REPORTAJ Iohannis şi-a lansat a treia carte: „Avem persoane publice ce nu pot exprima o frază coerentă“. Liberalii şi Godină au făcut coadă la autografe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan primeşte autograf de la preşedinte FOTO Iulian Bîrzoi
Raluca Turcan primeşte autograf de la preşedinte FOTO Iulian Bîrzoi

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a lansat miercuri cea de-a treia carte, „ EU.RO - Un dialog deschis despre Europa”. La evenimentul de la Sala Studiou a Teatrului Naţional au participat numeroşi lideri liberali, printre care Ludovic Orban, Raluca Turcan sau Vasile Blaga, dar şi candidatul PNL la europarlamentare Rareş Bogdan sau actorul Victor Rebengiuc. O prezenţă inedită a fost poliţistul Marian Godină, căruia preşedintele i-a urat „succes“.

De cum intri în sala Studiou a Teatrului Naţional, o masă plină ochi cu volume aşteaptă primii clienţi. „Vă recomand să cumpăraţi acum, că după o să fie îmbulzeală”, sare în ajutor unul dintre vânzători, văzând un bătrânel interesat. Câteva minute mai târziu avertismentul acestuia se adevereşte, iar mai mulţi tineri liberali răsfoiesc cu poftă cartea, oprindu-se la fiecare două-trei pagini să admire graficele de pe Eurostat. În urma lor, liberalii cu funcţii cumpără fără curiozitate şi le cer vânzătorilor şi celelalte cărţi scrise de preşedinte. Aproape imediat, de pe scări coboară un bărbat cu un teanc de volume din spatele căruia i se mai văd doar ochii.

lansare carte iohannis

La un moment, pe uşa de la intrare intră Ludovic Orban, însoţit de Rareş Bogdan. Cei doi se pupă cu câţiva colegi, după care merg glonţ către sală. Aici, jumătate din încăpere este plină de oameni eleganţi, cu volume în braţe, în timp ce cealaltă jumătate, dincolo de camerele de filmat, este aproape goală. În faţă, după cele două scaune goale de pe scenă rulează mai multe imagini cu preşedintele Klaus Iohannis dând mâna cu diverşi lideri europeni, de la Emmanuel Macron sau Angela Markel până la Theresa May. Printre primele rânduri se zăresc liberali precum Vasile Blaga, Raluca Turcan, Emil Boc, dar şi actorul Victor Rebengiuc. 

Şi Marian Godină s-a fotografiat dând mâna cu preşedintele Iohannis, care i-a urat „succes“ poliţistului. 

Marian Godina si Raluca Turcan FOTO Facebook. Florin Ghioca

Marian Godină şi Klaus Iohannis FOTO Facebook. Florin Ghioca

Săgeţi voalate pentru putere

Klaus Iohannis apare timid de pe o uşă, în timp ce oamenii din sală se ridică în picioare şi aplaudă. Pe scenă, preşedintele zâmbeşte fugar şi face cu mâna. În timpul discuţiilor, acesta mărturiseşte că a scris cartea în câteva luni, luând această decizie după ce a observat o lipsă de interes in domeniul afacerilor europene. Deşi a avut o dilemă încă de la primele rânduri, şeful statului spune că titlul cărţii sale e cel mai potrivit (n.red.: EU.RO - Un dialog deschis despre Europa). „România este Europa. Europa este România”, exclamă Iohannis, în timp ce telefoanele acoperă capetele oamenilor şi creează un covor din lumină.

Mai departe, şeful statului vorbeşte despre importanţa educaţiei din România, subliniind că în România este nevoie de generaţii bine educate, care să facă faţă competiţiei globale. Totuşi, în ce privesc exemplele, Iohannis remarcă că „avem persoane publice care au dificultăţi în a exprima o frază coerentă”. În spatele sălii două doamne cochete mângâie cu grijă cartea liderului de la Cotroceni şi exclamă în şoaptă: „Ce bine miroase”.

Preşedintele a vorbit şi despre euroscepticism, punctând că presa este şi ea de învinuit. Acesta a spus despre mass-media că prezintă prea puţin reuşitele Uniunii Europene, întrucât ştirile pozitive nu fac audieţă şi „se apasă pedala pe cele negative”. Politicienii au şi ei vina lor, adaugă Iohannis, precizând că adesea aceştia dau vina nereuşitelor pe Uniunea Europeană. „Avem şi noi un astfel de Guvern”, exclamă şeful statului.

Blitz-uri şi autografe

La finalul discuţiei de pe scenă, preşedintele se mută pe hol şi începe să dea autografe sau să facă selife-uri cu cei mai îndrăzneţi. Liberalii creează imediat o coadă uriaşă, în timp ce doi băieţi se uită dezorientaţi şi pun la cale o strategie de a se băga în faţă.

lansare carte iohannis foro iulian birzoi

Lângă coadă se formează o coadă paralelă, la care cei care nu şi-au cumpărat cărţi se pozează cu Raluca Turcan şi Rareş Bogdan. Acesta din urmă este însă mai căutat, iar după 15 minute de blitz-uri, apucă în sfârşit să-şi spună of-ul unei femei: „Îmi lipseşte un Rares Bogdan la care să mă uit la televizor”. Pe măsură ce coada de la autografe se răreşte, în sală începe un festival de pupături. Liberalii cu vârstă îşi salută colegii veniţi din alte oraşe ale ţării, în timp ce tinerii vânează pe lângă ei cărţi de vizită şi strângeri de mână.

Lansare Carte Iohannis Foto Iulian Birzoi

După ce a stat cuminte în scaun şi a semnat pentru toată lumea, Iohannis zâmbeşte la jurnaliştii adunaţi ca un ciorchine şi pleacă fără să dea nicio declaraţie. Câţiva mai îndrăzneţi întreabă de deciziile PSD de azi, însă Iohannis le mulţumeşte pentru prezenţă şi merge pas cu pas către ieşire.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite