Reportaj. Ce nu s-a văzut la ceremonia din Parlament dedicată Regelui Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceremonia solemnă a Parlamentului dedicată Regelui Mihai nu a fost atât de solemnă pe cât a fost anunţată, fiind chiar o sursă de umor involuntar şi de plictiseală pentru numeroşi parlamentari.

Agitaţia pentru organizarea şedinţei solemne a început cu aproape o jumătate de oră înainte de eveniment. Într-o primă fază, funcţionarii din Parlament şi-au arătat nemulţumirea când au văzut că liderii PNL ţineau declaraţii de presă exact în uşa plenului. Până la urmă, liberalii au părăsit „scena“, însă prin locul prin care ar fi trebuit să treacă invitaţii, de la Familia Regală până la înaltele feţele bisericeşti şi reprezentanţi ai corpului diplomatic, se perindau inclusiv turişti veniţi să vadă Parlamentul. 

Puterea obişnuinţei

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, fost deputat PSD, a ajuns printre primii la Parlament, dar a greşit drumul spre sala de plen. Dorneanu a mers ţintă spre biroul lui Liviu Dragnea, fostul său coleg de partid, actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor. Puterea obişnuinţei. După ce i-a fost atrasă atenţia că şedinţa e în sala de plen, Dorneanu a făcut stânga-mprejur, uşor jenat.

Liviu Dragnea, liderul PSD care în ultimele zile nu prea a ieşit public, a mers să-i aştepte pe principesa Margareta şi pe principele Duda. De altfel, Dragnea a stat de vorbă cu principesa Margareta într-un birou din apropierea plenului, la această întâlnire fiind prezent şi Călin Popescu Tăriceanu. În schimb, principele Duda a fost lăsat să meargă singur spre sala de plen, acesta luând un loc într-unul dintre balcoane, nu la tribună. În schimb, principesa Margareta a fost însoţită de şefii Parlamentului şi de preşedintele Klaus Iohannis.

Atenţia la conversaţii private
Şedinţa a început cu proiectarea pe un ecran din sala plenului a ultimului discurs adresat de Regele Mihai în Parlament, în 2011. A fost singurul moment în care parlamentarii au arătat sau au mimat interesul. S-au ţinut discursuri în care a fost apreciată perioada în care Regele Mihai a condus ţara şi ceea ce a făcut acesta pentru România. Însă lungimea discursurilor au făcut-o până şi pe principesa Margareta să fie mai concentrată la discuţia cu patriarhul Daniel, nu la alocuţiunea lui Tăriceanu.  

De asemenea, Victor Ponta s-a întreţinut cu o fostă colegă din PSD, în timp ce deputatul Liviu Pleşoianu se amuza în bancă. Şeful Comisiei SRI a preferat să fie mai tăcut. A stat cu ochii doar în telefon, un gest similar fiind făcut  şi de fostul preşedinte Traian Băsescu, care îşi butona telefonul inteligent. 

Crema de brânză
Nu în ultimul rând, în timp ce vorbea Liviu Dragnea, un cameraman prezent în Parlament de la primele ore pentru a participa la dezbaterile pe legile Justiţiei, mânca de zor, într-unul dintre balcoanele sălii de plen, cremă de brânză cu pâine.


 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite