bombe: una este Bumbac, una este Angheloiu, una este Bărduţ şi doamna Şerban. Grindeanu ne-a scos în stradă şi apoi a scos peşti din baltă cu Dragnea. Nu toţi cei care sunteţi în băncile PSD sunteţi nenorociţi, cei care v-aţi simţit aşa aţi strigat. Sunteţi praf şi pulbere, nu ne daţi nouă lecţii niciodată!”.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Sedinţă a Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva ministrului sănătăţii Vlad Voiculescu 15 februarie 2021 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democraţii nu-l iartă şi încep să bată din picioare, să dea cu palmele peste birouri şi să strige la unison „ieşi afară”. Scenariul s-a repetat când Vlad Voiculescu a urmat la microfon, încercând să răspundă la acuzaţiile deputaţilor. „Aţi trimis filmul la Hollywood? V-aţi luat premiul? Nu aveţi emoţie. Turnătorii din familie v-au spălat pe creier”, se aude din tabăra social-democraţilor.

Bătălia microfonului

„Am fost încântat de spectacolul de azi. Au fost momente bune”, rezumă Vlad Voiculescu, după care Cristina Prună declară şedinţa închisă. Nici bine nu anunţă acest lucru că Alfred Simonis sare din bancă pentru o solicitare şi anunţă că ar vrea că votul moţiunii simple să se dea în momentul respectiv, când aproape toţi liberalii părăsiseră deja sala. În urma sa vine liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache, care-i aminteşte că şedinţa a fost declarată închisă. Simonis nu se lasă însă şi îi ia microfonul din mâna liberalului şi începe să lanseze atacuri. Fără succes însă, întrucât peşedinta de şedinţă în taie microfonul.

„Huooo. Daţi drumul la microfon! Nesimţiţilor!” strigă social-democraţii, urmaţi de Alfred Simonis, care exclamă că şedinţa nu a fost încheiată. „Vot! vot! vot!”, exclamă acum PSD şi AUR, în timp ce restul parlamentarilor privesc cu confuzie către Cristina Prună. Către preşedinta de şedinţă au fost transmise mesaje nepotrivite pentru o sală de plen, fiind mai degrabă întâlnite pe stadioane. „Nu puteţi să închideţi această şedinţă!”, strigă din nou Alfred Simonis. Acesta e tăiat de Prună care declară că „am închis şedinţa şi urmează interpelările deputaţilor”. 

Încetul cu încetul, sala începe să se golească, iar singurul parlamentar care a dorit să vorbească în plen la interpelare vorbeşte cu o sală goală. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite