REPORTAJ Cum a murit PDL de ziua lui Vasile Blaga. Noul PNL, născut în zodia Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PDL, Vasile Blaga (dreapta), alături de preşedintele FC, Mihai-Răzvan Ungureanu, la congresul de fuziune PDL-PNL FOTO Eduard Enea
Liderul PDL, Vasile Blaga (dreapta), alături de preşedintele FC, Mihai-Răzvan Ungureanu, la congresul de fuziune PDL-PNL FOTO Eduard Enea

26 iulie 2014. Ziua în care Vasile Blaga a împlinit 58 de ani. Ziua în care Predoiu şi-a privit ceasul şi a decretat că a venit „ora României”. Ziua în care Orban a cântat imnul PDL. Ziua în care Iohannis a strălucit, iar Antonescu a lipsit. Ziua în care PNL şi PDL şi-au strâns mâna în hora electorală, la Palatul Parlamentului, sub semnul unei fuziuni simbolice care a ucis trei partide pentru ca unul singur să se nască. Noul PNL.

Puzderie de liberali şi democrat-liberali s-au adunat, sâmbătă, în Sala Unirii de la Palatul Parlamentului, pentru Congresul comun de fuziune a celor două formaţiuni. În mai puţin de o oră şi jumătate, cei aproximativ 1900 de membri PNL şi PDL au consfinţit alianţa şi au adoptat documentele necesare naşterii „noului mare partid de dreapta” cu o veche denumire – Partidul Naţional Liberal.

Fuziunea de pe scaune

În sala cu 600 de locuri, membrii partidului-mamut, care a cooptat şi Forţa Civică a lui Mihai Răzvan-Ungureanu, dar şi Iniţiativa România Liberală, s-au trezit înghesuiţi, într-o căldură sufocantă. Iohannis, precaut, i-a disciplinat pe liberali încă din Congresul PNL care a precedat reuniunea comună: vor ocupa locurile de pe dreapta, strategic. La rândul lor democrat-liberalii s-au aşezat la stânga, în timp ce pe coridoare, întârziaţii au rămas la o cafea şi la un prânz.

De pe scenă, liderii PNL şi PDL, amestecaţi, au dat semnalul uniunii. În partea stângă a sălii, Cătălin Predoiu era flancat, strategic, de Klaus Iohannis şi Mircea Ionescu Quintus, istoria vie a liberalilor. La capătul primului rând, secretarul general al PNL, Marian Petrache, zâmbea jovial către sală, în timp ce Ungureanu, marginalizat, abia ridica ochii din telefon.


De la stânga la dreapta: Mircea-Ionescu Quintus (purtând ochelari), Cătălin Predoiu şi Klaus Iohannis FOTO Eduard Enea

Mircea Ionescu Quintus Cătălin Predoiu Klaus Iohannis FOTO Eduard Enea

În partea dreaptă, Vasile Blaga, Anca Boagiu (PDL) şi liberalul Teodor Atanasiu întreţineau conversaţii. Din spate, deputatul PNL Mircea Dolha îi privea plictisit, fără să dea semne că ar demara un dialog cu PDL-istul Mircea Toader, care s-a arătat la fel de antisocial.Nimic nu din toate astea nu a mai contat, însă, după ce Iohannis şi Blaga şi-au dat mâna şi au surâs în faţa bliţurilor. 

Noul PNL, botezat de ziua lui Blaga

Primele aplauze furtunoase au răsunat chiar la scurtă vreme de la debutul Congresului, când europarlamentarul PDL Daniel Buda a anunţat numele noului partid: PNL. Liberalii au bătut din palme îndârjiţi, în timp ce, în zona ocupată de PDL, aplauzele au răsunat timid şi fără vlagă. In câteva minute, la scenă deschisă, au fost aprobate toate documentele: Protocolul de fuziune, Statutul noului partid, Programul politic. „Marele partid de dreapta are acum şi statut, e bine”, s-a pronunţat democrat-liberalul Gheorghe Flutur.

O furtună de aplauze şi o ploaie de bliţuri au însoţit şi anunţul lui Ludovic Orban care, de la microfon, i-a urat „La mulţi ani!” lui Vasile Blaga. Blaga a zâmbit, a roşit puternic şi a scos o batistă ca să-şi şteargă fruntea de sudoare. În ciuda anunţului prietenos, pe holuri, democrat-liberalii l-au luat peste picior pe liberal. „Veniţi voi în Modrogan”, a rostit un delegat PDL, pe un ton ameninţător, către colegul său. Micile tachinări şi-au făcut loc şi la nivel mai înalt. „Ai învăţat versurile lui Verde-nrourat”?, îl întreabă, ironic, un democrat-liberal pe fostul ministru Varujan Vosganian. "Vântul bate, apa trece", cântă Vosganian, pentru a arăta că este pregătit de fuziunea cu PDL. 

Udrea, pe buzele pedeliştilor

Pe coridoare, pedeliştii din mai multe organizaţii împărtăşesc impresii de la Congres, când sunt întrerupţi de un coleg de la Satu Mare. “Udrea a scris că este zi de doliu astăzi, că piere PDL”, îi informează el şi pe ceilalţi colegi. Au urmat câteva secunde de tăcere. Ne apropiem şi îi întrebăm: "Aţi asimilat ideea că de astăzi vă veţi numi PNL?". Se încurcă. Nu vor să-şi supere nici şefii de la centru, dar nu pot ascunde nici amărăciunea compromisului făcut de Blaga şi ai lui. “Dacă aşa au decis domnii de la centru, ce să facem. Noi nu am fost de acord şi mai sunt încă mulţi care se împotrivesc acestei fuziuni”, ne spune un delegat de la Satu Mare.

Mergem mai departe, unde alţi pedelişti vorbesc tot de numele marelui partid PNL, aşa cum îi place lui Iohannis să-l numească. “Cum ar fi să votăm împotriva fuziunii?”, îşi încurajează un delegat mai îndrăzneţ colegii de discuţie. “Tu îţi dai seama că o să ne ştie tot satul că noi suntem ăia cinci care au votat împotrivă la Bucureşti”, îl temperează un altul. La vot, nimeni nu s-a împotrivit voinţei conducerii PDL. Unul singur a ridicat mâna pentru a vota împotriva statutului de fuziune, în ciuda colegilor de lângă, care încercau să-i coboare mâna uitată în aer. În zadar oricum, pentru că scena din sală a trecut pe sub ochii liderilor. “S-a votat cu unanimitate”,  a strigat Gheorghe Flutur, secretarul general al PDL şi preşedintele Comisiei de Organizare.

Macovei, ignorată

Încă de la primele minute petrecute în sala Unirii, acolo unde a avut loc anterior Convenţia Naţională a PDL, Flutur a avut grijă să elimine orice element care ar fi putut tulbura ziua unificării. Pedeliştii au fost în gardă în privinţa unei posibile intervenţii a europarlamentarului Monica Macovei. "Singura care ar putea să strice acest Congres este Monica Macovei”, ne-a spus un lider democrat-liberal, cu o zi înaintea Congresului. Monica Macovei a fost ignorată în momentul în care a solicitat să ia cuvântul la tribună. "Aveţi o ştire astăzi: Macovei s-a abţinut", ne-a spus acelaşi lider PDL. Macovei nu a vorbit de la tribună, dar nici nu a votat pentru fuziunea cu liberalii, atunci când aceştia li s-au alăturat pedeliştilor în sala Unirii de la Parlament. 



Vicepreşedintele PNL, Leonard Orban, şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, la congresul de fuziune PNL-PDL FOTO Eduard Enea

Leonard Orban Vasile Blaga pdl pnl congres FOTO Eduard Enea

La Congresul comun, prezidenţiabilul PDL, Cătălin Predoiu, a ţinut un discurs, însă aplauzele furtunoase din public şi scandările numelui său l-au copleşit vizibil. 

„Sunt onorat să mă adresez partidului care a făcut România Mare şi partidului care a arătat că respectă statul de drept. Astăzi, 27 iulie…26 iulie…”, s-a încurcat el, „la două fără zece, domnule Ponta, ceasul dumneavoastră a început să bată, ceasul victoriei noastre a început să ticăie”. Instinctiv, în sală, mai mulţi liberal şi-au privit ceasurile de la mână. „E două fără un sfert, nu fără zece”, a mormăit unul. Predoiu s-a retras de la microfon, gâtuit de emoţie, şi a fost urmat de Blaga. „Acest nou partid nu este nici CDR, nici Alianţa DA, nici USL 2”, a explicat Vasile Blaga, prevenitor. Discursul proaspătului co-preşedinte PNL, după cum a fost anunţat la microfon, s-a încheiat cu aplauze prietenoase. 

Klaus - în alianţă, Crin şi-a luat vacanţă

Un Klaus Iohannis relaxat şi zâmbitor a rostit discursul de final. Iohannis a vorbit mai puţin despre unificarea dreptei şi mai mult despre rolul viitorului preşedinte. „Instituţia preşedintelui trebuie reconfigurată în raport cu cetăţenii. Preşedintele trebuie să fie un mediator, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să critice când este cazul. E nevoie de mai multă sobrietate în exercitarea funcţiei de preşedinte, e nevoie de linişte”, a spus preşedintele PNL, într-un tunet de aplauze. Fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu, a lipsit de la Congres, întrucât şi-a luat concediu chiar în această perioadă. Mai mulţi liberali cred, însă, că a fost un act de sfidare din partea fostului lor lider. De asemenea, Emil Boc a preferat să lipsească de la Congresul de fuziune.

Fuziunea simbolică

Între delegaţii celor două partide, prieteniile s-au închegat rapid, pe holuri. „Să-i chemăm şi noi la un şpriţ pe ăştia de la PDL”, i-a îndemnat un liberal pe colegii săi, la ieşirea de la Congres. Ceva mai devreme, o tânără membră PNL, îmbrăcată într-o rochie strâmtă, neagră, şi înconjurată de proaspeţii colegi democrat-liberali, striga către un penelist, pe holuri: „Aşa se fuzionează!”.  

Cât despre finalul Congresului, mai mulţi liberali au cântat, după cum au promis, imnul PNL, „Verde-nrourat”, cu excepţia preşedintelui liberal, Klaus Iohannis, care s-a mărginit să bată din palme. Aşadar, în doar câteva zeci de minute, în sala Unirii din Parlament, s-au scris câteva file care îşi vor găsi loc în paginile de istorie. Sala Unirii a primit la orele amiezii trei partide distincte şi s-a despărţit de unul nou, dar cu denumire veche: PNL. 

PDL, un brand dispărut

Congresul de fuziune dintre PNL şi PDL şi păstrarea denumirii din partea liberalilor a omorât trei partide politice: PDL, Forţa Civică şi IRL s-au predat formaţiunii conduse de Klaus Iohannis.

PDL a luat naştere în decembrie 2007, după fuziunea dintre Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat. PLD, la rândul său, a fost format în 2006, după ruperea unei aripi din PNL şi a fost condus de Theodor Stolojan. Printre foştii membri PNL care s-au regăsit în PLD s-au numărat: Gheorghe Flutur, Valeriu Stoica, Florin Aurelian Popescu. Tot în 2006, PNL şi PD formează Alianţa Dreptate şi Adevăr . PD-ul, la rândul său, este nucleul actualului PDL şi a fost condus de Petre Roman, în prezent liberal, de Traian Băsescu, de Stolojan şi, ulterior, de Emil Boc.

După fuziunea din 2007 a PD şi PLD, se naşte PDL.

Istoricul fuziunilor PDL

1992 – Frontul Salvării Naţionale fuzionează cu Partidul Democrat, al cărui nume îl păstrează

1994 – Partidul Democrat fuzionează cu Partidul Democrat al Muncii

1997 – Partidul Democrat fuzionează cu Partidul Unităţii Social-Democrate şi cu Frontul Democrat Român

2001 – Partidul Democrat fuzionează cu Alianţa Naţională

2007 – Partidul Democrat fuzionează cu Partidul Liberal Democrat şi formează Partidul Democrat Liberal 

2014 – Partidul Democrat Liberal fuzionează cu Forţa Civică şi aprobă fuziunea prin contopire cu Partidul Naţional Liberal

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite