Reportaj. Ce nu s-a văzut la TV la moţiunea de cenzură: nervi, trădări, negocieri om la om, disperarea plecării de la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecerea moţiunii de cenzură a avut toate elementele unei victorii de care Opoziţia îşi va aduce aminte mult timp de acum încolo: negocieri purtate până la punerea bilelor în urne, trădări de ultim moment şi feţe pe care s-a văzut dezamăgirea pierderii puterii, pe măsură ce numărul votanţilor creştea.

GALERIE FOTO


PSD şi partidele din Opoziţie s-au strâns de la prima oră în Parlament pentru a număra fiecare oamenii pe care se bazează şi ultimele trădări. Ludovic Orban a ieşit încrezător la declaraţii pentru a declara că în varianta pesimistă moţiunea va trece cu 241 de voturi. N-a fost să fie. A trecut cu 238, cu trei mai puţin decât susţinea Orban, dar cu cinci peste numărul necesar.

Ceea ce nu s-a văzut la televizor au fost discuţiile tensionate între aleşi, emoţiile privind trecerea moţiunii sau modul cum unii aleşi ai Opoziţiei parcă deja se pregăteau pentru guvernare, după modul cum intermediau la telefon întâlniri cu reprezentanţi ai statului. Un asemenea caz este al unui senator PNL care în timp ce colegii săi coborau spre plenul Parlamentului, acesta da indicaţii unui interlocutor cum să meargă la o instituţie publică, să-l caute pe secretarul general al instituţiei şi să spună că vine din partea sa. 

De partea cealaltă, social-democraţii au fost mai tăcuţi, cu toate că Florin Iordache sublinia că Opoziţia nu scoate mai mult de 220 de voturi. În schimb, Petre Daea a adus zâmbetul pe buzelor colegilor şi al presei când a explicat situaţia în finului său, Mihăiţă Găină, deputat care a trecut la Pro România şi care până la urmă a votat moţiunea. „I-am zis eu să nu murdărească mâna naşului”, a explicat Daea, depsre încercarea de a întoarce votul finului său. 

Opoziţia s-a mobilizat exemplar. PNL l-a adus pe deputatul Corneliu Olar, care suferă de boală gravă, pentru a vota, la fel cum PMP a reuşit să-l aducă pe senatorul Vasile Lungu, deşi acesta avea programată aseară o intervenţie chirurgicală, potrivit unor surse politice. Opoziţia a aplaudat fiecare vot venit din partea unor aleşi de care nu erau siguri, iar vot au fost şi suprize. Una din ele a fost ridicarea din bancă a deputatului PSD Gabriel Petrea şi votarea moţiunii. A fost o lovitură dureroasă pentru PSD, la fel ca votul dat de deputatul Sorin Bota, cu toate că se reîntorsese în partid zilele trecute. 

Minorităţile, rol important în trecerea moţiunii de cenzură 

Un rol important l-au jucat şi minorităţile. 11 din cei 17 aleşi au votat moţiunea de cenzură. Potrvit calculelor PNL, opt aleşi de la minorităţi erau de încredere. Înainte de a merge la vot, Varujan Vosganian l-a chemat la el în bancă pe deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor, pentru a discuta cel mai probabil despre moţiune. Pe lângă aleşii de la minorităţi a stat şi ministrul Daniel Suciu, care a vorbit aproape 10 minute cu trei dintre ei. 

image

În timp ce Victor Ponta s-a amzat la discursul lui Dăncilă şi al altor colegi din Parlament, social-democratul Alfred Simonis (foto), liderul deputaţilor PSD, s-a lăsat copleşit de emoţii şi de mai multe ori şi-a pus mâinile în cap sau a stat gânditor, de fiecare dată când Opoziţia mai lua un vot din zona indecişilor.

Nervi în Parlament 

Între aleşi au fost şi mai multe dispute. Ponta s-a ridicat şi l-a scos de pe rândul lor pe un ales PSD care venise la deputaţii Pro România, în timp la microfonul central al Parlamentului au fost discuţii aprinse între aleşii Puterii şi Opoziţiei pe tema cine strigă deputaţii pentru a veni la vot. Disputa a fost între Lia Olguţa Vasilescu şi Cristian Buican (PNL). Până la urmă la microfon a mers un ales al minorităţilor, Dragoş Zisopol. De asemenea, o nemulţumire a fost şi faţă de omul PSD care înmâna bilele albe aleşilor, adică deputatul Cătălin Rădulescu .

Pe măsură ce votul se apropia de sfârşit şi victoria Opoziţiei era aproape, Viorica Dăncilă a fost lăsată tot mai singură de colegii săi din Guvern şi de colegi. Doar un consilier personal a rămas în permanenţă alături de Dăncilă, care a înţeles că va pierde din modul cum mai mulţi PSD-işti comentau cum se desfăşoară votul. 

Până la urmă, mobilizarea Opoziţiei, câteva trădări şi sprijinul minorităţilor a dus demiterea Guvernului Dăncilă, după o zi în care parlamentarii au trăit în suspans întregul proces al moţiunii de cenzură şi au aşteptat până în ultimul moment să vadă dacă trece sau nu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite